23948sdkhjf

Når gamle biler forlades

Ny bog af Jørgen Kjær om skrotbiler og andre glemte og forladte motorkøretøjer i Danmark.

FORFALD Giver man gamle motorkøretøjer en sjæl ved at omtale dem som forladte? Måske, vil nogen nok mene, og det har de måske også. Med rette eller urette, men mange finder en fascination i det forfald, man bliver vidne til ved at se et gammelt motorkøretøj, måske i en skov, bag en lade eller i et udhus, som endnu ikke er blevet indhentet helt af tidens tand, eller ikke er faldet i kløerne på skrotningspræmie eller miljømyndighedernes velmenende oprydningsiver.

De forladte motorkøretøjer minder os ubønhørligt om den forgængelighed, vi alle, uden undtagelse, udsættes for og må leve med som en uadskillelig del af livet. De fortæller på deres vej i graven om et liv, der er levet, om et stykke teknik, der enten blev for gammelt, udtjent eller opslidt eller måske bare smidt væk, da det blev overtaget af en nyere udgave.

Ejeren nænnede måske blot ikke at smide det gamle køretøj væk. Måske døde ejeren før køretøjet?

Hvert køretøj fortæller sin egen historie, som finderen og beskueren kun kan gisne om. Kun i de færreste tilfælde lykkes det bilskrotnørden at finde den fulde forklaring. Men det er netop også det, der gør jagten på disse kulturminder så spændende.

Kulturminder

For man kan vist godt tillade sig at kalde dem kulturminder, selv om hverken museer eller andre kulturinstitutioner har fået øjnene op for dem.

Det har de dog flere steder i udlandet. Blandt andet i Sverige har et par bilkirkegårde, hvor gamle motorkøretøjer har fået lov at lide en stille og værdig død, fået lov at leve videre som registrerede kulturminder, og er i dag velbesøgte turistattraktioner.

Miljømyndighederne i Danmark har også øje for disse efterladte skatte - men på en lidt anden måde, og i disse år ryddes der grundigt op i skove, læhegn og bag lader i det ganske land.

Nørderne

Billederne af disse deler nørderne så med os andre på forskellige fora såsom Facebook og nu denne bog.

Den nye bog er på 224 sider i stort format og indeholder mere end 300 farvebilleder af forladte motorkøretøjer, og udelukkende køretøjer i Danmark, der stadig står der under bogens redigering. Altså køretøjer læseren selv kunne have fundet.

Bogen udkom 15. oktober og kan bestilles i boghandelen eller ved forlaget Motorploven. Prisen er 298 kroner inklusive moms.

Forfattern Jørgen Skov er journalist og indehaver af forlaget Motorploven og har tidligere udgivet en række bøger om køretøjer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093