23948sdkhjf

Sommer er højsæson for spritulykker

Antallet af ulykker med dræbte og kvæstede på grund af spritkørsel stiger om sommeren. Forklaringen er de mange sommerfester. Ny kampagne opfordrer flere til at lade bilen stå, inden de tager til middag eller fest samt gribe ind, når berusede personer vil køre.
Når vi sidder i festligt lag og hepper på Danmark til EM, så bliver en øl hurtigt til flere. Pludselig skal man hjem og har måske fået lidt for meget til at køre, men tager alligevel chancen.

- Vores undersøgelser viser, at de fleste ikke ved, hvor lang tid det tager at forbrænde alkohol. Desuden har mange svært ved at vurdere, hvor meget de har fået at drikke i løbet af en hel aften, hvis der løbende er blevet hældt lidt i glasset, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sommeren er højsæson for spritulykker, fordi vi nyder alkohol til for eksempel en grillaften, byfest, havnefest, sportsbegivenheder og andre spontane sammenkomster med venner, familie eller kollegaer.

Mange regner ikke med at få så meget at drikke, og derfor planlægger de ikke på forhånd, hvordan de skal komme sikkert hjem.

Det kan ses på vejene, hvor antallet af ulykker med spritbilister stiger om sommeren. En opgørelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden viser, at fra 2006 til 2010 har der været 1868 trafikulykker med dræbte og kvæstede på grund af alkohol. Og de fleste af dem i sommermånederne.

For at stoppe spritkørsel på vejene gennemfører Rådet for Sikker Trafik, politiet, TrygFonden og 62 kommuner kampagnen "Hvem kører hjem?" fra den 13. juni til den 4. juli.

I bolig- og sommerhusområder vil der blive sat 2400 plakater op i skriggule og -orange farver med spørgsmålet "Hvem kører hjem?". Samme plakater vil kunne ses på 700 busser i hele landet. De skal minde folk om, at før de møder op til festen, middagen eller for eksempel EM-kampen, så bør de aftale, hvem der

holder sig ædru og kører hjem.

Sammen med Dansk Bartender Laug har Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden, politiet og kommunerne fået udviklet nogle trafiksikre og velsmagende drinks uden alkohol, så dem i bil eller på scooter kan være en del af festen og samtidig komme sikkert hjem.

- Mange kan måske have svært ved at vælge alkohol fra, hvis alternativet er en lunken cola fra kassen eller postevand i en kande. Nu hjælper vi med at vise, at der findes mange velsmagende alternativer til alkohol, så dem der skal køre ikke bliver fristet af vin, øl eller sprut, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

Se de lækre drinks på www.sikkertrafik.dk/drinks hvor der også er opskrifter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078