23948sdkhjf

Sådan beregnes moms af egne biler

Bilforhandlerens egne biler har mange navne og funktioner. Få overblik over momsreglerne for salg af disse biler.
Demobiler Der er efter momsloven mulighed for at benytte de såkaldte udtagningsregler. Efter disse skal der ved salg af biler, der er udtaget af bilforhandleren, ikke betales moms ved videresalg.

Reglen går i sin enkelthed ud på, at en bil kan anses for at blive udtaget til ikke fradragsberettiget formål og dermed er den brugte bil også momsfri ved videresalget. Den brugte bil eller demobilen får derved en anden anvendelse inden videresalg.

Dette er situationen, hvor et køretøj, der er købt til formål, der berettiger til fuldt momsfradrag, for eksempel demokørsel eller udlejning mod betaling, men som bilforhandleren efter kortere eller længere tid tager helt eller delvis i anvendelse til et formål, der ikke berettiger til momsfradrag. Det kunne være til privatkørsel. Udtagning af biler sidestilles med salg af biler, og det medfører, at der skal betales moms, når en bil udtages – ikke når den sælges.

Det betyder i praksis, at bilforhandleren tilbagefører momsen på vognkortet, fordi køretøjet anvendes til formål, som ikke berettiger til momsfradrag – det være sig privatkørsel eller ærindekørsel. Moms, der er fradraget i forbindelse med anskaffelsen skal derfor tilbageføres. Udtagning er efter momsloven som nævnt sidestillet med et salg og derfor skal der ved videresalg til en kunde ikke afregnes yderligere moms/betales moms én gang til.

Der kan ikke fradrages moms af driften, herunder af køb af ekstraudstyr.

Dokumentation skal være i orden

Da ”udtagningsreglen” er en undtagelse til hovedreglen om betaling af brugtmoms, skal man være i stand til at dokumentere, at der er realitet bag udtagningen.

Dette sker blandt andet ved at tilbageføre momsen, den dag virksomheden udtager køretøjet – IKKE den dag, køretøjet videresælges. Hvis man først tilbagefører momsen/gennemfører udtagningen den dag, hvor køretøjet videresælges, kan det blive vanskeligt at dokumentere, at køretøjet reelt er anvendt i virksomheden til f.eks. private aktiviteter, hvis køretøjet er solgt samme dag.

Muligheden for at sandsynliggøre en reel udtagning er dermed meget lille og risikoen for at blive pålagt moms af den fulde salgspris stor. Selv om man i princippet kan regulere momsen tilbage i tid kræver det rigtig god og holdbar dokumentation at gøre det. Det må frarådes at systematisere en sådan praksis.

Når bilforhandleren sælger en bil, som han har ejet og anvendt udelukkende til demokørsel, skal der betales moms ved salget, fordi demokørsel berettiger til momsfradrag. Momsen skal beregnes af den fulde salgspris.

Hvis bilen har været indregistreret, skal registreringsafgiften indgå i den fulde salgspris. Der skal beregnes moms af den fulde salgspris inklusiv registreringsafgift, fordi bilen er indregistreret af bilforhandleren.

Hvis demobilen ikke har været indregistreret, skal der ved videresalg beregne moms af salgsprisen uden registreringsafgift, da bilen indregistreres i forbindelse med salg til kunden. Dermed betales registreringsafgiften på vegne af køber (udlæg).

Firmabiler

Køretøjer, som stilles til rådighed for medarbejdernes private kørsel, er kørsel som er virksomhedens momspligtige aktiviteter uvedkommende. Sådanne køretøjer kan derfor anvende udtagningsreglerne som nævnt ovenfor og videresælges uden betaling af moms.

Leasede demobiler

Bilerne kan sælges efter brugtmomsreglerne (forskelsmoms), når køretøjerne er indkøbt uden tilfaktureret moms. Det vil være tilfældet, når leasingselskabet sælger bilerne (til forhandleren) efter brugtmomsreglerne.

Der er muligvis adgang til at fratrække momsen af de løbende leasingydelser fuldt ud for leasede demobiler, der udelukkende anvendes til demokørsel. Denne adgang gælder ikke demobiler, der anvendes blandet (ærinde- og privatkørsel m.m.)

Hvis en bilforhandler vil gøre brug af denne mulighed, kræver det dog, at forhandleren har rigtigt godt styr på sin bilpark og ved præcis, hvordan bilerne bliver brugt og kan dokumentere dette.

Muligheden har desværre ikke direkte støtte i tidligere afgørelser eller er omtalt i Skats Juridiske vejledning. Selv om den uforbindende tilbagemelding fra Skat på Bilbranchens forespørgsel er positiv, anbefaler Bilbranchen, at der indhentes et bindende svar fra Skatterådet.

Udlejningsbiler/værkstedsbiler

Virksomheden har fuldt fradrag for momsen af købet og driften med videre Ved videresalg betales moms af et reduceret momsgrundlag, der svarer til momsgrundlaget ved motorkøretøjets første momsberigtigelse her i landet, fratrukket et beløb, der forholdsmæssigt udgør dette grundlags andel af det samlede værditab på motorkøretøjet.

For at kunne benytte de særligt fordelagtige regler for udlejningsbiler, skal bilen have været indregistreret og forsikret som udlejningsbil og have været lejet ud mod betaling.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109