23948sdkhjf

Amerikansk bilgigant skærer 14.700 stillinger væk

General Motors skal gennem sin største omstrukturering siden finanskrisen for ti år siden. Trump er utilfreds.

UDLAND Den amerikanske bilfabrikant General Motors (GM) skal spare 14.700 stillinger væk i Nordamerika. Det kan medføre lukning af fem fabrikker, oplyser selskabet mandag.

Der vil både ske fyringer og blive indgået aftaler om frivillige fratrædelser.

USA's præsident, Donald Trump, lufter mandag aften sin utilfredshed, efter at han havde talt med GM's administrerende direktør, Mary Barra.

- Vi bryder os ikke om det. Jeg tror, at de vil åbne noget andet. Jeg var meget hård. Jeg talte med hende, da jeg hørte, at de vil lukke, og jeg sagde: "Du ved, at det her land har gjort meget for General Motors. I må hellere komme tilbage", sagdeTrump ifølge Reuters.

Trump opfodrer samtidig GM til helt at stoppe produktionen af biler i Kina.

Skærer i 15 procent af arbejdsstyrken

General Motors vil skære ned på bilproduktionen, hvilket også indebærer, at selskabet vil stoppe med at fremstille modeller, der sælger for lidt eller for langsomt.

Allerede næste år vil produktionen blive indstillet på tre fabrikker i de amerikanske delstater Ohio og Michigan samt i Ontario i Canada.

Omstruktureringen betyder, at General Motors skærer 15 procent ned på antallet af medarbejdere i Nordamerika.

Selskabet planlægger også at lukke fabrikker i Baltimore i delstaten Maryland samt i Warren i Michigan.

Det er den største omvæltning, bilproducenten har været igennem, siden den blev tvunget i knæ under finanskrisen for ti år siden.

GM vil i fremtiden fokusere på elektriske og selvkørende biler.

Omstridt told på importeret stål

Nedskæringerne kommer i kølvandet på, at Donald Trump i sin præsidentperiode har indført told på importeret stål.

Det gjorde han angiveligt for at hjælpe den amerikanske bilindustri. Men General Motors meddeler, at det i stedet har kostet dem milliarder.

Tilbage i oktober tilbød selskabet 50.000 af sine medarbejdere i Nordamerika fratrædelsesaftaler.

GM's administrerende direktør, Mary Barra, udtaler i en pressemeddelelse, at man må følge med markedet for at forblive succesfulde i fremtiden.

- De beslutninger, vi tager i dag, fortsætter vores udvikling for at blive omstillingsparate, robuste og rentable, samtidig med at vi får fleksibiliteten til at investere i fremtiden, siger hun ifølge AFP.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, siger, at den canadiske regering vil gøre alt, hvad den kan, for at hjælpe familier i Ontario, der vil blive påvirket af lukningen af fabrikken.

- I går (søndag, red.) talte jeg med GM's Mary Barra for at fortælle om min dybe skuffelse over lukningen, skriver Trudeau på Twitter.

I juni, efter at Trump havde indført told på importeret stål, advarede GM præsidenten om, at det potentielt kunne gøre selskabet mindre og resultere i fyringer.

General Motors producerer bilmærkerne BuickCadillacChevroletGMC og ejede også tidligere Opel, som de marts sidste år frasolgte til franske PSA.

Kilde: Ritzau/Reuters

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125