23948sdkhjf

Netundertrøje i regnvejr

ENHVER DANSK JENS, der har været i trøjen, kan huske de inderste lag i kampbeklædningen, hvor en undertrøje – storhullet som en si – isolerede for varmen og tillod fugt og em at passere ud i de ydre lag. Det er denne beklædningsgenstand, Liberal Alliance nu sammenligner partikelfilter-sagen med, når partiets leder siger, at filtrene beskytter så godt som netundertrøjer i regnvejr. Synspunktet om de åbne filtre har været debatteret længe og inderligt, også her i fagbladet, og årsagen til at tage tråden op igen er den kendsgerning, at nedslående få dieselbiler har fået monteret partikelfilter, siden en ny strafafgift trådte i kraft 1. april.

MANGE I AUTOBRANCHEN havde glædet sig til at skulle sælge og montere filtre i stor stil. Men de er foreløbig blevet skuffede. Tanken er, meget forståeligt, om de nye filterregler reelt var et politisk sigte på at få gjort noget ved luftkvaliteten i især byområderne herhjemme, der bevisligt kræver flere tusinde dødsfald årligt. Eller om afgiften hele tiden har været tænkt som en skjult skat, fordi man vidste, at danskerne ville vælge at betale ved kasse et frem for at bruge penge på filtermontering. Nuvel, nye regler tager sin tid for at slå igennem, og mon ikke en del bilejere, når de får første opkrævning på 1000 kroner, vil overveje, om de alligevel skulle få monteret et filter. Hvis da ikke de synes, at deres bil, til den tid, er blevet endnu ældre og dermed for gammel til at kunne bære udgiften.

NETUNDERTRØJE ELLER EJ kan vi godt lugte, at hele miseren tilsyneladende dunster af et højere ønske om kroner i kassen end et renere miljø. Har regeringen reelle hensigter, kunne tilskyndelsen fra politisk hånd være at give tilskud, så prisen på filtre blev halveret i forhold til udgiften på de nu 5000-8000 kroner. Emnet er yderligere aktualiseret af, at Danmark oplever et sandt boom af brugte importbiler fra især Tyskland, hvor bilerne ikke lever op til de strengere tyske miljøkrav. Skal de fortsat kunne rulle på dansk grund uden filter? Et krav om filter og et tilsagn om tilskud ville klæde hele sagen, der mest af alt ligner et skalkeskjul i et skyttegravshul.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094