23948sdkhjf

For få mekanikere læser videre

Der er brug for mere oplysning om den gymnasiale EUX-uddannelse, der kombinerer håndværk og en studenterhue, mener autobrancheaktører og politikere.
Kun omkring hver 14. erhvervsskoleelev vælger at læse videre på et erhvervsakademi, en professionshøjskole eller universitet. Derfor er der brug for en styrket vejledning og større fokus på blandt andet den nye EUX-uddannelse, mener såvel Centralforeningen af Autoreparatører i Danmark, CAD, som Danske Erhvervsskoler.

- Der er for få, som læser videre, og derfor skal der mere fokus på, at man kan bruge erhvervsuddannelserne til at tage en videregående uddannelse. Det vil også kunne løfte uddannelserne og tiltrække flere ressourcestærke elever, siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler til Altinget.dk. Det er direktør for CAD, Erik S. Rasmussen, enig i.

Blot 6,7 procent af erhvervsskoleeleverne fra 2009 var i gang med en videregående uddannelse godt to år efter, de havde forladt skolen, viser tal ifølge sitet fra Børne- og Undervisningsministeriet. 2,3 procent læser en kort videregående uddannelse, mens 4,4 procent tager en mellemlang eller lang videregående uddannelse.

Tallet for de gymnasiale uddannelser er hele 72 procent, hvilket forklares ved, at gymnasiale uddannelser tiltrækker unge, der i forvejen har tanker om at læse videre. Unge fra erhvervsskoleeleverne går oftest direkte ud på arbejdsmarkedet med svendebrevet i hånden, så der går år, før de i givet fald vender tilbage til skolebænken.

Ønsker EUX udbredt

Men halvdelen af 7000 adspurgte unge på erhvervsskolerne svarer en DPU-undersøgelse, at de finder det vigtigt at kunne læse videre. Derfor mener flere aktører, at det skal tydeliggøres, at en erhvervsuddannelse blot er første skridt på en uddannelsesrejse ligesom med de gymnasiale uddannelser.

Siden 2011 har man på 20 af erhvervsuddannelserne kunnet tage det såkaldte EUX-forløb, hvor man, udover de erhvervsfaglige kompetencer, også får en gymnasial eksamen på linje med for eksempelvis STX eller HTX. Det skal udbredes til alle erhvervsuddannelser, mener Lars Kunov.

60 procent målet

Det vil børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) ikke love. Men hun er enig med aktørerne om, at flere erhvervsskoleelever skal læse videre. Det er der fokus på, når arbejdsmarkedets parter i løbet af foråret 2013 skal forny erhvervsuddannelserne og komme med anbefalinger til, hvordan eleverne kan opnå et højere fagligt niveau og få styrkede studiekompetencer.

Regeringens målsætning er, at 60 procent af en ungdomsårgang skal tage en videregående uddannelse i år 2020. Men ifølge børne- og undervisningsministeren har man ikke har taget stilling til, hvor mange fra henholdsvis de gymnasiale og erhvervsuddannelserne, som skal læse videre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078