23948sdkhjf

Svindeldømt dækkonges landsretssag i gang igen

Den bedrageridømte stifter af dækvirksomhederne Genan og Viborg Gruppen, Bent A. Nielsen, kæmper for frifindelse ved Vestre Landsret Der ventes domfældelse den 26. marts.

RETSSAG En af danmarkshistoriens største svindelsager gik efter en længere coronapause i gang ved Vestre Landsret i Viborg onsdag den 10. februar. Ankesagen mod den såkaldte dækkonge Bent A. Nielsen og revisor Bjarne Nielsen har været sat på pause i 10 måneder, efter at landet lukkede ned midt i marts i fjor på grund af corona-pandemien.

Bent A. Nielsen blev i april 2019 idømt seks års fængsel i en sag om bedrageri og mandatsvig for knap en halv milliard kroner. Han blev blandt andet dømt for at have brugt 73 millioner kroner fra selskabet for dækgenvinding, Genan, med hovedkvarter i Viborg, til egne formål.

Den tidligere dækmand, der fylder 78 sidst i februar, stiftede Genan tilbage i 1990, og firmaet lignede udadtil en grøn vækstsucces. Men bag det tillokkende ydre, der havde tiltrukket en række millioninvestorer, skjulte sig en anden virkelighed, hvor firmaet var ved at gå nedenom og hjem, og i 2015 blev Bent A. Nielsen meldt til politiet.

Retssagen i byretten afslørede, at der var brugt penge på en privat lejlighed i København, på renovering af konens sommerhus og kontante gaver til børn og børnebørn. Derudover var flere banker blevet ført bag lyset og udsat for tab eller risiko for tab, og ligeså pensionsselskabet PKA.

Tidligere Deloitte-revisor Bjarne Nielsen er idømt tre års fængsel i sagen for medvirken til svindel. Han fik en mildere dom, da han ikke selv havde opnået vinding. Han blev dog frakendt retten til at arbejde som revisor.

Blandt største svindelsager

Dommen på seks års fængsel til Bent A. Nielsen og svindelbeløbet gør sagen til en af de største svindelsager herhjemme. Kun i en håndfuld sager om økonomisk kriminalitet er der faldet tilsvarende hårde domme.

I IT Factory-sagen fik Stein Bagger i 2009 syv års fængsel. Samme straf fik Hesalight-boss Lars Nørholt, da Højesteret lige før jul stadfæstede en landsretsdom.

I sagen om svindel i Socialstyrelsen fik Britta Nielsen i 2019 seks et halvt års fængsel. Erhvervsmanden Steen Gude blev i 2014 idømt seks års fængsel i den såkaldte Stones Invest-sag.

Ønsker at genindtræde

Bent A. Nielsen og revisor Bjarne Nielsen forlanger begge at blive frifundet i Vestre Landsret. De har under sagen nægtet sig skyldige. Samtidig ønsker Bent A. Nielsen at genindtræde i Genan, efter at han i 2014 solgte alle sine aktier i virksomheden til pensionsselskabet PKA.

Røg uklar om Michelin-handel

Mange husker sikkert reklamen med en mand siddende på gulvet omgivet af fire dæk – vinkende og smilende, fordi han havde købt fire Viborg Dæk for 950 kroner i Hjulcentret. Efter i 2001 at have købt tyske Reifendienst blev Bent A. Hansens Viborg Gruppen Europas største dækvirksomhed med en omsætning på fire milliarder kroner. I 2002 blev han landskendt, da han solgte sin virksomhed til franske Michelin for omkring 2,2 milliarder danske kroner. Men Michelin kunne ikke finde de værdier i selskabet, som regnskaberne gav udtryk for, herunder dokumentation for værdien af flere ejendomme i handlen. Så året efter afleverede Michelins selskab i Viborg et katastroferegnskab med nedskrivninger på over 600 millioner kroner, og kort efter lukkede franskmændene aktiviteterne i den midtjyske domkirkeby, hvorefter sagen endte i voldgift.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.22