23948sdkhjf

Motorbranchen holder momentum - men ikke uden ridser i lakken

Autobranchen er i høj fart, men forvandlede i 2016 ikke omsætning til indtjening i samme grad som året før.

TOP 100  Autobranchens største virksomheder fortsætter de seneste års acceleration. Med et rekordhøjt bilsalg, danskernes fornyede smag for større biler og flere biler på vejene som brændstof voksede toplinjen hos otte ud af ti autovirksomheder i Top 100-analysen sidste år.

Læs brancheanalysens hovedkonklusioner nederst i artiklen

Det gunstige marked var også motoren bag en stigning i Top 100-virksomhedernes samlede bruttoresultat på knap 8,6 procent og resultat før skat på 6,8 procent sidste år. Men indtjeningsevnen mødte i 2016 flere bump på vejen end året før. Rundt regnet forbedrede seks ud af ti af selskaberne i analysen bundlinjen i 2016 mod otte ud af ti året før. Sammenholdes ovenstående med, at færre aktører forbedrede overskudsgraden, og at den gennemsnitlige indtjening per medarbejder faldt, viser det årlige eftersyn en autobranche i høj fart, men som ikke forvandler omsætning til indtjening i samme grad som i 2015.

Rekordfart fortsætter - tjek for løse bolte

Bilsalget har fortsat sin rekordfart ind i 2017 - der er solgt flere biler end nogensinde før i årets første syv måneder - men der er løse bolte, som i fremtiden kan sende autobranchen på slingrekurs. Øget digitalisering medfører større gennemsigtighed og nye konkurrenter på bilmarkedet, og det udfordrer de traditionelle bilforhandlere og værksteders avance og forretningsmodel. Også selvom bilportalerne over en bred kam endnu ikke har fundet nøglen til at tjene penge. Flere nye - og leasede - biler på vejene vil givetvis også betyde, at der bliver længere mellem reparationerne hos flere af aktørerne på eftermarkedet.

Også konsolideringsbølgen ruller videre i autobranchen. Flere virksomheder sikrer sig på den vis en større drift og færre omkostninger, og det gav også positive udslag hos en række aktører i Top 100-analysen. Samtidig er det vigtigt at huske på, at fusioner og opkøb ofte koster penge, indtil synergierne høstes. Med andre ord kan konsolideringer og investeringer være årsagen til, at nogle virksomheder har sat indtjening til det ene år, for så at booste bundlinjen det næste.

Årets Top 100-analyse viser måske revnerne fra de første rustne søm på indtjeningsvejen, men aktuelt tjener langt de fleste autovirksomheder penge i et voksende marked. Blop 100-aktørerne leverede seks selskaber røde tal sidste år. Det er en enkelt mere end i 2015, men kun halvt så mange som i 2013. Hos 47 af Top 100-virksomhederne voksede resultatet før skat med to eller flere cifre sidste år - og selvom det er 29 færre end i 2015, er det et tegn på, at autobranchen fortsat har momentum.

Toplinjen følger med bilsalget

Den samlede omsætning voksede med 13,4 procent i Top 100-segmentet sidste år. Stigningen er båret af toplinjefremgang hos otte ud af ti autoaktører, hvor andelen forrige år var knap 90 procent. I 2015 voksede den samlede omsætning med lidt under 12 procent mod 8,4 procent i 2014.

Målt på bruttofortjeneste, som Top 100-listen er opstillet efter, gik de 100 største aktører samlet frem med 8,6 procent i seneste regnskabsår. Det kommer efter en stigning på godt 15 procent fra 2014 til 2015. Udviklingen i bruttofortjenesten for Top 100-virksomhederne bekræfter billedet af, at der, trods samlet fremgang, var en anelse færre virksomheder, som øgede toplinjen i 2016 sammenlignet med 2015. 79 procent af virksomhederne forbedrede bruttofortjenesten i 2016 mod 86 procent året før. De tre største autovirksomheder - målt på omsætning - er fortsat bilimportørerne Semler, Interdan og B. Christiansen i nævnte rækkefølge.

Den sjællandske bilforhandler Andersen Biler købte sidste år kollegaen Kjærgaard Auto og øgede dermed omsætningen med 56 procent. Det er den største stigning blandt alle de virksomheder, der opgav omsætning i 2016. I væksttoppen findes også bilimportøren Opel, der med en vækstrate på 40 procent fortætter med at tage markedsandele, og refabrikeringsvirksomheden Borg Automotive, der voksede med 28 procent.

6 procent af virksomhederne tjente flere penge i 2016 sammenlignet med 2015. Året før gik godt 83 procent frem. Den faldende andel af virksomheder med voksende bundlinjer forhindrer dog ikke det samlede analysesegment i at øge resultatet før skat med 219 mio. kr. svarende til en stigning på 6,8 procent. i 2015 voksede den samlede bundlinje med 37,8 procent og året før 30,8 procent.

Overfladiske ridser i indtjeningsevnen

Kastes blikket mod virksomhedernes evne til at omdanne indtægter til overskud gav servicetjekket i 2016 et noget anderledes billede end året før. Den gennemsnitlige overskudsgrad af driften faldt fra 4,3 procent i 2015 til 3,9 procent i 2016, og kun fire ud af ti forbedrede overskudsgraden i det seneste regnskab. Også det gennemsnitlige resultat før skat per medarbejder faldt fra 310.000 kr. i 2015 til 272.000 kr. pr. medarbejder sidste år. Og det i et år, hvor autobranchen beskæftigede små 1.300 personer mere end året før - svarende til en stigning på 6 procent.

Egenkapitalens forrentning faldt fra et gennemsnit på knap 24 procent i 2015 til 20 procent i 2016, mens den gennemsnitlige afkastningsgrad - evnen til at omsætte de indsatte ressourcer til indtjening - trods et lille fald stort set er status quo på knap 8 procent. 

Se TOP 100-skema HER

Se TOP 100-skema på resultat før skat HER

Hovedpointer fra analysen

  • Top 100-virksomhedernes samlede omsætning voksede med godt 13 procent fra 2015 til 2016.
  • Bruttofortjenesten er fortsat i fremgang på knap 9 procent. Det er dog et fald i forhold til året før, som bød på en fremgang på 15 procent.
  • Samlet voksede Top 100-segmentets bundlinje med 219 mio. kr. – svarede til en stigning på knap 7 procent, det skal ses i forhold til en stigning på 37,8 procent i 2015.
  • 56 procent af virksomhederne tjente flere penge i 2016 sammenlignet med 2015. Året før gik godt 83 procent frem.
  • Hos 47 af Top 100-virksomhederne voksede resultatet før skat med to eller flere cifre sidste år, mens kun seks leverede underskud – én mere end året før.
  • Den gennemsnitlige indtjening pr. medarbejder faldt fra 310.000 kr. i 2015 til 272.000 kr. i 2016. Rundt regnet forbedrede seks ud af ti autoaktører overskudsgraden sidste år mod otte ud af ti året før.

 

Fakta om datagrundlaget

Omsætningsvækst og overskudsgrader er regnet ud fra et datagrundlag på 63 virksomheder på Top 100-listen, der opgiver omsætningstal. Alle udregninger og konklusioner for Top 100 er sammenholdt med analyser af det samlede datagrundlag på omtrent 200 autovirksomheder, hvor tendenserne er de samme.

 

Semler holder føring, ALD af podiet

2016 bød kun på ganske få forskydninger i den samlede Top 10 over de bedst tjenende autovirksomheder. Importørgiganten Semler noterer sig på ny for analysens største bundlinje, ligesom Mercedes-Benz gentager sidste års andenplads. Importøren Interdan overhaler firmabilsforretningen ALD Automotive og runder podiet af. Endelig vrister kølervirksomheden Nissens, med et stærkt år, sjettepladsen fra Toyota.

 

Store aktører går i rødt

Seks autovirksomheder kom ud af seneste regnskabsår med røde tal på bundlinjen før skat; det er én mere end i 2015. Fire af underskuddene figurerer blandt de 25 største virksomheder målt på bruttoresultat. Det drejer sig blandt andet om Scandinavian Brake Systems (SBS) og bilforhandlerkoncernen Bjarne Nielsen, som begge ligger blandt de tyve største autoaktører, samt de to bilportaler Autorola Group og Bilbasen.dk. Tre af de underskudsgivende virksomheder er gengangere fra sidste år. Heriblandt virksomheden eBay Classifieds Scandinavia, som blandt andet står bag bilbasen.dk. Virksomheden er undergået en fusion, og det er enorme nedskrivninger i den forbindelse, der ligger bag de dundrende underskud de seneste to år. Euromaster og Carglass er de to andre underskudsgengangere. Begge virksomheder barberede dog millioner af underskuddet sidste år.

Artiklen er en del af temaet Motor-magasinets TOP 100.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156