23948sdkhjf

Proppen af for skole-spydspids i Silkeborg

Første spadestik til ny teknisk skole i Silkeborg, der som nytænkende 24/7-skole vil være fyrtårn og løfte erhvervsuddannelserne for at tiltrække flere unge.

UDDANNELSE På en bar mark, mellem Bilernes hus og den gamle Teknisk Skole Silkeborg, blev propperne hugget af champagneflasker og første spadestik hugget i jorden torsdag foran elever, lærere og folkene bag en kommende ny og visionær skole, der skal skabe prestige blandt elever, skole og de mange erhvervsbrancher.

Inden for autodelen bliver alle tre autouddannelser - lak, karrosseri og mekaniker - nu samlet under samme tag, hvilket vil give flere fordele, kunne autochef Jesper Vang Falkenberg fortælle til Motor-magasinet.

- Med den nye skole får vi flere snitflader, der giver god effekt i undervisningen og læringsmæssigt. At få mekanikerne ind i bygningen giver eksempelvis bedre mulighed end tidligere for at vise dem, hvordan karrosserier er opbygget, og hvordan autolakerere arbejder, siger Jesper V. Falkenberg. Teknisk Skole Silkeborg er fortsat landets eneste skole for karrosseri og autolak.

- Vi har investeret en del i især lak-delen med ny teknologi, både på den udførende- og energimæssige side. Blandt andet med elværktøj i stedet for til kompressorer som hidtil, som også branchen ude i landet er begyndt på. Det giver mindre støj, fortæller Jesper V. Falkenberg. 

Sprøjtekabinerne har skolen købt direkte fra italienske USI for at få det absolut bedst mulige, der kan holde i mange år. Også værktøjet kommer direkte fra producenterne, der gerne vil vise deres formåen for eleverne.

24/7-koncept med aktiviteter

Skolen mærker stigende tilgang hos karrosseri og lak, men vigende til mekanikere. Generelt mangler erhvervsuddannelserne unge elever. Nyt i Silkeborg bliver det såkaldte 24/7 koncept, med tilbud om projekter efter skoletid, hvilket bliver nemmere at lave under ét tag. For autodelen eksempelvis at "pimpe biler". Ordningen indeholder også pædagogisk støtte til elever, der har problemer af den ene eller anden art.

25.000 nye skole-kvadratmeter

Den ny Teknisk Skole Silkeborg er tegnet af Årstiderne Arkitekter og bliver på 25.000 kvadratmeter, der skal erstatte den gamle skole fra 1960'erne og 1970'erne. Bygningen skal også rumme 84 værelser til elever, der ønsker at bo på skolen under deres uddannelse.

Teknisk Skole Silkeborg og Silkeborg Business College arbejder frem mod en fusion i efteråret 2017, og herefter skal den nye skole også rumme handelsskolens erhvervsuddannelse og erhvervsfaglige studentereksamen.

Se mere om den nye skole KLIK HER


- Vi får jo et stort nyt bo-afsnit direkte på skolen. Aktiveringen efter skoletid skal fastholde elever, vi har en del fra Sjælland, og vil gerne have flere, siger Jesper V. Falkenberg.

Den nye skole, herunder autodelen, bliver bygget fleksibelt, så der kan udvides efter behov. Teori- og værkstedsdelen bliver integreret kraftigt med glaspartier, så man kan se ind på værkstederne fra klasselokalet.

Taler erhvervsuddannelser op

Ved indvielsen blev der holdt flere taler, inden eleverne, lærere og øvrige indbudte blev budt på mad og drikke

Direktør John Staal takkede især de engagerede medarbejder og noterede sig, at alle drivende kræfter har holdt fast i drømmen, trods knubs undervejs - nøjagtig som skolen siger til eleverne, de skal holde fast i deres drøm.

Skolens formand, Svend Skov Jensen fra Dansk Metalarbejderforbund, fortalte om sin stærke fornemmelse i maven for projektet:

- Vi skaber her et markant fyrtårn for erhvervsuddannelserne, der som en fleksibel schweizerkniv får bygget en stærk profil ind i murene, sagde Svend Skov Jensen.

Borgmester i Silkeborg, Steen Vindum (V), erindrede om, at skolen for 154 år siden blev startet som søndagsskole af lokale håndværksmestre.

- Årstiderne Arkitekter skaber et monument, der, med sine gode rammer for læringslivet, kan tale erhvervsuddannelserne op og tiltrække elever, som på dygtigste vis kan repræsentere Silkeborg ved også World Skills og sætte byen og Danmark på verdenskortet. Held og lykke, sagde Steen Vindum. 

Herunder fortæller afdelingsleder på autodelen, Jesper Vang Falkenberg om den nye Teknisk Skole Silkeborg (Video: Kim Lesanner):

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125