23948sdkhjf

Tysk firmabil i Danmark: Porsche gav skattesmæk

| Af Johanne Berner Hansen | Tip redaktionen om en historie

Hvornår er en bil fritaget fra registreringsafgift? Fortolkning af disse regler kostede en forretningsmand dyrt.

JURA Det er ikke nogen hemmelighed, at der er et ekstremt stort fokus på registreringsafgift - og med rette, for dels er det danske afgiftssystem ikke nødvendigvis logisk, og dels udgør bilkøb som oftest den næststørste investering, som den almindelige borger foretager.

Dertil kommer, at sager ofte er meget lang tid undervejs, hvilket kan virke helt uhyrligt for retssikkerheden; især hvis man - igen som borger - tillader sig at indrette sig efter det, man - måske berettiget - gik ud fra, var tilladt.Det var en lidt kringlet indgangsbøn til dette indlæg, men det er vist nok den korteste teaser til en nylig afsagt afgørelse fra Landsskatteretten, der endte med at udløse en afgift på knap 1 mio. kr. Det forlyder ikke, om sagen er indbragt for de ordinære domstole, og er det ikke tilfældet; ja - så står afgørelsen ved magt.

Sagen tog sit udspring helt tilbage i 2011, hvor en dansk mand blev aktionær i et tysk selskab. Som led i dette ejerskab skulle manden udføre en række ulønnede opgaver for selskabet og først blive honoreret, når der var basis for udbetaling af udbytte. Han ejede 25 pct. af selskabet.

Firmabil indkøbt
Til brug for hans opgaver blev der indkøbt en firmabil, som primært skulle køre i Tyskland. Imidlertid kunne han ikke udelukke, at han ville få enkelte ture til Danmark, men højst i størrelsesordenen 6.-10.000 km årligt.

Manden boede i Danmark. Han søgte derfor om afgiftsfritagelsen af bilen efter en bestemmelse i registreringsafgiftsloven, hvorefter der kan ske afgiftsfritagelse af biler, der stilles til rådighed fra arbejdsgivere fra andre EU-lande til danske ansatte. Det er dels en betingelse, at der foreligger et egentligt ansættelsesforhold og dels, at bilen ikke væsentligt eller varigt skal køre i Danmark.

Ved ansøgningen om afgiftsfritagelsen oplyste manden, at han ikke ville få en egentlig løn, og at der derfor heller ikke ville kunne fremlægges lønsedler til dokumentation heraf. I maj 2011 fik han afgiftsfritagelse af bilen - en Porsche Cayenne.

I 2014 blev manden standset under kørsel i Danmark og fremviste afgiftsfritagelsen. Han havde ikke sin kørebog med i bilen, men denne blev eftersendt. Den viste en samlet kørsel i Danmark på ca. 6.000 km. om året.

Skat gennemgik nu grundlaget for afgiftsfritagelsen og fandt i den forbindelse ud af, at manden aldrig havde fået udbetalt løn eller anden form for vederlag for sit arbejde, men også, at det selskab, han var aktionær i, var blevet noteret som "aufgelöst" i 2013. Dette juridiske begreb blev undersøgt nærmere, og det viste sig, at der var tale om en særlig tysk regel, der ved bedst kan beskrives som en "time out" for selskaber. Selskabet var dog efter mandens oplysninger blevet aktivt igen i 2015 - men havde altså været under denne "time out" i 2014, hvor han blev standset.

Krævede fuld afgift
Skat fremsendte en afgørelse på fuld betaling af registreringsafgift - eller knap 1 mio. kr. Denne blev påklaget til Landsskatteretten.

Manden - der nu var klager - stillede sig noget uforstående over for Skats begrundelse. Især det forhold, at Skat brugte argumentet om, at han ikke fik løn, som et afgørende moment i sagen - fordi de jo netop havde haft kendskab til dette helt fra starten. Han havde aldrig lagt skjul på, at han ikke ville få løn fra selskabet; han havde tværtimod oplyst dette direkte i ansøgningen om at få bilen afgiftsfritaget - og det havde været accepteret fra 2011 frem til 2014.

Skat på sin side fastholdt, at der var tale om en helt klar lovbestemmelse, som ikke indeholdt muligheder for en fortolkning af begrebet arbejdstager, som manden lagde op til. Det forhold, at Skat havde accepteret det tilbage i 2011, udgjorde ikke sådan berettiget forventning for manden, at han kunne kræve, at afgiftsfritagelsen blev fastholdt. Skat henviste i den forbindelse til den generelle EU-retlige beskrivelse af en arbejdstager - hvor eksistensen af løn eller andet vederlag er en helt afgørende forudsætning.

Landsskatteretten gav Skat medhold baseret på en stringent læsning af lovens formulering sammenholdt med EU-retten og afgørelser herfra omkring definitionen af begrebet "arbejdstager". Det ville - efter Landsskatterettens opfattelse - være i direkte modstrid med bestemmelsen, hvis manden fortsat fik afgiftsfritagelse på bilen.

Landsskatteretten topper i øvrigt sin afgørelse med følgende: "A [klager] har i hele perioden været klar over, at han på intet tidspunkt har haft reel og faktisk beskæftigelse mod vederlag i H1 GmbH. Han har derfor brugt Porschen med viden om, at der ikke var betalt den afgift af bilen, som kræves efter registreringsafgiftsloven". Dette er det samme som at skrive, at manden var i bragende ond tro!

Kan virke urimeligt
Afgørelsen kan virke dybt urimelig - for vel var bilen taget i brug på Færdselsslovens område, og vel var det udgangspunktet, at der så skulle betales afgift, men her havde manden loyalt oplyst alt om sin tilknytning til den tyske firma ved ansøgningen om afgiftsfritagelse og indrettet sig i god tro omkring den tilladelse, han fik. Den danske kørsel lå tilmed indenfor den ramme, der var oplyst oprindeligt. Så er det ret eller rimeligt? Tjaaa...

Det er en farlig afgørelse, for dels har den negativ indvirkning på den almindelige tillid til myndighederne, men der er heller ingen tvivl om, at den kan få ret stor betydning for forståelsen af "arbejdstagere" i andre sammenhænge - eksempel i forhold til brugen af faste prøveskilte; for hvornår er der udbetalt nok vederlag til, at man er arbejdstager?

Hold dig opdateret med Motor-magasinet

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Autohuset Vestergaard klar med digital korttidsleasing

Bilforhandleren Autohuset Vestergaard lancerer den digitale løsning VestergaardGO, som skal sikre bilhusets 12 bilmærker en platform med et stort udvalg af personbiler i alle prisklasser.

Bilimportører vil udelukke en million biler fra store danske byer

Her købes flest og færrest elbiler

Bilsalget på vej ud af corona-krisen

Efter et par hårde måneder, giver salgstallene for juni måned grund til optimisme. Den forgangne måneds bilsalg var kun beskedent lavere end i juni 2019, viser tallene fra De Danske Bilimportører.

Plus

Elbil-markedet hæmmet af dyr ladestrøm på farten

Danske elbilister i foreningen FDEL har klaget til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen over, hvad de kalder en jungle af hæmmende prisstrukturer, som kan hindre salget af elbiler.

Kosmetiske reparationer i voldsom vækst under coronakrisen

Nyhedsbrev

8.399 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Vettel: Ferrari tilbød mig aldrig en ny kontrakt

Online Avis Arkiv

Sådan bliver bilsælgeren digital

Mommark, Auto-IT og Bilbranchen står bag ny digital uddannelse i bilbranchen med fokus på kundens digitale rejse.

Plus

Byens Bilpleje ind i Sverige via opkøb

Vækst uden for Danmarks grænser er målet, og Tyskland, Norge og Finland er også i pipelinen.

Plus

Ejner Hessel præsenterer ny direktør og et tilfredsstillende regnskab

Bjarne Hessel afløses af svigersønnen Benjamin Mahr, der skal lede en af Danmarks største bilforhandlere.

Plus

En uforudsigelig F1-sæson i vente

Vinder Hamilton sit syvende verdensmesterskab? Hvordan vil en "fyret" Vettel gebærde sig? Og kan Kevin blive best of the rest? I weekenden flages F1 2020 i gang igen.

Det betaler sig at klippe ledningen

Plus

Formel 1 for begyndere

Har du aldrig tilbragt en weekend i sofaen med fjernsynet kørende til lyden af brølende V6-motorer? Og giver denne sommers staycation anledning til at tjekke motorsportens kongeklasse ud. Så er her en guide, der klæder dig på til at få styr på, hvad der foregår og hvornår.

Plus

Folketinget tager næste skridt mod elbiler

Der blev i nat givet håndslag på en aftale til efteråret om bilafgifter. Aftalen lægger op til en varig løsning for afgifter på både eldrevne og fossildrevne biler. Flere ladestandere og flere kommunale elbiler er konkrete løfter

Det betyder Motorstyrelsens stramninger for importbiler

Derfor vælger køberne et bilmærke

Hvad er de væsentligste årsager til, at du har valgt netop den bil?

Plus

Se listen: De modtager mest i lønkompensation

Den danske autobranche har foreløbig fået lønkompensation for over 300 mio. kr. Tre bilforhandlere stopper listen.

Forsigtig optimisme i bilbranchen

Seneste tal tyder på, at bunden af coronakrisen er nået, og at både nybilsalget og eftermarkedet er på vej tilbage mod niveauet før corona-situationen satte ind.

Motorstyrelsen klar til vurderinger

1. juli lukker selvanmelderordningen ved eksport af biler. Sådan har Motorstyrelsen forberedt sig på at at kunne værdifastsætte bilerne.

Plus 1

Skatteministeren: Fuld stop for snyd med import af brugte biler

DEBAT. Skatteminister Morten Bødskov (S) har skrevet dette indlæg til Motor-magasinet, hvor han vil gøre op med fejl og snyd inden for motorområdet.

Digitale værktøjer sælger flere biler

Skat skærper kontrol med import af brugte biler

Motorstyrelsens stikprøver viser tegn på muligt snyd ved import af brugte biler. Skat er klar med nye initiativer.

MG vælger Digital-Servicebook som leverandør

Digital tilgang hos relancerede MG til bilsalg og servicemarkedet har ført til det nye samarbejde. Digital-Servicebook forventer flere bilmærker i sit system.

Bilforhandlere kan få besøg af lokale folkeskoleelever

Plus

Steffensen ude som direktør

Brugtbilmarkedet er brandvarmt

Fortsat fuld fart på brugtvognssalget, melder Bilbasen – og salgstallene kan faktisk overhale 2019.

Plus

Q&A - Ny Hessel-direktør: Dette mærke performer dårligt

Ejner Hessel A/S har fået ny adm. direktør, Benjamin Mahr. Her svarer han på, hvad hanser som de største udfordringer, hvilke bilmærker, der har underperformet og hvad han har lært af corona

Østjysk BMW-specialist vil geare op

Samsø har flest elbiler

Ny dæk-direktør

Auto IT siger farvel til næstformand

Plus

Tre nye i bestyrelsen hos Skorstensgaard

Når en brugt bil er gennemtæret

Plus

Racerklassen TCR er på TV - konkurrenten Super GT på Facebook

Plus

Ny direktør for Hella i Danmark

Tysk firmabil i Danmark: Porsche gav skattesmæk

Plus

Konkurser i april i autobranchen

Plus

Større rokade i Interdans bestyrelser

Sådan undgår du at betale for meget i afgift

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hvad siger du til et gratis miljøtjek?

Enorm efterspørgsel på lejebiler og mobilitetsløsninger

Centralstøvsugeranlæg til produktionshal til frøproduktion

Er den nye Defender for blød? Her er Ineos Grenadier

Punkt- og støvsugning fra posepakkemaskine hos Wewers Mørtel

Tilbage til fremtiden - brugttest af BMW i8

Gratis e-fakturering - e-conomic sætter ny standard

Tre trin for at finde dit nye brandsikre skab fra DENIOS

Nyt overblik i AutoDesktop gør mersalg lettere

Coronafrygt? Kør-selv er den sikreste form for ferie

Udsugning af olietåge og svejserøg hos J.E. Pedersen

Kabelforskrækket? Nu kan Jaguar I-Pace oplades trådløst

Har du hørt om SpillGuard®?

Mange forespørgsler på udsugning hos tandlæger i hele Verden

Højresvingskamera giver bedre overblik

Øget effektivitet med MoonWalk - automatiseret blandeanlag

Anlæg til svejserøg, slibestøv og let olietåge

Range Rover Evoque er vokset ud af dametasken

COVID-19: bott Care Screen

Sandblæsekabine med cyklon

Udsugning/filtrering af svejserøg, slibestøv og let olietåge

Dygtige drenge udlært fra TEC Erhvervsskole

Volkswagen investerer 1,3 mia. kroner i fremtidens batterier

Stærke priser på aircondition reservedele!

Japansk blasfemi - kan du nøjes med fire cylindre i en Supra

Send til en kollega

0.14