23948sdkhjf

Danmark kræver grønnere varebiler

Store autolande stritter imod EU-Kommissionens forslag om mere brændstoføkonomiske køretøjer.
- Varebiler skal være lige så grønne som personbiler, men forhandlingerne er vanskelige. De store bilproducerende lande ønsker at udvande forslagene, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

Han har bred opbakning i Folketinget til at kræve skrappere krav til varebiler i 2020 end EU-Kommissionen foreslår. Kun Liberal Alliance siger nej på grund af bekymring for de fremtidige bilpriser.

EU-forslaget lyder på 147 gram CO2 per km som gennemsnit for lette erhvervskøretøjer, mens den danske regering vil fastholde Kommissionens oprindelige forslag om 135 gram/km.

Derved ville fabrikanter af varebiler blive udsat for samme krav til forholdsvis reduktion, som gælder for personbiler, der i gennemsnit skal ned på 95 gram/km.

Personbiler skal reducere deres udledning med 27 procent fra 2015 til 2020 – vel at mærke for fabriksnye køretøjer. Ifølge det seneste kompromisforslag står varebiler til en reduktion på 16 procent fra 2017 (175 gram/km) til 2020. Gennemsnittet for varebiler var 181,4 gram/km i 2010.

Belønning for 35 grambiler

Videre ønsker Danmark, at EU fastsætter et langsigtet mål for varebilers udledning efter 2020.

Endelig slår Martin Lidegaard et slag for såkaldte superkreditter, hvor fabrikanter af el- og brintbiler og andre såkaldte lavemissionsbiler får særlige gunstige vilkår, når de udleder under 35 gram CO2 per km.

Denne del af forslaget deler EU-parlamentet. Den tyske autoindustri er interesseret i at udvide systemet med superkreditter til fordel for tungere biler. Miljøorganisationer advarer mod store rabatter, der vil gøre de mest energieffektive biler til en undskyldning for at kunne fortsætte produktionen af biler med høj udledning.

Forslaget har været i høring blandt danske organisationer såsom WWF, Det økologiske Råd, Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace og 3F. Derimod er der ingen kommentarer fra autobranchen bortset fra Dansk Elbil Alliance, fremgår det af klima- og energiministeriets gennemgang at aktørers synspunkter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063