23948sdkhjf

Taksatorringen: Flere skader og dyre elbilreparationer bag vækst i skadesmarkedet

Tendensen mod flere store skadescentre i autobranchen kan kobles til stigningen i antal skader – ikke mindst en kraftig vækst i glasskader. Stor stigning i priser på reservedele til især elbiler og premiumbiler fører til flere totalskader af selv nyere biler.

Skadescentre skyder op og udvider alle vegne – både i mærkedelen og i den frie del af autobranchen. Og det på trods af, at værksteder og malere længe har klaget over øgede udgifter og manglende betaling fra forsikringsbranchen.

En af de store aktører, der ser tingene lidt fra oven, er foreningen Taksatorringen, som er en landsdækkende teknisk organisation bag taksering af skader på motorkøretøjer for 22 forsikringsselskaber i samarbejde med værkstederne.

Adm. direktør Marianne Wier forklarer udviklingen i autobranchen med vækst i antallet af forsikringsskader, samt mere komplicerede og dyre skader.

Antallet af takserede skader på person- og varebiler, eksklusive glasskader, er på fire år steget med cirka 90.000 til 472.000 i 2024 ifølge tal fra Forsikring & Pension. Alene fra 2023 til 2024 steg antallet med cirka 30.000 skader.

Antallet af glasskader er på fire år steget med ligeledes cirka 90.000 til 285.000 sidste år, og med 25.000 flere end i 2023. Stigningen i glasskader kalder Marianne Wier eksplosiv og forklarer udviklingen med, at langt større dele af nye biler i dag er af glas, og at glasset tilmed er tyndere end tidligere, så glasset hurtigere får skader

Mange kan se, at der ligger en god forretning på skader, trods autobranchens kritik af forsikringsselskaberne Marianne Wier, CEO, Taksatorringen

- Vi kan hos Taksatorringen også se en stigning i flere og større skadescentre i autobranchen. Min forklaring er, at mange bilforhandlere ikke tjener så meget på bilsalget og derfor ønsker at foretage skadesarbejde – og at mange kan se, at der ligger en god forretning på skader, trods autobranchens kritik af forsikringsselskaberne. En del store skadesaktører vurderer, at processer i skadesarbejdet kan gøres smartere, herunder at samle biler op lokalt, specialisere sig med udstyr og ved at sammenlægge karrosseriarbejde og lakering – det kan nedbringe spildtid ved reparation markant, siger Marianne Wier. De generelt flere skader forklarer Marianne Wier med en række forhold:

  • Større trafiktæthed med flere biler
  • Flere vejrhændelser med mere vand på vejene
  • Højere acceleration på elbiler med mange hestekræfter
  • ADAS sikkerhedsystemer som gør bilister mere uopmærksomme, selv om det modsatte er formålet
  • Øget anmeldelse af ’gratis’ P-skade uden selvrisiko, som ikke fandtes for få år siden

Elbil-arbejde 28% dyrere

Taksatorringen ser også en generel stigning i pris på reservedele til alle typer biler. Udviklingen er accelereret af, at danskerne kører i større og dyrere biler, især SUV’er. Stigningen gælder især elbiler eller premium-biler, idet skader på elbiler generelt er 25-28 procent dyrere at reparere end på fossilbiler.

- Når skader involverer batterier, bliver det ofte dyrt. Det er vores erfaring, at området med el- og hybridbiler stadig er nyt for alle, også værkstederne. Bilproducenternes holdning er, at bare der er det mindste, skal dele udskiftes. Vi befinder os derfor lige nu et sted, hvor vi udskifter for et godt ord, men forhåbentlig bliver vi alle inden længe meget mere erfarne og klogere i forhold til at vurdere skader på elbiler, siger Marianne Wier.

Direktøren nævner et eksempel med en Tesla, der var kørt igennem vand på vejen og fik problemer. Værkstedet mente, at det var nødvendigt at skifte batteriet for over 100.000 kroner, men problemet viste sig at være en kortslutning i en lille ledning.

- Man skal da kunne køre gennem en vandpyt uden at ryge på skadesværksted, hvor der var problemer med at udlæse data. Det er en ny verden, vi kigger ind i, og vi er fuldt ud klar over, at det ikke altid er lige nemt for værkstederne. Der bliver oftere udskiftet end repareret, men det ændrer sig nok om 10 år, når elbiler begynder at blive lige så gamle som fossilbilerne i bilparken, mener Marianne Wier.

Hun tilføjer, at bilkøberne næppe tænker over, at markedet vil styre prisen på elbilers policer i vejret på grund af de dyre reservedele og reparationer.

Flere nyere biler totalskades

Marianne Wier forklarer også prisstigningen på reservedele med den generelle inflation, som løbende betyder stigninger på reservedelspriser sammenholdt med de løbende reguleringer af timepriser (arbejdstid) på henholdsvis reparation og lakering, hvilket giver forsikringsselskaberne forhøjede omkostninger på udgifterne til reparation af skaderne.

- På nogle bilmærker har der været helt urimelige forhøjelser på originale reservedelspriser på bestemte dele og modeller. Det medfører, at forsikringsselskaberne i disse tilfælde, og i stigende grad, bliver nødsaget til at totalskade selv forholdsvis nye biler, fortæller Marianne Wier.

Motor-magasinet har forgæves forsøgt at indhente detaljerede tal fra Forsikring & Pension om yderligere fordeling på skadestyper mv.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109