23948sdkhjf

Skrotgrænsen koster jobs hos bilforhandlerne

Ny medlemsundersøgelse fra D.A.F. viser, at næsten halvdelen af bilforhandlerne alene i første kvartal 2013 har afskediget eller forventer at afskedige medarbejdere. Specielt pladesmedene og lærlinge rammes hårdt.
En ny medlemsundersøgelse foretaget af Danmarks Automobilforhandler Forening (D.A.F.) i uge 7 viser, at krisen kradser hos landets bilforhandlere på trods af et højt bilsalg målt på antallet af solgte biler.

Undersøgelsen, som en tredjedel af foreningens medlemmer har besvaret, viser, at 44 procent af medlemmerne i 2013 allerede har afskediget medarbejdere eller forventer at gøre det i løbet af årets første kvartal. Samlet betyder det, at landets bilforhandlere vil komme til at afskedige cirka 340 medarbejdere i løbet af første kvartal 2013.

- Selv om jeg for tiden mærker udbredt pessimisme blandt vores medlemmer, så kommer det alligevel bag på mig, at der er tale om så mange afskedigelser i begyndelsen af året, siger adm. direktør i D.A.F., Jens Brendstrup, i en kommentar:

Desværre ser fyringer hos bilforhandlerne ikke ud til at være et forbigående fænomen. I oktober 2012 foretog DŸAŸF en tilsvarende undersøgelse, og den viste, at forhandlerne forventede at afskedige 320 medarbejdere i løbet af fjerde kvartal 2012.

Skrotgrænsen har hovedansvaret

Ifølge bilforhandlerne har skrotgrænsen hovedansvaret for de mange afskedigelser. Størstedelen af afskedigelserne sker på forhandlernes værksteder, herunder specifikt landets pladeværksteder, hvor den skærpede skrotgrænse har kostet et fald i omsætningen på 16 procent.

- Skrotgrænsen rammer virkelig forhandlernes værksteder hårdt. Det piner forhandlerne at måtte skrotte biler, der ville kunne repareres og komme ud og køre igen, hvis det ikke var for den lave skrotgrænse. Og det koster arbejdspladser, siger Jens Brendstrup.

Lærlinge må nøjes med skolepraktik

På trods af at der de seneste to år er blevet solgt rekordmange biler, så viser det aktuelle billede med de mange afskedigelser tydeligt, at autobranchen alligevel er i krise, mener D.A.F. Og den faldende omsætning på værkstederne rammer desuden lærlingene hårdt.

Foreningens undersøgelse viser, at krisen har ført til, at mange bilforhandlere har måttet skære ned på antallet af lærlinge på værkstederne. Gennem de seneste to år har branchen skåret cirka 250 lærlingepladser væk.

- Disse lærlinge må nu tage til takke med skolepraktik, som ikke på samme måde ruster dem til arbejdsmarkedet, og det er en skam. Bilforhandlerne er meget bevidste om deres uddannelsesansvar, og hvis det stod til dem, så ville de tage langt flere lærlinge ind. Men det kræver politisk handling, der kan bane vej for større aktivitet på værkstederne, siger Jens Brendstrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078