23948sdkhjf

En grøn gas-fremtid lige om hjørnet

I 2035 kan op mod halvdelen af al tung trafik herhjemme have gas og andre klimavenlige brændsler i tanken. Energinet.dk udgav 16. januar rapporten "Gas i Danmark 2013", der viser, at det danske gasnet er klar til fremtiden.

Både grønne biogasser og det fossile brændstof naturgas kan blive vigtige drivmidler på vejen mod at reducere CO2-udledningen fra den danske transportsektor.

Mens gas til transport i dag stort set er ukendt i Danmark, var der i 2011 på verdensplan cirka 15 millioner gasbiler. I USA, Sverige og Tyskland er der sket en kraftig stigning af gas i transport. Det kan også ske herhjemme, og Danmarks veludbyggede gas-infrastruktur gør det relativt let og billigt at udrulle gas til transportsektoren.

Regeringens ambition er, at Danmark i 2050 kun skal bruge vedvarende energi. I årene frem mod en fossilfri verden vil det fossile brændstof naturgas være en samfundsmæssig god løsning i transportsektoren. Det er billigere og forurener mindre end dieselolie. Og det baner vejen for en grøn omstilling. I takt med at der bliver produceret flere grønne gasser og nye typer brændstof som for eksempel brint, kan de nemt erstatte naturgas. Omstillingen skal kun laves én gang.

Det danske gasnet kan også komme til at spille en stor rolle, når meget mere vindmøllestrøm fremover skal ind i elsystemet og ud i de danske hjem. Der vil være dage, hvor vinden ikke blæser. Gas kan dels være en god backup i strømproduktionen, og dels kan vind med elektrolyse laves om til gas og lagres til vindstille dage.

Energinet.dk’s analyser viser, at der bliver behov for at lagre, hvad der svarer til en million husstandes årlige elforbrug.

De cirka 18.000 kilometer gasrør under de danske veje kan uden store investeringer bruges til at transportere biogas, andre grønne gasser, brint med videre og sikre stabil strøm i stikkontakten, når det er vindstille.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063