23948sdkhjf

Motorhistorier med Westergaard-tegninger

Niels Mekaniker spiller den helt store rolle i landsbyens liv i en række fortællinger, der skildrer hverdagslivet i et fredeligt landsbysamfund set fra kanten af en filebænk.
Mange husker motorjournalisten Carl Buus’ historier i Morgenavisen Jyllands-Posten i årene 1983 til 2006. Der kom mange opfordringer om at udgive historierne, ikke mindst med Kurt Westergaards tegninger fra den tid, hvor begge var ansat på Jyllands-Posten. Dengang var der dårlig tid til at skrive om og redigere. Men efter at de begge nu er pensionerede, er der plukket i samlingen, som nu udgivelses i bogform.

Bogen indeholder 14 fortællinger fra tiden lige før og ind i anden verdenskrig, hvor bilerne, sammen med Niels Mekaniker, spiller den helt store rolle i landsbyens liv. Fortællingerne skildrer hverdagslivet i et fredeligt landsbysamfund, hvor bilen nok var en afgørende faktor for transport og trivsel, man alligevel så tilpas sjælden, at den blev set på med ærefrygt.

Den meget vidende Niels Mekaniker fik en særlig status, der gjorde ham i stand til at tale på næsten lige fod med både præst og læge. Niels Mekanikers liv hvilede på tre søjler; ateismen, fuld grundskyld og Henry Ford. Og bød lejligheden sig, tog han gerne en diskussion om det uretfærdige i at eje jord, om det ukloge i at køre i andet end en Ford og om tidsspildet ved at danse om pyntede grantræer ved juletid.

Med udgangspunkt i mekanikerens arbejde og belæringer kommer læserne til at møde de fleste af landsbyens nøglepersoner. Historierne er flettet ind i hinanden, og personer som lægen, dyrlægen, smeden, rutebilejeren og mange andre bliver karikeret med nænsom, men bidende, humor, der minder om store satirikere, dog også med en drilsk medmenneskelig forståelse. Samtidig efterlader fortællingerne en udpræget fornemmelse af nostalgi og beundring for den kolossale udvikling, som bilen har undergået på 50-60 år.

Til hver historie har Kurt Westergaard sat et klart aftryk med streger, der på en enestående måde fanger situationen. En unik chance for at nyde 14 dejlige tegninger af Kurt Westergaard fra dengang, de små ting spillede en stor rolle.

Niels Mekaniker

64 sider garnbundet

Af Carl Buus / Kurt Westergaard

Nautilus Forlag og Kommunikation

169 kr. vejl. hos boghandlere eller på www.forlagetnautilus.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094