23948sdkhjf

Fra psykolog til dækmontør: ”Jeg følte mig velkommen fra første dag”

Mauro Frau fra Mendoza i Argentina er uddannet psykolog. Udlængsel har bragt ham til Super Dæk Service i Skovlunde, hvor han er glad for at arbejde som hjulmontør.

VELTILFREDS Uddannelsen til psykolog fra universitetet i Panama var i hus, men eventyrlysten trak i argentinske Mauro Frau. Valget stod mellem en ferie i USA eller Europa, og valget endte på Europa. Det blev første skridt på en længere vej, der er endt i Danmark og med et job som hjulmontør hos Super Dæk Service i Skovlunde.

- Jeg havde lyst til at prøve noget nyt og søge nye muligheder. Jeg vidste ikke meget om Danmark, men jeg havde hørt om landet, fordi min søster bor her, fortæller Mauro Frau, som i september 2021 ankom til Brenderup på Fyn, hvor hans søster arbejdede på Brenderup Højskole. Inden længe kom han i kontakt med andre argentinere, der bor og arbejder i Danmark, og som anbefalede ham at tage til København og søge job.

- Jeg fandt ud af, at der var et stort fællesskab af argentinere i Danmark, og mange anbefalede mig at blive her og søge arbejde. Jeg var meget nervøs, fordi jeg ikke taler dansk, men mine venner sagde, at det ikke ville blive et problem. De var sikre på, at jeg nok skulle finde min egen vej og klare mig, fortæller Mauro Frau, som i oktober 2021 fik job i et rengøringsfirma.

Følte sig velkommen

Efter at have bosat sig i København og fået fast arbejde som rengøringsvikar blev Mauro Frau anbefalet at søge job som hjulmontør hos Super Dæk Service. Han ringede derfor til rekrutteringsbureauet Humanizer for at forhøre sig om mulighederne.

- De havde brug for mig allerede næste dag, så jeg sagde mit job som rengøringsvikar op og begyndte hos Super Dæk Service næste dag, siger Mauro Frau, som hurtigt faldt til og blev positivt overrasket over, hvor let det er at arbejde og bo i Danmark.

- Det var en stor overraskelse. I Latinamerika, og andre lande i verden, kan det være en stor udfordring, hvis du ikke taler det lokale sprog. Folk kan være ubehøvlede, og det kan være hårdt. Folk her har været venlige og åbne. Jeg følte mig meget velkommen fra første dag, fortæller Mauro Frau, der, ligesom flere andre af hans argentinske venner og bekendte, har italiensk pas, da der historisk har været en omfattende migration fra Italien til Argentina. For efterkommere af italienere i Argentina er det således muligt at opnå dobbelt statsborgerskab, hvilket giver adgang til det europæiske arbejdsmarked, ifølge EU-reglerne.

Organiserede forhold

Selvom der er langt fra psykologifaget til arbejdet som hjulmontør, er Mauro Frau glad for sit arbejde, der har givet ham nye muligheder for at få en uafhængig og komfortabel tilværelse.

- Uanset hvor man arbejder her, kan man tjene nok penge til at opretholde et godt liv, betale sine udgifter, nyde tilværelsen og også spare penge op. Det betyder rigtig meget for folk fra Latinamerika. I Argentina er det meget svært at opspare penge. Gennemsnitslønnen er på få hundrede dollars om måneden, og det er meget svært at få tingene til at hænge sammen, ikke mindst efter at vores valuta er blevet svækket, fortæller Mauro Frau om de svære kår i hjemlandet, hvor inflationen nu ligger på over 50 procent. Derudover måtte Argentina i marts 2022 reddes af den internationale valutafond, IMF, for at undgå en decideret statsbankerot.

Ud over levevilkårene, som arbejdet i Danmark giver ham, sætter Mauro Frau pris på at arbejde under meget organiserede forhold, som han oplever det hos Super Dæk Service.

Alting har en klar procedure og er meget organiseret. Det gør alting virkelig let. Det hjælper, at alt er så tydeligt Mauro Frau, argentinsk dækvikar, Super Dæk Service

- Alting har en klar procedure og er meget organiseret. Det gør alting virkelig let. Det hjælper, at alt er så tydeligt. Værktøj har endda en bestemt farve, hvilket gør det nemt at udføre arbejdet og giver en følelse af sikkerhed. Du ved altid, at du gør dit arbejde rigtigt, når du følger alle procedurer. Desuden har min rumænske kollega George, der er afdelingens erfarne dækmontør, været en stor hjælp og været med til at sikre, at jeg har fået en god start. Mine kollegaer er også meget hjælpsomme og gode til at komme med råd til at løse opgaverne endnu bedre, fortæller Mauro Frau.

Ønsker at blive i Danmark

Selvom Mauro Frau er mere end 12.000 kilometer fra sit hjemland, er han faldet godt til, og opholdet har givet ham lyst til at etablere sig i Danmark på sigt.

- Folk er venlige, her er sikkert, der er gode uddannelser og et godt sundhedssystem. Det er meget let at tilpasse sig og falde til. Vejret kan være dog noget mørkt og regnfuldt, men det vænner du dig til efterhånden, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157