23948sdkhjf

Stort samarbejde om batteri-genvinding

Svenske Northvolt og norske Hydro har indledt samarbejde om genbrug af batterier fra elbiler.

MILJØINDSATS Den globale svenske batteri-virksomhed Northvolt og den norske aluminiumspecialist Hydro har dannet et 50/50 joint venture for at hjemtage og genvinde batterimaterialer, herunder aluminium, fra elektriske køretøjer i hele Skandinavien. Selskabet, der hedder Hydro Volt AS, vil være det første af sin art i Norge, placeret i Frederikstad tæt på Oslo og nær den svenske grænse.

Fabrikken forventer at være klar i 2021. Den bliver meget automatiseret og får kapacitet til at behandle mere end 8000 ton lithium ion-batterier fra op mod 20.000 elkøretøjer om året med mulighed for at udvide kapaciteten senere.

Norsk Hydro har haft en andel i Northvolt siden 2019. Begge virksomheder siger, at de vil forbedre materialestrømmen og styring af genbrug omkring batterier. Ideen er at udnytte synergier mellem batteri- og aluminiumindustrien, så Northvolt modtager det genanvendte lithium, mangan og cobolt, mens aluminiumskomponenterne går til Norsk Hydro.

100 kg aluminium per elbil

En typisk EV-batteripakke kan indeholde mere end 25 procent aluminium, i alt cirka 70-100 kg, der sorteres fra i det nye genvindingsanlæg og sendes til Hydros genbrugsaktiviteter, hvilket muliggør mere produktion af Hydros kulstoffattige produkter.

Det norske firma Batteriretur, der også ligger i Fredrikstad, vil levere batterier til genbrugsanlægget og er også planlagt som operatør af pilotanlægget. Andre produkter fra genvindingsprocessen vil blive solgt til købere af skrot og andre modtagere.

- Vi er begejstrede for de muligheder, dette repræsenterer. Hydro Volt AS kan håndtere aluminium fra udtjente batterier som en del af vores samlede metalværdikæde, bidrage til den cirkulære økonomi og samtidig mindske klimafodsporet fra det metal, vi leverer, siger Arvid Moss, Executive Vice President i Hydro.

- Vi har i Northvolt sat et mål for, at halvdelen af vores råmateriale i 2030 skal komme fra genbrugte batterier. Partnerskabet med Hydro er en vigtig brik i puslespillet for at sikre tilførsel af materiale, inden vores egne batterier begynder at nå slutningen af deres levetid og returneres til os, siger Emma Nehrenheim, Chief Environmental Officer med ansvar for genvindingsvirksomheden.

EU lov om batteri-cyclus

Meldingen om det store batteri-genvindingsprojekt kommer samtidig med, at EU arbejder på en ny lov, der skal minimere batteriernes skadelige indflydelse på miljøet. Loven skal sikre en regulering i hele batteriets levetid, fra udvikling og produktion til brug og genvinding.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.219