Tilpasning til salg af små biler
Bilforhandlerne skal have udviklet forretningerne, så de kan drive rentable forretninger på de nye vilkår med et stort salg af små biler, sagde Hans Vestergaard blandt andet i sin beretning på Bilbranchens generalforsamling.
- På den dystre baggrund skulle man ikke tro, at vi i 2012 fik solgt særligt mange biler. Men det gjorde vi. Faktisk er der aldrig blevet indregistreret så mange personbiler i Danmark i et enkelt år, som i 2012. Hele 170.617 enheder blev det til. Det er en stigning på 0,2 procent i forhold til 2011, som jo også var rekordår. Den hidtidige rekord for personbiler før 2012 var i øvrigt helt tilbage i 1986. Alle her ved imidlertid godt, at bag de tilsyneladende flotte salgstal for personbiler gemmer der sig en vigtig detalje. Som i de seneste 4-5 år er langt den overvejende del af de solgte personbiler små biler, sagde Hans Vestergaard og fortsatte:
- Hele 102.254 små biler blev solgt i 2012. Det er en stigning på 29 procent i forhold til 2011. Den markante stigning i 2012 kom bag på de fleste. Og stigningen giver vel også anledning til at spørge os selv om, hvor det fremtidige niveau for de små biler vil ligge. Både journalister og økonomer har været rådvilde i forhold til udviklingen. Salget af nye biler var i "gamle dage" en sikker indikation på forbrugertillid og aktivitet i samfundet. Men hvordan forklarer vi nu det høje bilsalg i en periode med lav aktivitet og lav forbrugertillid?
Presset rentabilitet
- Også sidste år på generalforsamlingen understregede jeg den enorme udfordring, udviklingen i nybilsalget vil give os i de næste mange år. De små bilers andel af den samlede bilbestand stiger voldsomt i disse år - specielt for biler op til fem år gamle, som jo netop er den del af bilbestanden, især nyvognsforhandlerne servicerer. Som alle her ved, så er indtjeningen på små biler i hele værdikæden, altså hele forløbet fra salg som ny, over service og reparation, og til salg som brugt, markant lavere end for de lidt større klasser. De bruger ganske enkelt mindre olie, gummi og stål. Da en stor del af indtjeningen i branchen jo kommer fra eftermarkedet, så er det vores samlede rentabilitet, som bliver presset af denne udvikling, påpegede formanden.
- Vi skal derfor have udviklet vores forretninger ja, måske hele vores forretningsmodel således, at vi kan drive rentable forretninger på disse nye vilkår. Derfor vil der være behov for fra Bilbranchens side at understøtte vore medlemmer i den tilpasning med så relevante og fokuserede medlemsservices som muligt, sagde Hans Vestergaard.
Resultater
I beretningen oplyste han videre, at Bilbranchen fortsat arbejder intenst for en omlægning af registreringsafgiften og nævnte en række andre politiske resultater: Ankenævn for biler, som nu er minister-godkendt, vejsidereparationer, udvidelse af ordningen for virksomhedspant, fjernelse af kørselsafgifter på lastbiler og ændringen af reparationsgrænsen samt en rækkke nye tiltag inden for uddannelse og arbejdsmiljø.
575 medlemmer
Bilbranchen har pt 575 medlemmer, som beskæftiger i alt cirka 13.000 personer, eller omkring 28 procent af de beskæftigede i branchen. Fra udgangen af 1. kvartal 2012 til udgangen af første kvartal 2013 har Bilbranchen fået 25 nye medlemmer og mistet 50. Kun 15 virksomheder har dog meldt sig ud - de øvriges medlemsforhold er ophørt på grund af konkurs, ophør eller salg.