23948sdkhjf

Bilen kan være et mekka for skimmelsvamp

Du kan ikke se det, hvis der er gået skimmel i kabinefilteret. Men det kan automekanikeren

Du forbinder måske skimmelsvamp med de sorte plamager, man kan finde i kældre eller på badeværelser, hvis der ikke bliver luftet nok ud.

Men faktisk kan de sundhedsskadelige partikler også hvirvle rundt i bilen.

- Hvis man starter bilen op, efter at den har holdt stille i et par dage, og der kommer en lidt træls indelukket, jordslået lugt fra bilen, så indikerer det oftest, at du har nogle skimmelsvampe, som hænger i nogle filtre, der skal skiftes, siger Jesper Valentin Lund, som er konceptchef hos AutoPartner.

- Og hvis man kan lugte det, så er den altså meget slem. Så har man kørt langt over sit serviceinterval, og hvornår man skal skifte filter, tilføjer han.

Kabinefilteret bliver normalt tjekket, når man får lavet service efter forskrifterne. Men hvis du har slækket lidt på det, kan du risikere, at der sidder en - for dig - usynlig skimmelcentral midt i bilen.

Når automekanikeren trækker filteret ud, vil der til gengæld ikke være den store tvivl.

- Man kan meget nemt se det, for det er sådan nogle mørke pletter på kabinefilteret. Og du ser faktisk også nogle tråde. De er temmelig behårede nogle af de her filtre. Det lugter også en smule indelukket, lidt af våd hund, beskriver han.

Er der først konstateret skimmelangreb, er det dog næppe isoleret til filteret.

Derfor kan man være nødt til at rense hele varmekassen for skimmel, fortæller Tom Westersø Larsen, som er teknisk konsulent hos bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Kabinefilteret er selvfølgelig fint at skifte, men hvis man også skal have fugt og mug ud af det, der hedder varmekassen, så skal man rense med enten ozon eller et andet præparat, man kan køre ind igennem varmekassens luftdyser.

- Når man har et anlæg, som trækker varmen ud af den luft, der kommer udefra og kommer ind i bilen, så danner det fugt. Fugten ligger så inde i det, der hedder varmekassen, inde under instrumentbordet. Og hvis der er tilstrækkeligt meget fugt, så giver det en muggen lugt ligesom kælder. Så skal man have renset varmekassen og luftkanalerne, forklarer han.

Det gør man ved hjælp af et særligt produkt til at fjerne skimmel, som skal fordeles rundt i kabinen ved at tænde for blæseren og lave såkaldt recirkulation af luften.

Din bil har sandsynligvis en knap, der sørger for at recirkulere luften i kabinen i stedet for at trække ny luft ind. Det kan for eksempel bruges, hvis man holder i kø bag en osende bil.

- Men det kræver, at man har de her præparater til det, og det er i mange tilfælde ikke noget, man selv kan klare, siger Tom Westersø Larsen og råder til, at man får det gjort af professionelle.

/ritzau fokus/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203