23948sdkhjf

Dækbranchen kan spore fremgang

Dækbranchen har stadig fokus på vinterdæk trods milde vintre og arbejder for tysk model uden tvang.
DÆK IMPORTØR FORENINGEN Vejret spillede endnu engang dækbranchen et puds med en vinter 2014/15, der aldrig rigtig kom i gang. Til gengæld blev foråret og sommeren lang, faktisk så lang at man helt begyndte at tvivle på, om der overhovedet ville komme nogen vinter i 2015. Den kom så, kort men massivt, i november, i hvert fald i dele af landet. Under alle omstændigheder fik vi masser af sne, og det fik igen debatten om relevansen af vinterdæk til at blusse op for fuld kraft. Men den gav også travlhed på værkstederne i store dele af landet. Og mon ikke vi ser mere vintervejr i de kommende måneder?

Vinterdæk er en helt naturlig del af bilens vinterudstyr. De rette dæk efter årstiden giver sikkerhed på vejene og befordrer fremkommeligheden. Dækimportørforeningens årlige registrering af dækmonteringen på danskernes biler viser igen ingen større ændring på trods af de seneste milde vintre. Omkring 80 procent af billisterne kører stadig med de rigtige dæk efter årstiden om vinteren, hvilket for os er positivt, da branchen fortsat arbejder for en lovgivning på området.

Branchens ønske er en model i lighed med den tyske, hvor kørsel i vinterføre betinger den rette dækmontering. Uden vinterdæk må man altså blive hjemme, når vejret byder det. Det synes vi er en fair model, som ikke tvinger bilejerne ud i investeringer i unødvendige vinterdæk til bilen, hvis den alligevel står i garagen.

Branchen er også på banen, når det gælder M+S dæk til lastbiler i vinterføre. Her er eneste regel i Danmark at dækkene skal have minimum 1 mm mønsterdybde og ingen krav om mærkning. Det finder vi er for lidt og ønsker 5 mm mønsterdybe i de rette dæk til årstiden.

Dækbranchen er i god dialog med relevante politiske nøglepersoner og organisationer, og fra politisk hold er der fra visse sider stor interesse for sagen. Der er opbakning fra både organisationerne i autobranchen og forbrugersiden, men der er stadig et stykke vej til målet.

Samarbejdet dækbranchens organisationer imellem tog endnu et skridt i den rigtige retning med navneforandringen fra Dækbranchens Fællesråd til slet og ret Dækbranchen Danmark, som paraply for branchens organisationer. Dette blev markeret på årets dæk-temadag på Teknologisk Institut 23. september.

Temadagen blev som vanligt et tilløbsstykke med mere end 100 deltagere fra ind- og udland. Dagen har udviklet sig til et velanset og veletableret brancheforum, hvor både branchens egne folk og andre med interesse for dæk og biler mødes for at høre om de seneste tendenser. Temadagen er planlagt igen til den 21. september 2016.

Dækbranchen Danmark og de danske dækimportører kan se tilbage på et godt og spændende 2015. Vi glæder os til de mange udfordringer, der venter i det nye år, og ønsker alle et godt og travlt nytår.

Kenneth Saust,

formand for Dæk Importør Foreningen


Artiklen er en del af temaet Nytårsudtalelser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125