23948sdkhjf

Kvaliteten halter på erhvervsskolerne

En stor undersøgelse af landets tekniske skoler viser problemer med undervisning, mødedisciplin, lærerkompetencer og udstyr.
Landets erhvervsskoler har store problemer med kvaliteten. Det viser den hidtil mest omfattende undersøgelse af virksomhedernes tilfredshed – eller mangel på samme – med erhvervsskolerne, foretaget af Håndværksrådet.

Undersøgelsen bygger på svar fra knap 3000 små og mellemstore virksomheder samt 100 lærlinge og afdækker en række problemer med kvaliteten på erhvervsskolerne. Analysen opsummerer hovedfundene på tværs af alle fag, herunder autobranchens mekaniker-, vognmaler- og karrosseriuddannelse. Skoletilfredshedsundersøgelsen er desuden opdelt i en række delundersøgelser for også netop de tre auto-uddannelser, som vi omtaler selvstændigt på side 2 og 9.

Kvalitetsreform ønskes

Håndværksrådets konklusion er, at der mere end noget andet er behov for en kvalitetsreform af erhvervsskolerne samt et kritisk kig på de tilgrænsende uddannelsespolitiske områder som for eksempel folkeskolen og den vejledning, der foregår dér.

Fra Håndværksrådet udtaler chefkonsulent Heike Hoffmann, der står bag undersøgelsen, at de 20.000 medlemsvirksomheder er dybt afhængige af dygtig, faglært arbejdskraft for at være konkurrencedygtige, skabe job og lærepladser samt være med til at sikre Danmarks erhvervslivs samlede konkurrenceevne.

- Desværre er søgningen til erhvervsuddannelserne, både i kvalitet og kvantitet, kraftigt faldende, og det rammer virksomhederne, siger Heike Hoffmann.

For lidt lærdom og undervisning

Hovedpointer fra Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse på tværs af alle fag på skolerne er, at:

● 22 pct. af håndværksmestrene mener, at lærlingene ikke lærer nok på erhvervsskolerne.

● Mere end 60 pct. af mestrene oplyser, at deres lærlinge får mindre end de 37 timers undervisning om ugen, lærlingen skal have. 25 procent af virksomhederne peger på, at lærlingen har færre end 32 timer.

● 30 procent af virksomhederne mener, at skolerne ikke griber tilstrækkeligt ind over manglende mødedisciplin.

● 14 procent af mestrene mener, at undervisernes kvalifikationer er ringe eller meget ringe.

● 8 procent af mestrene finder undervisernes kvalifikationer særdeles gode.

● 12 procent mener, at niveauet af skolernes udstyr, maskiner og materialer er ringe.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079