23948sdkhjf

Året der kommer: Spillereglerne ændres for leasingselskaberne i 2024

En ny licensordning for leasingvirksomheder vil ændre spillereglerne for leasingselskaberne i 2024, der ifølge Christian Brandt, direktør for Finans og Leasing, også byder andre ændringer af rammevilkårene for leasing og finansiering af køretøjer

Endnu et travlt år er gået, og der er ingen tegn på, at 2024 bliver mindre travlt. I Finans & Leasing har vi arbejdet med en række forskellige emner af betydning for vores medlemmer, men også for det omgivende samfund. Emner, som også kommer til at række ind i 2024, da ting jo tager deres tid, når man arbejder med politiske processer.

Licensordning for leasingvirksomheder 

I november måned indgik en bred vifte af partier en politisk aftale om en ny bandepakke. Aftalen slog fast, at der nu skal indføres en licensordning for virksomheder, der leaser motorkøretøjer. Dermed har man valgt at følge vores forslag, som vi første gang præsenterede i 2020. Det er vi selvfølgelig tilfredse med. Nu udestår den konkrete udmøntning. Vi har flere gange peget på, at man bør kopiere forbrugsvirksomhedsloven, der indeholder de rette elementer om ordentlighed på en forholdsvis ubureaukratisk måde. Vi afventer nu regeringens konkrete udspil.

Indsats mod kloning 

I samarbejde med Færdselsstyrelsen, Motorstyrelsen og F&P er vi med i en øget indsats mod kloning af biler. Vi har i det forgangne år set biler, som er blevet synet via en sms. Det forsøges der nu værnet imod via billedkrav. Det er imidlertid ikke et svar på klonings-problematikken. Så vi presser fortsat på for yderligere tiltag fra Færdselsstyrelsen.

Ændringer på vej i kreditaftaleloven 

Et nyt forbrugerkreditdirektiv (CCD3) skal snart implementeres i kreditaftaleloven. Det indebærer bl.a., at der kommer en fjollet advarsel på låneprodukter om, at lån kan føre til overgældssætning. Men efter pres fra Finans & Leasing har vi opnået, at der kommer mere smidighed ved oplysningskravene i digitale reklamer, så der kan scrolles eller henvises til links for visse oplysninger. I forhold til leasing er det lykkedes os med hjælp fra vores europæiske brancheforening Leaseurope at holde operationel leasing ude af direktivet. Men finansiel leasing kan blive omfattet afhængig af, hvorledes aftalen konkret er udformet.

Genberegningen bør fjernes 

De seneste års meget voldsomme fluktuationer i priserne på brugte biler har givet store udfordringer både for vores medlemmer og for firmabilisterne. I 2024 vil vi fortsætte kampen for et mere enkelt system, hvor genberegningen efter tre måneder fjernes og erstattes af betaling af afgift ud fra markedsprisen en gang for alle, således at firmabilisten kender beskatningen fra starten af. Det vil også kunne lette Motorstyrelsen og leasingselskaberne, som kan spare meget store omkostninger til genberegninger og kontrol heraf.

I 2024 vil vi fortsætte kampen for et mere enkelt system, hvor genberegningen efter tre måneder fjernes og erstattes af betaling af afgift ud fra markedsprisen Christian Brandt, direktør for Finans og Leasing

Vejafgift for lastbiler

Vi skal i det kommende år også forberede os på vejafgiften for lastbiler, som træder i kraft 1. jan. 2025. Arbejdet hermed vil sikkert give forskellige erfaringer frem mod en mere omfattende roadpricing-ordning for privat bilisme, der som bekendt gennemføres forsøg med p.t.

De nuværende merdækninger ved F&P´s panthaverdeklarationer bortfalder pr. 1. jan. 2025. Det betyder fx, at der fremover ikke er dækning ved spirituskørsel. Disse ændringer vil formentlig give en øget søgning til panthaverinteresseforsikringsprodukter eller andre mere individuelle løsninger. Det område kræver derfor også vores opmærksomhed.

Ved passende lejlighed bør der også ses på reglerne om beslaglæggelse af biler ved vanvidskørsel, som i mange tilfælde rammer helt ved siden af og straffer de forkerte.

Som det er fremgået, så er der nok at tage fat på i 2024, og dertil kommer alle de ting, vi endnu ikke kender. Men én ting er sikkert: Det bliver ikke kedeligt.

Artiklen er en del af temaet ÅRET DER KOMMER 2024.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141