Vask uden kloak
Alt vand renses og genbruges og suppleres med regnvand på Statoil i Nyborg.
Tilførslen af kommunevand sker udelukkende for at opveje det vandtab, der opstår, fordi der fordamper vand under tørringen og fordi der sidder vand i eksempelvis bilens dæk, undervogn og skærme, når den kører ud af vaskehallen (fig. 8).
På Statoil i Nyborg hentes en del af det tabte vand ind i systemet i form af opsamlet regnvand (fig. 6), og det er tanken på kommende anlæg at benytte taget på stationen til opsamling af regnvand og på den måde helt undgå at skulle bruge drikkevand fra ledningsnettet til bilvask.
Genbrug
Det epokegørende ved anlægget er metoden, der bruges til at rense vandet, så det kan genbruges.
I første omgang passerer vandet fra hallen gennem et sandfang og en olieudskiller - ganske som på andre bilvaskeanlæg.
Derefter kommer vandet over i en pumpebrønd (fig. 3). Herfra ville det normalt blive ledt ud i kloaksystemet (fig. 7) og videre til kommunens rensningsanlæg.
Men ikke i det nye system: Her pumpes vandet over i et inddampningsanlæg (fig. 4), der er udviklet af den danske ingeniørvirksomhed Envotherm A/S i samarbejde med ingeniør Børge Lund fra Statoil Fuel & Retail A/S.
Ved at fordampe spildevandet ender man med helt rent, destilleret vand, som bruges til skyllene i vaskehallen (fig. 1). En af fordelene ved denne rensningsmetode er, at genbrugsvandets saltkoncentration kan holdes helt i bund. At vandet er lunkent er en sidegevinst, som betyder, at forbruget af sæbe også kan begrænses.
Resterne efter destillationen af det brugte vand fra vaskehallen, opsamles og forstøves ved hjælp af solvarme (fig. 5).