23948sdkhjf

Dom medfører krav om tilbagebetaling

Et værksted har sejret i en principiel sag om transport af kundebiler. Dansk Bilbrancheråd forventer en strøm at tilbagebetalingskrav.
TVIST Retten i Roskilde frikendte torsdag den 19. maj værkstedet Solrød Autocare ApS, som politiet mente skulle have monteret en fartskriver i den varevogn, som trak en autotrailer for transport af kundebiler. Med dommen kan der være åbnet op for en række krav om tilbagebetaling for såvel betalte bøder som dyre installationer af unødige fartskrivere og uddannelse af personale, mener advokat i Dansk Bilbrancheråd, der førte sagen for medlemsværkstedet, Johanne Berner Hansen.

- Dommen er en stor sejr for den danske bilbranche - og ikke mindst for Dansk Bilbrancheråd. Vi kan godt forestille os en række krav om tilbagebetaling, men der kan være spørgsmål om forældelsesfrist og om, hvorvidt værkstedsindehaverne har ytret utilfredshed med en betalt bøde eller blot har lagt sig fladt ned på maven og betalt de typisk 6000 kroner, siger Johanne Berner Hansen til Motor-magasinet. Hun forventer imidlertid, at politiet vil anke dommen til landsretten – hvilket hun ser frem til med sindsro efter føringen 1-0 ved byretten.

Dommen handlede om, hvorvidt en mekaniker, der henter og bringer kundebiler på en trailer, skal sidestilles med en langturschauffør og dermed have en fartskriver monteret i sin varevogn, hvilket er politiets opfattelse. Dommeren i Roskilde frikendte værkstedet fra Solrød med henvisning til, at transporten var omfattet af en undtagelse fra bestemmelserne om køre/hviletid - bedre kendt som håndværkerreglen.

Dom med konsekvenser

Sagen, der har kørt i knap to år, var vanskelig at føre, fordi vogntoget ikke havde en bil på traileren, da det blev stoppet. Dansk Bilbrancheråd anmodede desuden undervejs i forløbet om at få EU-Domstolen til at vurdere, om bilvirksomheder er omfattet af håndværkerreglen, men den anmodning blev afvist i både by- og landsretten, således at sagen måtte fortsætte ved retten i Roskilde.

- Den tomme trailer betyder imidlertid, at dommeren både har taget stilling til transport af en kundebil til værksted og til returkørsel til værkstedet med tom trailer. Derfor er dommens rækkevidde også langt større, end hvis den udelukkende havde taget stilling til selve transporten, konstaterer en tilfreds Johanne Berner Hansen.

Dommens konsekvens er, at bilvirksomheder må hente og bringe biler i forbindelse med arbejde på bilen som for eksempel undervognsbehandling, mekanisk arbejde og reparation, lakering, skadesarbejde og så videre uden at have en fartskriver installeret i bilen.

Det er dog en forudsætning, at det er føreren af bilen, som udfører arbejdet på den bil, som transporteres på traileren, og at transportens længde ikke overstiger 100 kilometer fra virksomhedens adresse.

Ryberg Biler kræver penge tilbage
Per Ryberg fra Ringsted har betalt 6000 kroner i bøde efter at være blevet stoppet 20. januar i år med to salgsbiler på trailer-vogntoget. Begrundelsen for bøden var, at bilerne skulle sælges og ikke umiddelbart var ”til reparation eller lakering” som anført i et brev fra politiet efter en klage fra Ryberg. Han vil bruge den aktuelle dom ved retten i Roskilde til at få tilbagebetalt bøden.
- Jeg betalte i protest og mener, at brevet fra politiet ikke holder nu efter den nye dom om autotrailere. Politiet kunne i øvrigt ikke vide, om vi på mit værksted blev nødt til at reparere eller lakere de to salgsbiler, så der er ikke hold i politianklagerens argumentation, siger Per Ryberg til Motor-magasinet.


Uklarhed om antal bøder
En halv snes bøder – mindst. Det er uklart, hvor mange auto-virksomheder, der er blevet stoppet af politiet og har fået bøde for at køre med autotrailer uden fartskriver installeret i bilen. Heller ikke antallet af nu unødige fartskrivere installeret af hidtil lovlydige virksomheder kan Motor-magasinet få oplyst.
Dansk Bilbrancheråd, der tæller knap 1850 bilvirksomheder landet over, oplyser, at politianklageren i sagen ved retten i Roskilde kunne berette om 4-5 sager alene i Midt- og Vestsjælland.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188