23948sdkhjf

Saab får lån og producerer biler igen

Svenske Saab får langt om længe et lån og går hurtigt i gang igen med at producere biler. Sidste nyt: Saab får en milliard fra Kina.
Den kriseramte svenske bilfabrik Saab har fået et lån på 223 millioner kroner, og produktionen af biler ventes at gå i gang inden for en uge.

Saabs ejere, hollandske Spyker Cars, har skaffet lånet fra investeringsselskabet Gemeni Investment Fund Limited, som er delejere af Spykers Cars.

Desuden ventes det, at Saab får et lån på cirka 216 millioner kroner fra Den Europæiske Investeringsbank, EIB, i næste uge.

Dermed kan Saab betale en gæld til en række underleverandører, der ikke har fået deres penge i de seneste par måneder og derfor nægtet at levere produkter til Saab.

Produktionen har stået stille i snart tre uger, og både Saab og underleverandører har varslet fyringer.

Saabs fremtid ser dog stadig mørk ud. Produktionsstoppet har svækket tilliden til mærket, og ejerne Spykers Cars erkendte i sidste uge, at Saab ikke kan nå målsætningen om at sælge 80.000 biler i år, oplyser Ritzau/TT.

Får en milliard fra Kina

Saab får også en ny kinesisk partner, der skyder over en milliard kroner i Saab. Den svenske bilproducent har indgået en samarbejdsaftale med det kinesiske firma Hawtai Motor Group, der giver den kriseramte og gældstyngede bilfabrik en økonomisk saltvandsindsprøjtning på 1,1 milliard kroner.

Aftalen indebærer et såkaldt joint venture-arrangement om produktion, teknisk udvikling og distribution, hedder det i en pressemeddelelse fra hollandske Spyker Cars, der ejer Saab.

Beskeden fik straks kursen på Spykers aktier til at gå op på børsen i Amsterdam.

Iagttagere vurderer, at Saab får et "foreløbigt" økonomisk pusterum, der sætter virksomheden i stand til at komme ud af en akut likviditetskrise, som har stoppet produktionen af biler i Trollhättan i snart en måned.

- Med vort partnerskab med Hawtai har vi sikret en mellemlang finansiering, der giver Saab mulighed for at komme ind på det kinesiske marked, siger Victor Müller, der er bestyrelsesformand for Saab.

Efter beskeden tirsdag har samtlige ansatte på Saab i Trollhättan fået besked om at møde på arbejde torsdag, men det er usikkert, om produktionen går i gang allerede i denne uge.

Flere store underleverandører har ikke leveret produkter til Saab i over en måned, fordi bilproducenten ikke har betalt for tidligere leverancer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172