23948sdkhjf

Polér mere lys ud af forlygterne

Henkel forklarer her, hvordan man sliber og polerer gulnede og matte polycarbonat-forlygteglas korrekt.

TEKNIK I de senere år er efterspørgslen på rengøring, overfladebehandling og reparation af forlygteglas i polycarbonat steget betydeligt på værkstederne, oplyser producenten og leverandøren af kemiprodukter, Henkel.

Langt de fleste forlygteglas er i dag lavet af materialet polycarbonat, der er et transparent termoplast, som garanterer høj lysgennemtrængelighed og også god modstandskraft mod slag. Men plastvarianten er meget følsomt over for visse typer af ydre påvirkning, som kan medføre, at lygteglassene gulner, bliver matte og dermed giver mindre lysgennemtrængelighed. Og det er både til gene og til fare for trafiksikkerheden. Men med tekniske færdigheder, og de rette produkter i korrekt rækkefølge, kan man polere lygterne op til fordums glans og gennemsigtighed.

Om Henkel

Henkel blev grundlagt i 1876 og arbejder globalt inden for forretningsområderne limteknologier, vaskemidler og husholdning samt skønhedspleje. Med anerkendte mærker som Loctite, Teroson og Bonderite tilbyder Henrik en omfattende portefølje af skræddersyede løsninger inden for lime, tætningsmidler og funktionelle belægninger.

De vigtigste årsager til matte forlygteglas er langvarig eksponering for vejr og vind: varme, regn, dug, salt osv., samt også brug af stærke rengøringsmidler i forbindelse med bilvask.

Hvilken metode, der bør bruges for at genoprette forlygteglassene, kommer an på skadens omfang. Grundlæggende kan man inddele skaderne i følgende tre kategorier:

• Forlygteglasset er gulnet og skal blot poleres.

• Forlygteglasset er gulnet yderligere og er blevet mat. I dette tilfælde skal glasset slibes for at fjerne defekterne.

• Forlygteglasset er gulnet helt og skal slibes og lakeres, alternativt sprayes med en flydende polymer.

Ved først at fastslå hvilken type skade, der foreligger, kan teknikerne vælge den metode, der er mest velegnet i det enkelte tilfælde.


Sådan poleres forlygterne 

Hvis forlygteglassene blot er gulnet og trænger til en polering:
● 1 Rengør forlygterne med vand, shampoo og en mikrofiberklud som Teroson ET 195 eller en vaskesvamp.
● 2 Affedt glasset med affedtningsmiddel, f.eks. Teroson VR 10, for at fjerne alle fedtrester og belægninger af snavs.
● 3 Beskyt området rundt om forlygterne med maskeringstape for at undgå skader og stænk af rengøringsmiddel.
● 4 Gør poleringsmaskinen, polersvampene og polermidlet klar til grovpolering/rubbing og finpolering/højglanspolering.
● 5 Fastgør polersvampen på polermaskinen og indstil omdrejningstallet (ikke for højt, 600 omdrejninger/minut er nok).
● 6 Anvend et groft polermiddel (rubbing), f.eks. Teroson WX 159, med større slibende virkning for effektivt at fjerne defekterne.
● 7 Påfør en lille mængde polermiddel på forlygteglasset, og fordel midlet på hele overfladen med polersvampen (maskinen skal være slukket).
● 8 Begynd at polere forlygteglasset. Før polersvampen hen over glasset i forskellige retninger med et relativet lavt omdrejningstal.
● 9 Aftør resterne af polermidlet med en mikrofiberklud.
● 10 Tjek, at defekten/misfarvningen er forsvundet. Hvis ikke - så gentag grovpoleringen.
● 11 Aftag polersvampen og skyl den med rent vand.
● 12 Fastgør en polersvamp til finpolering på maskinen, f.eks. Teroson ET 193.
● 13 Brug et fint polermiddel som Teroson WX 178 HP for at genoprette glansen i forlygteglasset. Påfør midlet på glasset, og fordel det på hele overfladen. Begynd at finpolere i henhold til anvisningerne for grovpolering ovenfor. For at opnå et endnu bedre resultat kan man bruge et multifunktionelt polermiddel som Teroson WX 189, som ud over at polere også giver langvarig beskyttelse mod vejrpåvirkning (dog ikke UV-stråler).
● 14 Aftør resterne af polermidlet med en mikrofiberklud.
● 15 Skyl den fine polersvamp med rent vand.
● 16 Rengør forlygterne og tjek, at de har fået deres glans tilbage.

Sådan slibes og poleres forlygterne 

Hvis linsen er gulnet yderligere, er det måske ikke nok med polering. I så fald skal man begynde med at bruge sliberondeller og excenterslibepapir med større slibevirkning end polermiddel:
● 1 Rengør og affedt forlygterne.
● 2 Sæt maskeringstape rundt om forlygterne for at undgå skader på lakken og de omgivende dele.
● 3 Begynd med at slibe overfladen med en excenterslibemaskine med 75 mm diameter og 3 mm oscillationsbevægelse samt slibepapir P800 eller P1000. Tryk tilpas hårdt, så du ikke fjerner for meget materiale og polycarbonatets beskyttelseslag.
● 4 Blæs med trykluft, og rengør overfladen for at tjekke, at defekterne er væk. Gentag slibningen, hvis det ikke er tilfældet, indtil misfarvningen er forsvundet helt. Pas på ikke at fjerne plastens beskyttelseslag, da forlygteglasset så skal lakeres.
● 5 Opnå gradvis en finere overflade med slibepapir P1500 og herefter P3000. Visse moderne polermidler som Teroson WX 159 HP Heavy Cut fjerner effektivt ridser fra P1500-slibepapir, så du sparer tid i slibningsfasen.
● 6 Udfør poleringsfasen som beskrevet i boks 1.
● 7 Tjek, at forlygten har fået sin oprindelig stand igen, og at der ikke kan ses nogen sliberidser (her kan man bruge en særskilt kontrolspray).

Sådan slibes og lakeres forlygterne 

I nogle tilfælde kan forlygteglasset være i så dårlig stand, at der er behov for en mere aggressiv slibning, som fjerner mere materiale:
● 1 Afmonter evt. forlygten fra bilen. Beskyt området rundt om forlygten med maskeringstape, hvis den ikke afmonteres.
● 2 Foretag klargøring og slibning som beskrevet i afsnit 2, men brug grovere slibepapir for at lette arbejdet. Begynd f.eks. med P400 og afslut med P1000 eller P1500 (jo finere overflade desto mindre risiko for at sliberidser kan anes under lakken).
● 3 Blæs overfladen med trykluft og affedt forlygteglasset.
● 4 Sæt maskeringstape rundt om lygtehuset, så det ikke udsættes for lakstænk.
● 5 Påfør en vedhæftningsprimer, f.eks. Teroson 150, for at øge lakkens vedhæftning.
● 6 Bland lakken eller den flydende polymer afhængigt af hvilket produkt, der bruges, i det blandingsforhold, der angives af producenten. Der findes i dag speciallak, der ikke påvirker lyskeglen.
● 7 Påfør lakken eller den flydende polymer i henhold til producentens anvisninger. Der skal bruges en passende påføringsmetode, hvis der bruges lak.
● 8 Vent til lakken eller polymeren er tør.
● 9 Påmonter forlygten igen, og juster højden, så du får det korrekte lysbillede.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094