23948sdkhjf

Brug for flere lærlinge - også midt i en krisetid

| Af Johanne Berner Hansen | Tip redaktionen om en historie

Corona-krisen har ikke været venlig ved lærepladserne. I forvejen havde lærepladser trange kår i branchen, hvor mange tusinde svende frygtedes at mangle i år 2025, men det er klart, at en situation, som den vi er i netop nu, ikke forbedrer disse kår. Lærepladserne mangler stadig!

JURA Der kan være mange grunde til, at en virksomhed ikke ønsker at have en lærling - lige fra udfordringer, der udspringer af den klassiske generationskløft (som vel egentlig altid har været der?), over fysiske forhold på værkstedet til værkstedets sammensætning af arbejdsopgaver.

Uanset årsagen, så er summen af disse ensbetydende med, at der simpelthen ikke uddannes nok lærlinge til at tage over for de svende, der står til at stoppe i faget.Når vi trækker en Corona-nedlukning ned over et i forvejen trængt marked for lærepladser, så bliver det heldigvis en situation, som vækker politikernes opmærksomhed.

Der blev længe - alt for længe, efter min smag - forhandlet om, hvordan lærlinge skulle håndteres under især hjælpepakken om hjemsendelse på lønkompensation. Men da der langt om længe kom en beslutning om lærlinge, så viste det sig, at de faktisk kunne hjemsendes teknisk, men stadig udføre arbejde på værkstedet, som led i deres uddannelsesforløb.

Det betød, at arbejdsgiver kunne få lønkompensationen som en slags "præmie" for at have taget en lærling, når nu krisen ramte. Præmien blev dog kun udbetalt, hvis arbejdsgiver i alt - dvs. inklusive lærlingene - hjemsendte 30 % af sin arbejdsstyrke, målt på hoveder.

Flot aftale
Den 28. maj kom endnu et incitament til at arbejdsgiverne beholdt lærlinge - eller endnu bedre: tegne nye aftaler. Incitamentet kom i form af en tilskudsordning for lærlinge i perioden fra 1. maj 2020 til 31. december 2020. I tilgift hertil blev "dummebøden" for ikke at tage lærlinge taget op til revision, og aftaleparterne var derudover enige om, at tiden er moden til helt at ændre AUB-systemet. Endelig blev også tilskuddet fra AUB til lærlinge på skole forhøjet, så der nu kommer mere end 100 % af lønudgiften tilbage.

Læs også: Når en brugt bil er gennemtæret

Alt i alt: En virkelig flot aftale.

Værkstederne betalte selv
De penge, der skal bruges til at finansiere de forskellige løsninger, kommer fra arbejdsgiverne selv, og derfor er det så som så med "gave-elementet" i aftalen. Arbejdsgiverne får med andre ord bare de penge tilbage, som de igennem årene har opsparet under AUB-systemet - men derfor er det bestemt glædeligt, at man endelig har fået øje på den pengetank, der ligger her. En pengetank på 5.4 mia. kroner helt præcist.

Helt præcist indeholder aftalen, at der for eksisterende lærekontrakter opnås et tilskud op 75 % af lønnen. Nye kontrakter deles op i korte og lange aftaler. Lange aftaler må forstås som alle de, der giver lærlingen et svendebrev - dvs. både til mekaniker og montør, og uanset om der er tale om en helt grøn lærling, der kommer fra grundforløbet, eller en lærling, der måske kun mangler 6 måneder af sit uddannelsesforløb.

Formålet med opdelingen på aftaletyper er at belønne de aftaler, der skaber en uddannelsessikkerhed for lærlingen.

Læs også: Sådan undgår du at betale for meget i afgift

Korte aftaler giver et tilskud på 45 %, mens de lange, ordinære, aftaler giver et tilskud på 90 %.

Den nærmere ansøgningsproces m.v. afventer nu lovgivning samt IT-udvikling i AUB-systemet. Noget, som man måske kunne forvente, at det hundedyre IT-system, der blev etableret i forbindelse med indførelsen af "dummebøden" i 2018, kunne håndtere - men lad os nu se.

Hele AUB-systemet skal ændres, lover aftalen. AUB-bidraget skal gøres fleksibelt, så det hele tiden understøtter de faktiske udgifter i AUB-systemet. Om denne del af aftalen åbner døren for en fortsat bonus-ordning efter 1. januar 2021, er uklart, men der er da måske en åbning.

Pension til lærlinge
Endelig - og som ventet - så indeholder aftalen et afsnit om overenskomstforhandlingernes pensionselement til lærlinge mellem 18 og 20 år. Overenskomsterne fra foråret 2020 bestemte, at disse lærlinge skulle have pension fra 1. september 2020. Satserne var afhængige af, om arbejdsgiverne kunne få refusion fra AUB. Kunne det lade sig gøre, så skulle lærlingene have 8 % fra arbejdsgivers side og selv lægge 4 % i. Var det derimod ikke muligt at få finansiering via AUB, så ville satserne blive halveret.

Læs også: Er kosmetiske skader på bilen en mangel?

Da en sådan ordning kræver mange overvejelser - og lovgivning - om alt fra konkret administration til iagttagelse af ligebehandlingsprincipper, så er det tydeligt, at refusionsmuligheden ikke er klar allerede til efteråret. Det er anført i aftalen, at refusionsmuligheden forventes at være klar fra 2022. Indtil da er udgiften arbejdsgivers, og pensionssatserne vil derfor blive på 4 hhv. 2 % for de unge lærlinge.

De forskellige initiativer kræver dog uanset hvad, at der er interesserede unge mennesker og lærepladser - og mange initiativer sættes i søen for at fange de rigtige unge og matche dem med de rigtige lærepladser, eksempelvis Tun din Fremtid, som er på vej med en markedsføringskampagne rettet mod de unge. Og så må håbe - for branchens fremtids skyld - at det lykkes.

Mere om: juraklumme
Hold dig opdateret med Motor-magasinet

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu
Plus

Brugtbilssalget stak alle rekorder i juni

Der er muligvis aldrig solgt flere brugte biler i en enkelt måned end i juni, viser ny statistik – der blev solgt over 54.000 brugte biler i juni, mens nybilssalget stadig halter efter

Fynsk rigmand vil gøre leasingselskab til landets største

Ambitionerne er store hos fynske Selected Car Leasing i Middelfart, som har en klar plan: De skal være blandt landets største om fem år, og med en fynsk milliardær og investor som ballast er der alvor bag snakken

Plus

Nu skal Fisker Inc. og elbilerne på børsen i New York

En fusion med det canadiske Spartan Energy betyder nu, at den danske bildesigner og iværksætter Henrik Fisker nu får sit hjertebarn Fisker Inc., som producerer elbiler, på den amerikanske børs

Det betaler sig at klippe ledningen

Plus

Særlige buer desinficerer mod corona

Plus

Stenhøj overtager Semler Værktøj

Semlers afdeling for salg af værkestedsudstyr bliver en del af Stenhøj DK.

Nyhedsbrev

8.402 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Fyrede 90 – nu er halvdelen tilbage

Dansk Auto Logik var for pessimistiske, da de inden påsk fyrede 90 medarbejdere. Nu er halvdelen tilbage på

Online Avis Arkiv
Plus

Kunstige fugleklatter skal beskytte lakken

Uber betaler bøde på 25 millioner kroner for kørsel i Danmark

Kevin Magnussen mærker forbedringer i Haas-raceren

Den danske Formel 1-kører er fortrøstningsfuld efter 12.-plads i Østrig.

Digitale værktøjer sælger flere biler

Plus

Analyse: Så godt klarede bilforhandlerne sig

Motor-magasinet har gennemgået seneste regnskaber for Danmarks førende bilforhandlere. Her er analysens vigtigste konklusioner

Plus

Salgsrekord for nye biler i 2019 - kan 2020 så undgå at blive en katastrofe

Bilsalget satte rekorder sidste år. Efter salgssucces og corona ligner 2020 én stor nedtur. Men ikke nødvendigvis; således ser fx Bjarne Nielsen frem til en travl sommer med ketchupeffekt.

Autohuset Vestergaard klar med digital korttidsleasing

Bilforhandleren Autohuset Vestergaard lancerer den digitale løsning VestergaardGO, som skal sikre bilhusets 12 bilmærker en platform med et stort udvalg af personbiler i alle prisklasser.

Würth og Jens Linde styrker samarbejdet

Nyt samarbejde om olie og ventilation på værkstedsudstyr skal give øget kompetence og større bevægelighed.

Magnussen og Haas halter efter i potentiel vigtig træning

Tiderne i anden træning i Østrig forud for søndagens Formel 1-løb får måske indflydelse på startpladserne.

Magnussen udgår i dramatisk løb i Østrig efter en god start

Den danske Formel 1-stjerne lå lige uden for pointene, da hans løb lige pludselig sluttede. Bottas vandt.

Ferrari-testbane bliver vært for Ferraris grandprix nummer 1000

Formel 1-sæsonen tilføjer to yderligere løb til kalenderen, som fortsat mangler fem til otte løb

Kosmetiske reparationer i voldsom vækst under coronakrisen

Stigende benzinpriser er med til at hive inflationen lidt op

Brændstof er blevet dyrere. Men ifølge økonom er det stadig historisk billigt at fylde benzin på bilen

61-årig bilhandler efterforskes i bedragerisag

Bilforhandler i Grindsted har meldt 17 biler stjålet, men politiet har mistanke om, at han selv har fjernet bilerne. Han er varetægtsfængslet i yderligere fire uger

Haas drømmer om syvendeplads blandt konstruktørerne

Kevin Magnussens Haas går efter at være bedre end Williams, Alfa Romeo og Alpha Tauri i 2020-sæsonen

Plus

Antirust: LHG Group styrer nu både Suvo og Tectyl

Leverandøren LHG Group, der forhandler og ejer brandet Suvo, skal fremover også distribuere Tectyls rustbeskyttelseskoncept.

Kia starter produktion af den nye Sorento Hybrid

Bilen vil være tilgængelig på det danske marked omkring årsskiftet

Dansk ladeoperatør udvider og sikrer stor investeringspartner

Ladeoperatøren Spirii og energikoncernen AURA Energi har netop indgået en investeringsaftale

VW-kunder kan nu sagsøge virksomheden for snydemotor

Bilproducenter skal kunne sagsøges ved nationale domstole for salg af biler med snydemotor, afgør EU-Domstol.

Plus

Ejner Hessel præsenterer ny direktør og et tilfredsstillende regnskab

Bjarne Hessel afløses af svigersønnen Benjamin Mahr, der skal lede en af Danmarks største bilforhandlere.

Audi viser coupévariant af elbil

Vettel: Ferrari tilbød mig aldrig en ny kontrakt

Plus

UGENS LEDER - ...om corona: Er der noget godt at sige om krisen?

Det betyder Motorstyrelsens stramninger for importbiler

Autobutler har kåret årets bedste værksted

AutoBranchen efterlyser ladestandere: Lad os nu se en langsigtet plan

Koed udnævner ny direktør

Plus

Steffensen ude som direktør

Håndsprit kan skade bilens kabine

Hæder til lille autoværksted

Brug for flere lærlinge - også midt i en krisetid

UGENS LEDER - ...om mersalg der venter efter sommer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Auto IT søger en sælger til salg af webløsninger

Udviklingen i bilvaskemarkedet?

Består din virksomhed af bodybuildere til løft af tønder?

Nyt Vaskeanlæg hos AH Fragt i Vejen

Efterspurgt funktion til bilforhandleres hjemmeside klar

Blikkenslager / Tekniske isolatør søges

DFD's helt egen shop er nu live

Vidste du, at du kan spare plads ved at stable beholdere?

En emballage der gør en forskel

Yderligere støtte til erhvervsuddannelserne

Hvad siger du til et gratis miljøtjek?

Enorm efterspørgsel på lejebiler og mobilitetsløsninger

Centralstøvsugeranlæg til produktionshal til frøproduktion

Er den nye Defender for blød? Her er Ineos Grenadier

Punkt- og støvsugning fra posepakkemaskine hos Wewers Mørtel

Tilbage til fremtiden - brugttest af BMW i8

Gratis e-fakturering - e-conomic sætter ny standard

Tre trin for at finde dit nye brandsikre skab fra DENIOS

Nyt overblik i AutoDesktop gør mersalg lettere

Coronafrygt? Kør-selv er den sikreste form for ferie

Udsugning af olietåge og svejserøg hos J.E. Pedersen

Kabelforskrækket? Nu kan Jaguar I-Pace oplades trådløst

Har du hørt om SpillGuard®?

Mange forespørgsler på udsugning hos tandlæger i hele Verden

Højresvingskamera giver bedre overblik

Send til en kollega

0.157