23948sdkhjf

Sorte bilfirmaer mister milliarder

Pensionsselskabet PKA lukker ned for investeringer i producenter, der ikke gør efter en grøn omstilling.

STØTTE Det er vist ikke nogen hemmelighed, at store pensionsselskaber støtter udvalgte brancher med milliarder og atter milliarder. Men en af de største spillere PKA trækker nu stikker på i alt 35 olieselskaber. I samme ombæring vil den 275 milliarder kroner rige pensionskasse kigge meget indgående på bilindustrien. Det forklarer PKA’s adm. direktør Peter Damgaard Jensen.

- PKA’s klimarejse begyndte i 2011 med den første havvindmølleinvestering, og i dag har vi knap 20 milliarder kroner investeret i klimaprojekter. Siden ekskluderede vi visse kulselskaber og forsøgte at påvirke andre i en mere grøn retning, hvilket vi har haft succes med, siger Peter Damgaard Jensen og tilføjer:

Grøn omstilling
- Nu er turen helt naturligt kommet til olie- og gasselskaberne, som har krævet en mere indgående tilgang end på kulområdet," siger Peter Damgaard Jensen og understreger, at PKA ikke stopper rejsen her med henvisning til, at pensionsselskabet fremover vil have fokus på bilindustrien.

Det Internationale Energiagentur vurderer, at der skal være 600 millioner el- og hybridbiler på gaderne i 2040 for at indfri Paris-klimaaftalen. Dette står i kontrast til de i dag ca. to millioner el- og hybridbiler, og udledningen fra biler og lastbiler udgør i dag omkring 16 procent af de globale udledninger af CO2.

- En effektiv omstilling af transportsektoren er afgørende for at indfri Paris-aftalen. Og bilproducenter, som ikke investerer i udviklingen af el- og hybridbiler vil udgøre en finansiel risiko, idet elbiler i takt med den teknologiske udvikling på sigt vil være mere attraktive for forbrugerne. Så i PKA vil vi have samme kritiske tilgang til bilindustrien, som vi har på kul- og olieområdet, fastslår Peter Damgaard Jensen.

PKA administrerer de mange milliarder af kroner for fire pensionskasser inden for social- og sundhedsområdet. PKA har godt 300.000 medlemmer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094