23948sdkhjf

Tænk sig – fejedrengen må ikke feje!

Et værksted får straksforbud af Arbejdstilsynet: Jeres fejedreng må ikke feje. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, skriver Lucas Hultgren i dette debatindlæg – det kalder på et opgør med reglerne.

Læste du min klumme om at få fejedrengen (og -pigen) tilbage i Motor-magasinets sommermagasin? Overskriften gjorde jo mit budskab klart. Fejedrengs-ordningen er en oplagt rekrutteringskanal for fremtidens automekanikere og kan agere fødekæde for værksteder, hvis bare man tager dem i brug.

Allerede kort tid efter løb vi så hos Dansk Bilbrancheråd ind i, hvad jeg med rette vil kalde et af de symptomatiske branchebenspænd, som vi så ofte møder, når vi forsøger at få unge ind i branchen. Benspænd som vi må og skal have gjort op med, hvis vi skal lykkes med at få langt flere unge til at gå vejen som personvognsmekaniker.

Et af vores autoværksteder og medlemmer hos Dansk Bilbrancheråd fik for nyligt et strakspåbud fra Arbejdstilsynet for at have ladet deres 14-årige fejedreng – hold på hat og briller - gøre brug af en fejemaskine/gulvvaskemaskine, endda en maskine, der af sikkerhedsmæssige årsager er indrettet sådan, at man skal have begge hænder på rattet, for at den overhovedet kan køre.

Et af vores autoværksteder og medlemmer hos Dansk Bilbrancheråd fik for nyligt et strakspåbud fra Arbejdstilsynet for at have ladet deres 14-årige fejedreng – hold på hat og briller - gøre brug af en fejemaskine/gulvvaskemaskine.

Ironien løber ned ad væggene

Det er jo, så ironien løber tykt flydende ned af væggene. Og det tragikomiske faktum i, at en fejedreng øjensynligt ikke må gøre brug af en fejemaskine, er jo ikke til at overse. Det siger desværre rigtig meget om de mange benspænd, som vores branche og værksteder dagligt står overfor.

Nemlig helt igennem uhensigtsmæssige og rigide regler, der gør ung arbejdskraft utrolig besværlig og i sidste ende kan afholde rigtig mange fra ellers at tage en som føromtalt helt igennem rekrutteringsmæssig fornuftig fejedrengsordning i brug.

Isoleret set havde Arbejdstilsynet ret; det er en maskine med såkaldt roterende dele, og det er ifølge reglerne ulovligt for en ungarbejder under 18 år at bruge, men det er jo kun i juraen og hos arbejdstilsynet, at dette strakspåbud har nogen som helst grad af fornuft! Et forbud som i øvrigt er det første af sin slags på området, hvorfor denne sag desværre kommer til agere rettesnor for fremtidig fortolkning af bekendtgørelserne, forstået på den måde, at det nu for fremtiden er ulovligt for fejedrenge- og piger at vaske gulv med maskine, hvorfor sagen netop er så aktuel og afgørende for os i branchen at gå op imod.

Herude i virkelighedens verden giver påbuddet nemlig ingen mening, og alle kan med det mindste kendskab til en håndholdt gulvvaskemaskine se, at det er en komplet (lad os sige det, som det er) tåbelig afgørelse.

Herude i virkelighedens verden giver påbuddet nemlig ingen mening, og alle kan med det mindste kendskab til en håndholdt gulvvaskemaskine se, at det er en komplet (lad os sige det, som det er) tåbelig afgørelse.

Lovgivningen på dette område er på bekendtgørelsesniveau, hvilket jo vil sige, at det er den relevante styrelse, der med hjemmel i lov selv fastsætter de nærmere specifikke regler på dette område, hvorfor disse regler sagtens igen kan ændres på styrelsesniveau – hvis vi altså kan få overbevist Arbejdstilsynet om, hvor uhensigtsmæssig dette strakspåbud og denne afgørelse er - og dermed ikke skal forbi lovgiver først.

Det gør det naturligvis langt nemmere at ændre reglerne igen; og ændres skal de, for det er et oplagt og helt afgørende sted at sætte ind, hvis vi som branche skal have forbedret mulighederne og rammerne for at få fejedrenge og dermed overbevise vores værksteder om rent faktisk at gøre det.

Det kan ikke være rigtigt

Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi skal udstyre de unge fejepiger og -drenge med en spand og en moppe, når der er tilgængelige og fuldt ud forsvarlige og sikre remedier, der gør arbejdet lettere – og er bedre for det fysiske arbejdsmiljø.

Helt samme problematik gør sig i øvrigt også gældende i forhold til at få unge under 18 år til at bruge en græsslåmaskine. Det er ligeledes strengt forbudt jf. Arbejdstilsynet og bekendtgørelsen om, at unge ikke må bruge maskiner med ”roterende dele”, og så er det sådan set helt ligegyldigt, hvad disse maskiner ellers har af sikkerhedsforanstaltninger, og hvilke maskiner der er tale om!

Hvis man kom udefra, ville man nok tro, at det var en meget dårlig joke eller en aprilsnar, for det er jo komplet tåbeligt, at vi har så rigide og uhensigtsmæssige regler på dette område, at det er ulovligt for ungarbejdere og fejedrenge at bruge maskiner, som de fleste unge mennesker fra den tidlige teenagealder får lov til at bruge derhjemme, når de skal hjælpe til i haven og husholdningen.

Jeg nægter at tro, at jeg er den eneste, der blev sat til at slå græs, fra jeg var helt ung teenager?

Selvfølgelig skal vi have sikkerhedsforanstaltninger og regler på dette område, for der er klart maskiner, der er alt for farlige for unge og børn at bruge, naturligvis!

Selvfølgelig skal vi have sikkerhedsforanstaltninger og regler på dette område, for der er klart maskiner, der er alt for farlige for unge og børn at bruge, naturligvis!

Men vi bør samtidig råbe op i branchen, når vi som her støder på regler, der på ingen måder virker efter hensigten og intentionen. Jeg nægter at tro på, at det har været lovgivers intention, da man lavede regler om forbud mod brug af maskiner med roterende dele, at unge piger og drenge ikke måtte vaske gulv eller slå græs, fordi det er uhyre farligt at betjene en maskine, der vel på mange måder har en lavere skadesrisiko, end når de selv samme unge går ud og laver sig en brandvarm kop kakao eller kaffe på maskinen?

Betonagtig lovgivning

Vi har her et krystalklart eksempel på al for rigid og betonagtigt lovgivning og regler, der agerer benspænd for vores mulighed for at gøre det, som alle - både politikere og myndigheder – er enige om, at vi skal, nemlig få vendt udviklingen og sørge for at langt flere unge tager sig en erhvervsuddannelse og går ind i de brancher, der er i fatal mangel på arbejdskraft allerede nu og for fremtiden. Myndigheder og lovgiver har også et kæmpestort ansvar for at sikre, at reglerne og rammerne er i orden, for at vi kan gøre vores arbejde for at få unge til at vælge netop vores ellers enormt gode branche.

Derfor er vores budskab klart og tydeligt her fra Dansk Bilbrancheråd og fra mig som lærlingekonsulent til Arbejdstilsynet og de relevante myndigheder: Lad os nu få kigget på disse bekendtgørelser og regler! Det kan ikke være lovens hensigt og intention at agere benspænd for at få unge ind på erhvervsuddannelserne, og da slet ikke når der er tale om fuldt ud forsvarlige og sikre maskiner, som - såfremt man ikke tager den i brug - faktisk forværrer de unges arbejdsmiljø!

Debat-indlægget er skrevet af Lucas Thelander Hultgren, lærlingekonsulent i Dansk Bilbrancheråd.

Kommenter artiklen (3)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14