23948sdkhjf

Forklædt mur dræber støj

Al slags larm og støj kan halveres med et nyt støjværn, der kan udsmykkes med reklamer. Det er firmaet Silencer, med basis i Meløse nord for Hillerød, der har udviklet den nye type støjmur, der nedsætter trafik- og maskinstøj i kraft af et isolerende genbrugsmateriale.

Silencer støjvægge er opbygget som et modulsystem af galvaniserede stålkassetter, der kan beklædes med træpaneler eller leveres med dekorationsfilm, så væggen ligner for eksempel en bøgehæk. Alternativt kan modulerne bruges til reklame. Også solpaneler kan fæstnes på støjhegnet og nedsætte i en virksomheds energiforbrug – hvis man ikke er bange for ødelæggende hærværk.

De to erhvervsfolk, der står bag udviklingen og produktionen, ser også muligheder for deres støjværn på eksempelvis servicestationer eller ved virksomheder med et vist støjniveau.

Støjværnet er dokumenteret målt til at nedsætte støj med op til 9,5 dB. Trafikstøj på en travl gade udgør mellem 65 og 90 db. Decibelskalaen er opbygget logaritmisk, hvilket betyder, at hver gang lydeffekten fordobles, øges dB-indekset med 3. En fordobling af lydindtrykket svarer til 6 dB.

Nye EU-støjkrav

Mindst 1.000.000 leveår går årligt til i EU og Norge alene på grund af trafikstøj, viser en WHO-undersøgelse. Dermed er trafikstøj en af de helt store dræbere.

1,8 procent af alle hjerteanfald tilskrives trafikstøj på over 60 dB. Samtidig bidrager trafikstøj også ganske betydeligt til hjerte-karsygdomme, tinitus, søvnforstyrrelse og børns indlæringsproblemer.

EU forbereder strammere regler for støj, ligesom miljøorganisationer kræver den lovlige støjudledning halveret med støjdæmpende dæk og asfalt, begrænsning af trafikken og omlægning til gasdrift og elbiler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063