23948sdkhjf

El og hybrid kræver både specialværktøj og uddannelse

El- og hybridbiler kræver en del specialværktøj, og meget af det er ikke så lige til at bruge.

De mange el- og hybridbiler herhjemme stiller nye krav til mekanikerne og kræver også indkøb af specialværktøj.

- Elbiler kræver forskelligt specialværktøj, og det tilbyder vi i en særlig elbilskasse, fortæller René Flitner, værktøjsspecialist hos FTZ.

Den her elbilkasse indeholder ifølge værktøjsspecialisten alt det grundværktøj et værksted har brug for for at komme i gang med at reparere og servicere el- og hybridbiler.

De fleste af værktøjsgrossisterne tilbyder værktøj, der fremhæves som særligt egnet til el- og hybridbiler. Et gennemgående træk er, at værktøjet skal være VDE-godkendt, hvilket betyder, at det kan håndtere spændinger op til 1000 volt. Nogle af leverandørerne tilbyder sågar lifte, der er målrettet el- og hybridbiler.

Uddannelse og filmklip

Som de andre store grossister tilbyder også uddannelsesdelen af FTZ, FTZ Akademi, uddannelser målrettet elbiler. Her kan mekanikerne både blive klogere på reparationer af el- og hybridbiler og på brugen af specialværktøjet.

Gitte Vibæk, der er uddannelseskoordinator hos FTZ Akademi, kan tydeligt mærke, at el- og hybridbiler fylder mere. Både i gadebilledet og på arbejdet.

- Efterhånden tænker de fleste mennesker i retning af el- og hybridbiler, og at det skulle gå så stærkt, var der ikke mange os, der havde forestillet os for bare nogle få år siden, siger hun.

På FTZ’s hjemmeside kan man også finde små filmklip, der giver en grundlæggende undervisning i brugen af de her specialværktøjer til el- og hybridbiler.

Højspænding er livsfarligt, og kurserne hos både FTZ og konkurrenterne fokuserer på arbejdet med højspændingskomponenter samt brug af værnemidler og specialværktøj.

Helt generelt er alt omkring auto og strøm i rivende udvikling, og efterspørgslen på kompetencer i håndtering af fx batterier og varmepumpeteknologi til el- og hybridbiler er stor. Metalindustriens Uddannelsesudvalg tilbyder fx to AMU-kurser, som hedder hhv. Højvolt batteriteknologi inden for el/hybrid-køretøjer og Varmepumpeteknologi inden for el/hybrid-køretøjer.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094