23948sdkhjf

Kaos om autoteknolog-uddannelsen i Aarhus

Det er uklart, hvorvidt autoteknologuddannelsen i Aarhus fortsætter. Elever har bedt politikere og ministre om hjælp.
Der hersker totalt kaos omkring autoteknologuddannelsen i Aarhus, hvor ingen aner, om uddannelsen vil fortsætte efter 2015.

Uddannelsen udbydes af Erhvervsakademi Aarhus, som har udliciteret uddannelsen til Aarhus Tech, fordi Erhvervsakademi Aarhus i modsætning til Aarhus Tech ikke selv huser de nødvendige faciliteter og udstyr.

Men en ændring i loven om erhvervsakademiuddannelser medfører, at undervisere på videregående uddannelser selv skal have en videregående uddannelse, og det er der ingen af underviserne på autoteknologuddannelsen på Aarhus Tech, der har.

Derfor har Erhvervsakademi Aarhus opsagt aftalen med Aarhus Tech. Det har medført, at der ikke optages nye elever fra februar og det vides ikke med sikkerhed, om der fra næste år fortsat vil tilbydes en sådan uddannelse i Aarhus. I forvejen kan man læse til den to-årige autoteknologuddannelse i Næstved, Odense og Viborg. Her er det erhvervsakademierne selv, der står for uddannelsen og de har således ikke samme problem som i Aarhus.

Brev til ministeren

- Vi er mere end 110 elever, der pr. 1. januar 2015 står uden vished om vores uddannelse vil fortsætte. Den uddannelsesaftale, der indtil nu har været velfungerende, udløber pr. 31. december 2014, og der er endnu ikke indgået en ny aftale. Vi står alle uden vished om afgørende ting i forhold til vores uddannelses indhold, faciliteter, uddannelsessted, kvalitet og muligheder, for blot at nævne nogle få eksempler. Vi føler os som gidsler i et politisk spil.

Sådan skriver Henrik Mæng Bjørklund, der er kontaktperson for de studerende i et åbent brev til samtlige folketingsmedlemmer. Også undervisningsminister Christine Antorini og uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen har modtaget et råb om hjælp.

- Det er frustrerende med den uvished. Det virker ærlig talt som om, det er kommet bag på Erhvervsakademi Aarhus, at aftalen med Aarhus Tech udløber fra årets udgang. Vi er i hvert fald ikke blevet informeret, siger Henrik Mæng Bjørklund til Motor-magasinet.

Autoteknologuddannelsen fra Aarhus har, som den eneste i landet, speciale i motorsport. Uddannelsen er internationalt målrettet og har internationale studerende. Desuden foregår al undervisning på engelsk. Der er endvidere etableret et tæt samarbejde med Birmingham City University, som betyder, at eleverne kan videreuddanne sig og få merit for uddannelsen i Aarhus.

Vinteroptag droppet

Rektor på Erhvervsakademi Aarhus, Christian Mathiasen, erkender, at kommunikationen ikke har været god nok, men afviser, at forløbet har været forhastet.

- Når vi har droppet vinteroptaget, skyldes det, at vi, i lighed med de fleste af vores uddannelser, kun ønsker optag én gang om året. Og jeg kan berolige de nuværende elever på autoteknologuddannelsen med, at de naturligvis kan fuldføre deres uddannelse. Vi har desuden møde i denne uge med Århus Tech (torsdag, red – efter avisens deadline), hvor vi skal forsøge at nå til enighed.

Motor-magasinet: Er det ikke lidt sent. Du har jo siden 2009 vidst, at aftalen med Aarhus Tech udløb med udgangen af 2014?

- Vi har løbende holdt møder med ledelsen fra Århus Tech, og vi har desuden haft overvejelser omkring en anderledes opbygget uddannelse med mere vægt på merkantile elementer, men de er foreløbig skrinlagt. Jeg håber på, at vi kan videreføre en teknisk baseret uddannelse i samarbejde med Aarhus Tech og Aarhus Maskinmesterskole, siger Christian Mathiasen.

Også uddannelsesdirektør Mogens Enevoldsen fra Aarhus Tech håber på at nå frem til en løsning med Erhvervsakademi Aarhus:

- Vi søsatte uddannelsen i 2004-2005 med henblik på at uddanne mekanikere med et højere teknisk niveau, og vi har, som de eneste i landet, lagt særlig vægt på teknik og motorsport, og vi uddanner vores elever til at kunne få job inden for udvikling og motorsport. Og jeg håber og tror på, at vi også de kommende år vil kunne tilbyde denne uddannelse, siger Mogens Enevoldsen.

Mogens Enevoldsen fra Aarhus Tech og Christian Mathiasen Erhvervsakademi Aarhus forsikrer dog begge om, at uanset udfaldet af deres møder, vil de nuværende elever få mulighed for at få afsluttet deres igangværende uddannelse i Aarhus.

- Uddannelsen har opbygget et renommé, som gør, at vi studerende er meget eftertragtede som praktikanter i motorsportsbranchen over hele verden. Eksempelvis Magnussen Racing Experience og Aston Martin Young Drivers har haft praktikanter her fra stedet. Jan Magnussen har endvidere anerkendt uddannelsens berettigelse ved fortsat at ansætte praktikanter med lige netop vores speciale, dette blandt andet at vi også besidder en bred hands-on erfaring allerede fra vores skoleforløb, siger Henrik Mæng Bjørklund, der oplyser, at han endnu ikke har fået reaktioner på sin henvendelse fra hverken politikere eller ministre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078