Færre benytter vaskehallerne
Den faldende tendens fortsætter på femte år, selv om bilparken er vokset.
Energipolitisk chef i EOF, Jacob Stahl Otte, oplyser, at tallene i statistikken er indberettet fra de olieselskaber, der er med i EOF, og omfatter således ikke de vaskeanlæg, som i de seneste år er installeret i flere af de større bilhuse.
I miljøperspektiv er det en bekymrende udvikling. I kommentarerne til statistikken antages det, at hvis alle biler bliver vasket med et vist interval, vil der skønsmæssig blive foretages flere end 15 millioner bilvaske årligt i Danmark. Det kan betyde, at faldet i antallet vaske i en vaskehal modsvares af en tilsvarende stigning i antallet af manuelle vaske, så dette antal nu er steget til over 7 millioner. Altså næsten lige så mange som der vaskes i en vaskehal.
Miljøproblem
Den udvikling er til ugunst for miljøet. For det første er det gennemsnitlige vandforbrug i vaskehallerne væsentligt lavere end ved manuelle vaske. De mest effektive vaskehaller bruger kun cirka 15 liter rent vand pr. vask, mens resten af vandet til en vask er renset genbrugsvand. Til en manuel vask bruges der cirka 100 liter vand og ofte meget mere.
For det andet udledes alt vaskevand fra vaskehaller via kloaksystemet til et kontrolleret kommunalt rensningsanlæg. Vaske- og polermidlerne på en servicestation indeholder heller ikke de uønskede såkaldte A- og B-stoffer, som er giftige for vandlevende organismer.
Til sammenligning skønnes det, at to tredjedele af vandet fra manuel bilvask, der ofte foregår hjemme i indkørslen eller på gaden, ender urenset i naturen. Det er vand, som indeholder både snavs fra bilen og desuden meget ofte uønskede kemikalierester fra vaskemidlerne.
Bekymrende
- Når man ser på tallene, er det meget tydeligt, at faldet begynder i 2008, hvor den økonomiske krise satte ind. Uden at have videnskabeligt belæg for det, vil jeg ikke afvise, at nedgangen kan være økonomisk betinget. Nogle vasker måske også bilen færre gange, og når den så vaskes, foregår det oftere derhjemme. Tidligere regnede vi som en tommelfingerregel med, at to tredjedele af bilvaskene foregik på en servicestation og en tredjedel hjemme. Nu nærmer disse tal sig fifty-fifty, og det, synes jeg, er bekymrende i forhold til vore vandressourcer og miljøet, siger Jacob Stahl Otte.
EOF vurderer ifølge Jacob Stahl Otte, at antallet af vaskehaller på servicestationer i Danmark ligger ret stabilt på omkring 1000. Han tror derfor ikke, at faldet skyldes lukning af ret mange vaskeanlæg. Ud over indberetninger fra EOFs egne medlemmer indgår der i statistikken et ret sikkert skøn over, hvor mange vaskeanlæg, der findes på servicestationer hos de olieselskaber, som ikke er repræsenteret i EOF. Dette skøn foregår efter den samme metode hvert år, så tallene herfra også år for år er direkte sammenlignelige.
Hvad det har betydet for servicestationerne, at stadigt flere bilhuse selv anskaffer vaskemaskiner, og derfor ikke længere benytter servicestationernes vaskemaskiner, har det ikke været muligt at beregne.