RÅT FOR USØDET: Fra mudderkastning til fælles visioner på skadesområdet
Skadesområdet har været præget af konflikt og beskyldninger i de seneste år.
Organisationer, der repræsenterer forsikringsselskaber, lakerere og værksteder, inklusive DI Bilbranchen, har alle haft deres holdninger til de andre organisationers ageren, og det har resulteret i en ukonstruktiv dialog. Sandheden er, at alle parter har lavet fejl, og det er på tide, vi tager ansvar og begynder at tænke fremadrettet.
Bilforhandlere og værksteder har selv en del af ansvaret. Ikke alle har været dygtige til løbende at dokumentere deres omkostningsudvikling og præsenteret denne for forsikringsselskaberne. Det har medført store, men ikke reelle, prisforskelle på tværs af værkstederne.
Det er forståeligt, at forsikringsselskaberne bruger disse forskelle i deres forhandlinger, men det har ikke bidraget til en sund og bæredygtig udvikling på skadesområdet.
Ikke bæredygtigt
Tilsvarende har lakererne på deres side forsøgt at konsolidere deres del af branchen, men har som konsekvens heraf udviklet forretningskoncepter, der i sidste ende ikke er kommercielt bæredygtige. Det lider de under i dag, og kæmper samtidig for at få forståelse for dette i deres dialog med både værksteder og forsikringsselskaber.
Endelig har forsikringsselskaberne haft for meget fokus på værkstedernes timepris og for lidt på den nødvendige udvikling af skadesområdet. Det har vi i DI Bilbranchen påpeget overfor selskaberne, både i direkte dialog med dem og her i Motor-Magasinet. Det ensidige fokus på pris har skabt en situation, hvor mange værksteder kæmper for at overleve, samtidig med, at kapaciteten til skadesreparationer er under pres.
Invitation til dialog
Hvis vi skal videre fra denne fastlåste situation, er første skridt en bedre gensidig forståelse af de enkelte aktørers ønsker og handlemuligheder. Derfor har DI Bilbranchen sammen med F&P taget initiativ til at invitere udvalgte medlemmer til en fælles branchedag, både for værksteder, lakerere og forsikringsselskaber.
Det ensidige fokus på pris har skabt en situation, hvor mange værksteder kæmper for at overleve, samtidig med, at kapaciteten til skadesreparationer er under pres
Formålet med dagen er at få visionerne for skadesområdet på bordet. Alle tre parter vil præsentere deres forudsætninger og tanker for det fremtidige skadesområde, og efterfølgende vil de blive bedt om sammen at drøfte, hvordan alle tre parter i fremtiden kan sikre sig en bæredygtig forretningsmodel.
Vi må se, hvad udkommet af dagen bliver, men det er ikke utænkeligt, at nogle af de ideer og visioner, der kommer frem, vil have at gøre med mere fælles brug af data, fælles investeringer i eksempelvis logistik og uddannelse samt inddragelse af gode business cases fra udlandet.
I DI Bilbranchen gør vi os ingen illusioner om, at alle problemer løses på en sådan branchedag. Men, vi håber, det kan starte en mere dialogorienteret tilgang, hvor aktører fra alle dele af skadesbranchen, både store og små, tegner konturerne af et innovativt og visionært skadesområde, der er økonomisk bæredygtigt for alle parter.