23948sdkhjf

Folkeskolen krumtap i nyt erhvervsskole-udspil

Regeringen vil bruge to milliarder kroner over fire år på at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

FAVNENDE Folkeskolen skal i langt højere grad end i dag forberede eleverne på en fremtid på en erhvervsskole. Det er hovedessensen i regeringens udspil onsdag om en styrkelse af eud-uddannelserne, herunder også til autobranchen, der tørster efter lærlinge og veluddannet arbejdskraft.

Udspillet fra regeringen indeholder 55 punkter fordelt på 12 områder og bygger oven på den store erhvervsskolereform fra 2014.Planen fra regeringen kommer efter, at nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at 27 procent færre elever er startet på en erhvervsuddannelse fra 2014 til 2017. Regeringen er dermed langt fra at opfylde målsætningen om, at hver fjerde elev i folkeskolen i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse. Det gjorde blot 19,4 procent i år.

Alle elever i folkeskolen skal, ifølge udspillet, møde erhvervsuddannelsernes fagligheder som en mere integreret del af skoledagen. Det skal blandt andet ske med bedre fysiske rammer til praktiske fag på folkeskolerne, en obligatorisk prøve i et praktisk eller musisk valgfag og ved muligheden for at tage et valgfag på erhvervsskoler for folkeskoleelever.

- Folkeskolen skal skabe faglige drømme hos eleverne og give plads til, at de, udover dansk og matematik, også kan prøve kræfter med for eksempel service, konstruktion og mekaniske principper, udtaler undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Regeringen vil bruge 10. klasse som et erhvervsrettet tilbud til de unge. Der nedsættes et ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan det gøres bedst. I dag er det kun hver fjerde elev i 10. klasse, der fortsætter videre på en erhvervsuddannelse. Syddansk Erhvervsskole har gode erfaringer med at være pioner i at drive 10. klasse og dermed rekruttere elever.

Læs også: Hestekræfter og motorsport på skoleskemaet

Skolehjem og kostophold
Undervisningen på erhvervsskolerne skal gøres mere inspirerende ved eksempelvis flere besøg fra erhvervslivet i timerne. Og står det til regeringen, skal der oprettes flere erhvervsuddannelser i tyndt befolkede områder af Danmark. Blandt andet med skolehjem med kostophold, så unge får mulighed for at bo tæt på erhvervsskolen.

Praktiktilsagn
I de seneste år har der været meget kritik af, at besparelser har ramt antallet af praktikpladser, og at det har gjort det svært for de unge rigtigt at komme i gang med deres erhvervsuddannelse. I følge udspillet fra regeringen skal et såkaldt "nyt praktiktilsagn blandt andet indebærer, at praktikvirksomheder kan give en tidlig tilkendegivelse i 9. og 10. klasse og forud for grundforløbet om en kommende praktikplads til de unge.

Ændring af økonomi
Det udskældte omprioriteringsbidrag har fået kritik for at skære alt for meget på erhvervsskolerne. I sit finanslovsudspil har regeringen lagt op til at forlænge bidraget til også at gælde efter 2021. Men fra 2022 skal pengene føres tilbage til uddannelsesområdet.

Står det til Socialdemokratiet, skal de enkelte uddannelsesinstitutioner friholdes fra de årlige besparelser på to procent om året.

Regeringen inviterer nu hele kredsen af partier bag erhversskolereform og folkeskolereformen til forhandlingsmøde i Undervisningsministeriet. 

Fakta: Sådan vil regeringen få flere elever på erhvervsskolerne

 

* Folkeskolen skal i højere grad give unge interesse for praktiske fag. Alle elever skal prøve kræfter med teknik, service og konstruktion i folkeskolen.

* Alle folkeskoleelever skal udfordres på deres valg af uddannelse og ikke se gymnasiet som eneste mulighed. Lærere i folkeskolens ældste klasser skal være bedre til at åbne elevernes øjne for andre muligheder.

* Kommunerne skal have større ansvar for at få unge mod erhvervsskolerne. Hver enkelt kommune bliver forpligtet til at sætte lokale mål for, hvor mange der søger ind på erhvervsskolerne.

* Flere unge skal vælge den rigtige uddannelse i første hug. Fra nye 2019 bliver kravene til at komme i gymnasiet hævet, men regeringen er klar til at stramme yderligere, hvis det er nødvendigt for at få flere mod erhvervsskolerne.

* 10. klasse skal i højere grad være et springbræt til en erhvervsuddannelse. Regeringen vil nedsætte et ekspertudvalg, som skal komme med anbefalinger.

* Erhvervsuddannelser skal have et bedre image, og der skal være mere begejstring for fagene. Blandt andet skal flere gæstelærere undervise på skolerne - for eksempel en Michelin-kok eller en kendt snedker.

* Der skal være mere attraktive studiemiljøer på erhvervsskolerne, hvor der bliver taget godt mod nye elever, og der skal være faste traditioner, når man afslutter sin uddannelse.

* De unge skal have længere tid til at vælge rigtigt. I dag kan unge, der afslutter 9. eller 10. klasse, starte på grundforløbets første del på en erhvervsskole inden for et år. Vinduet skal fremover være to år.

* Der skal være højere kvalitet i undervisning og øget digitalisering. Erhvervsskolerne får tilskud til moderne udstyr, robotter og at styrke lærernes kompetencer på it-området.

* Unge skal have større sikkerhed for praktikplads tidligere i uddannelsen. Regeringen vil indføre et praktikpladstilsagn, som forpligter unge og virksomheder til at tale sammen før grundforløbet.

* Flere unge skal søge ind på de social- og sundhedsfaglige uddannelser. Kommuner skal kunne få dækket lønudgifter til elever mellem grundforløb og sommerferie. Det skal sikre, at flere får en praktikplads.

* Erhvervsskolerne skal have mere frihed, og der skal være mindre bureaukrati. Det skal være lettere for den enkelte skole at oprette nye uddannelser.

Kilde: Undervisningsministeriet.

/ritzau/

Mere om: Erhvervsskole | EUD
Hold dig opdateret med Motor-magasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Ajour med den danske autobranche

Plus

Strammere regler for nybilsforhandlere

Plus

Ryds Bilglas breder sig i Danmark

Husmer Glas og Facade i Frederikssund er fjerde danske værksted i nordisk autoglas-kæde.

Plus

Konkurser i december

Plus

Skrotbiler skal bogføres i Køretøjsregistret

Nyhedsbrev

8.231 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv

LEDER Moralens år

Manden bag thansen fylder 50 år

Bent Jensen, som også står bag autogrossisten AD Danmark, rundede et halv århundrede mandag 14. januar.

Hæder til ung Mercedes-mekaniker

Jabbar Hassan fra Mercedes Benz CPH på Amager er netop valgt til Årets Mekanikerlærling.

Plus

Styrelse giver bilimportør rap over fingrene

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen indskærper, at frie værksteders adgang til markedet må ikke hindres.

Kom med til kåring af Årets Bil

Plus

Koed varsler internationalisering

Plus

Når bilen lyder forkert

Hvornår er en lyd så anderledes, at man som sælger er nødt til at tage den alvorligt? Sag om spritny Peugeot 208 illustrerer problemet, som viste sig at blive dyr for bilforhandleren.

Plus

Fremtidens Autobranche 2018
Unge skal tunes ind på autobranchen

Ny forening på tværs af frie værksteder, mærkeværksteder, bilimportører og leverandører går i luften med kampagne og sekretariat.

Luft-specialist godkendt

Monroe overtager Öhlins Racing

Opkøbet giver Monroe hurtigere adgang til udvikling af avancerede støddæmper-systemer til fremtidens el- og selvkørende biler.

Problemløser-værktøj får mekanikere til at fløjte

Plus

Ny chef for AD Danmark

Michael Ullerup er ansat som chef for AD Danmark A/S. Han skifter fra CAC.

Stifter forlader Euro Car Parts

Plus

Dieselgate
300.000 tyskere sagsøger VW

Ingen erstatningssag i Danmark. FDM er tilfreds med aftalen om opdatering af software og udskiftning

3

Gratis vejhjælp som lokkemad

Danske værksteder tyr til ekstraordinære servicetiltag i jagten på kunderne.

Boys will be boys - nu 75 år

Manden bag den fynske dækvirksomhed Ovethi, Preben Thinggaard, fylder rundt.

Plus

Larmende gearkasse gav 25.000 i afslag

Bilejer fik 25.000 kroner i afslag på en spritny Peugeot 208, fordi gearkassen larmede. Sagen vil ikke danne præcedens, mener Peugeots danske importør.

Plus

Uvildig test af elbilers batterier på vej

En ny metode fra en dansk arbejdsgruppe kan diagnosticere batteriet uden direkte adgang til batteripakken - yderst vigtigt for brugtmarkedet.

Plus

NYTÅRSUDTALELSER
Optimisme med omtanke

Force-rapporten om skadesdeles kvalitet underbyggede yderligere SKADs målsætning om at reparere korrekt i en tid, hvor der sker meget på teknologifronten, også i det nye år.

Plus

NYTÅRSUDTALELSER
En branche under stadig forandring

Plus

Når troldmanden fejler

Det var i januar, at ...

Det var i marts, at...

Det var i februar, at...

Ny single fra Sørensen

Kæde vokser på hjemmebane

Konsolidering er nået cylinder-verdenen

Skills-deltagere klar til april

Lavere benzinpriser trækker den danske inflation ned

Stifinder på sporet af nye lærlinge-steder

På Gule Plader
Helårsdækkene vinder frem

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Underskriv slutsedler med Digital Signatur

Effektiv organisering af dit lager kan åbne for nye vækstmuligheder

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsugeranlæg til produktionshal til frøproduktion

Audi blåstempler dansk ventilationsløsning til autobranchen

Dansk Procesventilation har færdiggjort svejserøgsudsugning til mekanisk serviceværksted

Ny distriktschef i WashTec A/S

Originale Mercedes, reservedele, direkte fra Tyskland

Når IT giver værdi:

Forhandlere solgte for 680 mio. kr. i årets nytårskur

Nu også originale Volvo reservedele, direkte fra Tyskland

Hver sjette henvendelse giver et salg – her er hemmeligheden

Er du træt af plukfejl og spildtid?

Torsdag den 31. januar: Kom til Festival for selvstændige helt gratis

Digitalisering: Video er fremtiden

Ny funktion fordobler trafik fra biltorvet.dk

Fælge til ny Mercedes A-klasse

Så du kampen?

Vejen til det mest omfattende sensor program til eftermarkedet

Fælge til ny Audi A6

Nyhed: Få de basale bogføringsværktøjer helt gratis med Billy Basic

Behov for plads?

Årets vigtigste weekend slog sidste år

Bilsalg.dk er blevet forstærket med ny Head of Fleet Service

Skal du med helt gratis til Festival for selvstændige i Januar?

Genial løsning midt i WLTP-kaos

Send til en kollega

0.168