23948sdkhjf

Robotter og håndværk bag tofarvet metallak

Teknik og menneskehænder sørger hånd i hånd for lakeringen hos Nissan, der her løfter sløret for processerne på fabrikken.

FABRIKSLAKERING Det er en trend blandt forbrugere, at stadig flere ønsker tofarvede biler - ofte med taget i en anden farve end resten af karrosseriet. Hos Nissan kombinerer man godt håndværk med robotter i hitech-præcision for at kunne levere bilmodellen Juke med tofarvet metallak, ud fra kundernes eget valg.

Opgaven med at udvikle det omfattende udvalg af karosseri-farver blev givet til studiet for farvedesign hos Nissans Design Center Europa (NDE), der ligger i London, mens Nissan Sunderland fabrikken håndterede at skabe den præcisionskrævende lakeringsproces.

Teamet i London, der er ledet af Lesley Busby, Colour Manager hos NDE, udvalgte farverne og udviklede alle tofarve kombinationsmulighederne. Clare Errington, Paint Shop Manager på Nissan fabrikken i Sunderland er ansvarlig for, at farverne bliver gengivet korrekt, når Juke lakeres på fabrikken.

Deres teams arbejdede i mere end et år, før den første kundebil var lakeret i henhold til de strenge kvalitetskrav, der skal sikre den nøjagtige farve.

En avanceret kunstform


Når der arbejdes inden for mindre end et hårstrås bredde, er mikroskopisk præcision nøglen til succes - og gør næsten lakeringsprocessen til en kunstart. Der er helt klare specifikationer for, hvordan en farve skal se ud på bilen, hvor meget farve der skal tilføres og kvaliteten af lakken, der leveres til Nissan i Sunderland af lakproducenten BASF.

For et perfekt resultat er der en meget striks rengøringsproces tilknyttet. Selv det mindste støvkorn må fjernes for at sikre, at lakken kommer på en fuldstændig glat overflade. De ansatte på malerværkstedet er derfor iklædt fiberløst tøj, ligesom specialtrænede kontrollører benytter specielt lys til at spotte og eventuelt fjerne urenheder, før malerprocessen fuldføres.

- Vores produktionslinje er som et ægteskab mellem robotter og mennesker, der arbejder i harmoni for at kunne leve op til kundernes ønsker. Slutresultatet er en perfekt kombination af teknologisk præcision og godt håndværk, siger Clare Errington.

Når en tofarvet Nissan Juke lakeres på fabrikken, er der mange processer lige fra en særlig grunder og en minutiøs dryppe-procedure til det tætningsmiddel og den undervognsmaling, der påføres. Hver proces er optimeret, så resultatet bliver en perfekt blanding af holdbarhed og skønhed.

Nissans højtuddannede lak-operatører tilfører flere lag lak på Juke i de fire helt nye malerværksteder på Nissan-fabrikken. Malerværkstederne i Sunderland var del af den investering på cirka 830 millioner kroner, der blev foretaget i forbindelse med Juke.

Hver tredje tofarvet


Lesley Busby fortæller, at hver tredje kunde vælger en tofarvet lak-kombination på deres nye Juke - den mest populære er perlehvid med sort tag.

Udviklingen af farvepaletten endte ud i 11 karosserifarver i kombination med farver på taget, det giver i alt femten tofarve-kombinationsmuligheder. Alle farverne er specielt udviklet til Juke, deriblandt signaturfarven Fuji Sunset Red, som ses på billederne her på siden.

Om Nissan Motor Co., Ltd.

Nissans modelprogram omfatter mere end 60 biler under mærkerne Nissan, Infiniti og Datsun. I regnskabsåret 2018 solgte selskabet 5,52 mio. biler i verden og genererede en omsætning på 11,6 milliarder yen. Nissans hovedkontor ligger i Yokohama i Japan. Bilproducenten har været i alliance med franske Renault siden 1999 og købte en ejerandel på 34% i Mitsubishi Motors i 2016. Alliancen Renault-Nissan-Mitsubishi solgte samlet 10,76 mio. biler i 2018.

Nissan i Europa beskæftiger over 16.000 ansatte med design, forskning og udvikling, produktion, logistik, salg og marketing. I 2019 producerede Nissan fabrikkerne i Storbritannien, Spanien og Rusland ca. 465.000 biler. 

Nissan Nordic Europe Oy er import- og salgsselskabet, som har ansvaret for Nissan i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Estland, Letland og Litauen. Selskabet har ca. 175 ansatte med hovedkvarter i finske Espoo.

To kvinder står bag Juke-farverne

Clare Errington, Paint Shop Manager, Nissan Sunderland, har været ansat hos Nissan i mere end to årtier og er en del af hovedteamet bag begge generationer af Nissan Juke. Hun begyndte i pladeværkstedet og kom sidenhen til malerværkstedet. Clare Errington er i dag ansvarlig for robotterne i Juke-produktionen og sikring, at hver eneste Juke er uden fejl. I september 2020 blev hun kåret som en af Autocar’s Top 100 ”Great Women in the British Car Industry” i produktions kategorien.

Lesley Busby, Colour Manager, Nissan Design Europe (NDE) har været ansat i 26 år og er en central figur hos Nissan Design Europe, siden centeret åbnede i London for 15 år siden. Busby har ansvar lige fra farve-udvikling til materialevalg og navngivning af farver og sammensætnings-muligheder.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.22