23948sdkhjf

Nyt tilbageslag for elbilen

Batterier til elbiler kan blive dyrere end forudset fordi der er mangel på lithium

ELBILBATTERIER Mængden af lithium vil stramme til indtil 2025, idet producenterne kæmper med at øge mængden hurtigt nok til at imødekomme efterspørgslen på råvaren, der er nødvendig for at kunne producere batterier til de kommende års forventede mange elbiler.

Ifølge Livent Corp, der er et selskab under kemi-koncernen FMC Corp., vil efterspørgslen vokse til at blive fem gange større i 2025 end i 2017.

- Vores største udfordring er at producere nok til at efterkomme markedet, der er i stor fare for at komme i underskud i den nærmeste fremtid, siger CEO Paul Graves. Udtalelsen falder i tråd med den store kinesiske konkurrent Jiangxi Ganfeng Lithium Co., der lige har solgt aktier i Hong Kong for første gang.

Kinas næststørste producent, Tianqi Lithium Corp., planlægger også at sælge aktier i Hong Kong i år.

Investorerne fokuserer på, at nye leverancer kan oversvømme markedet på kort sigt efter et fald, der tredoblede priserne i tre år frem til 2017.

Aktierne i Philadelphia-baserede Livent Corp. lukkede kun lidt ændret forleden, mens Ganfeng faldt 29 procent på sin Hongkong-debut.

- Den dårlige ydeevne afspejler manglende tillid til litiummarkedet på kort sigt. Vi tror, at markederne har overreageret på den nuværende prisudvikling og overset vækstudsigterne for efterspørgslen, udtaler Helen Lau fra analysefirmaet Argonaut Securities Ltd.

Nogle virksomheder kæmper for at rejse penge til ekspansion, mens andre står over for regelmæssige hindringer, hvilket dæmper udbudsudsigterne, mener Livent Corp. Firmaets næste prioritet er at udvide sin produktion i Argentina så hurtigt som muligt for at imødekomme det efterfølgende behov.

For en milliard dollars

Priserne på lithium-materialer og producentandele er faldet, da sektoren havde en periode med overudbud fra miner i Australien, har Bloomberg New Energy Finance analytikere konstateret.

Selv efter en svagere handelsudrulning end forventet vil lithium-virksomheder sandsynligvis øge udbuddet til en rekord på en milliard dollar i 2018, mener Bloomberg NEF.

I Sydamerika faldt litiumcarbonat-priserne til 14.500 dollars pr. ton i september, fra en rekordhøjde på 15.750 dollars pr. ton i juni, ifølge Benchmark Mineral Intelligence. Forskningsfirmaets forventer prisforhøjelser, på tværs af hovedregionerne, på 8,2 procent i år, efter at være klatret 208 procent op i en treårig periode, der sluttede den 31. december.

- Jeg tror, at investorerne har besluttet at sætte en stopper for investeringerne omkring lithium og kobolt. Ud over de svagere priser på batterimetaller er alle lunkne omkring Kina, takster, økonomisk vækst og renteniveauet på vej op i USA, siger Chris Berry, analytiker fra New York og grundlægger af forskningsfirmaet House Mountain Partners LLC. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078