23948sdkhjf

Dæk-stjerner til dansk mad

Norden får to trestjernede restauranter og en ny tostjernet restaurant.
GUMMI & GOURMET Under massiv medie-bevågenhed lancerede den franske dæk-producent Michelin i onsdags den 24. februar Michelin Nordic Guide 2016, som blandt andet indeholder to nye trestjernede restauranter: Geranium i København og Maaemo i Oslo bliver de første restauranter i Norden, der får tildelt denne udmærkelse, og de to restauranter indtræder nu i en eksklusiv klub af bare 116 trestjernede restauranter verden over.

- Årets nordiske guide er ekstra spændende. Vi kan både præsentere to nye trestjernede restauranter, og så udvider vi for første gang guidens rækkevidde og går uden for de større byer og ud i landet. Vi har håndplukket de allerbedste restauranter og hoteller i hele Danmark, Finland, Norge og Sverige til vores læsere – resultatet er et rekordstort antal nye stjerner i 2016, siger Rebecca Burr, chefredaktør, Michelin Nordic Guide.

Danmark udbygger sin stjerneglans med fire nye et-stjernede restauranter, der lyser op sammen med Geranium, der får sin tredje stjerne: Kadeau tilbyder originale retter på sin strandnære bornholmer-restaurant. Frederiksminde serverer kreative retter på et hotel af samme navn i Præstø, mens Henne Kirkeby Kros menuer hylder lokalt producerede fødevarer fra egen køkkenhave. En Michelin-stjerne vender også tilbage til Kong Hans Kælder, som serverer klassisk fransk mad i hjertet af København.

Noma beholder i øvrigt sine to stjerner og AOC beholder sine to stjerner.

30 Bibs

Uddelingen fandt sted på på hotel d’Angleterre i København den 24. februar om morgenen, mens mange af de hædrede restauranter om aftenen blev fejret samme sted med en stor galla-middag.

Ud over sin nye tostjernede restaurant - Fäviken Magasinet - imponerer Sverige med yderligere fem nye etstjernede restauranter.

I Norge får Kontrast i Oslo og Re-naa i Stavanger hver en stjerne samtidig med nyheden om, at landet også får en tredje stjerne til Maaemo.

Nye Bib Gourmand bliver tildelt Smalhans (Oslo), Nook (Stockholm) og Somm (Göteborg).

- Bib Gourmand udmærkelsen fortæller vores læsere, hvor man finder restauranter, der tilbyder vellavet mad til en rimelig pris. Vi er meget glade for, at der nu er hele 30 ”Bibs” i den nordiske guide, bemærker Rebecca Burr.

Mad-guide på mobilen

Alle med et nordisk mobilabonnement kan hente Michelin Nordic Guide 2016 gratis til iPhone og Android-telefoner. Indholdet i guiden bliver opdateret kort efter lanceringen. Michelin Nordic Guide 2016 findes også i papirudgave hos boghandlere.

Den samlede liste over stjernerestauranter i Norden findes separat i Nordic Guide Award List 2016.

Historien bag Michelins stjernedrys

Gourmeternes Michelin-guide startede som en nyttig bog til bilister i 1900, men er siden blevet mere end det.

De fleste stjernekokke drømmer om at opnå en, to eller tre stjerner i den prestigefulde Michelin-guide over verdens bedste restauranter. Læs her, hvordan en fransk dækfabrikant er blevet en afgørende faktor for det gastronomiske verdenskort:

* Michelin Guiden blev startet af dækfabrikanten André Michelin. Den har eksisteret siden august 1900, hvor den blev trykt i 35.000 eksemplarer og uddelt gratis.

* Dengang var der omkring 3000 biler på de franske veje.

* De første guider rummede nyttige oplysninger om, hvor man som bilist kunne få benzin på bilen, og hvordan man skiftede dæk og glødelamper. De rejsende fik også tips om, hvor man kunne spise og overnatte.

* Bagtanken var efter sigende at få bilisterne ud på vejen og slide deres dæk for at sætte gang i dækfabrikantens forretning.

* Senere - i 1920'erne - kom de berømte stjerner til.

* Efter flere års fremgang i den nordiske region og efter pres fra blandt andet VisitDenmark, hovedorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet Horesta og endda fra prins Henrik fik Norden sidste år sin egen guide i Norden.

* I år udkommer for anden gang en særlig nordisk udgave af Michelin-guiden, Michelin Nordic Guide 2016.

* Der findes guider over lande - eksempelvis Guide Michelin France, og guider over byer - eksempelvis Guide Michelin London.

* Nyt siden 2006 er, at Guide Michelin nu også omfatter byer uden for Europa. Den første, der udkom, var Guide Michelin New York City 2006.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205