23948sdkhjf

JURAKLUMME: Bilens fulde pris skal annonceres

Hvordan er det nu med annoncering og nummerpladegebyr - og hvad hvis bilen ikke skal omregistreres?

PRISSKILT Vi får jævnligt henvendelser fra vores medlemmer om, hvordan det nu er med annoncering og nummerpladegebyr. Skal biler annonceres inklusiv alle omkostninger, herunder nummerpladegebyret? De fleste mener nok, at det har de vist nok læst, at det skal man, men de kan bare se, at der er en del af deres konkurrenter, der ikke gør det, så de vil bare liiige høre om der nu kunne være et eller andet.

Mit svar til dem er altid det samme. Nummerpladegebyr skal som udgangspunkt oplyses i den samlede pris, der annonceres over for en forbruger.

Jeg rettede dog kontakt til Forbrugerombudsmanden, da det egentlig kunne være interessant for mig og mine medlemmer, at få klarlagt om det virkelig er udgangspunktet i alle tilfælde. For hvad med de tilfælde, hvor det er muligt at omregistrere bilen?

Det siger Forbrugerombudsmanden

For at afklare reglerne har jeg søgt råd hos Forbrugerombudsmanden, der håndhæver reglerne. De oplyste, at det er prismærkningsbekendtgørelsen, der klarlægger reglerne for annoncering og markedsføring over for en forbruger, når det drejer sig om prisoplysninger i forbindelse med salg af biler til en forbruger.

Efter prismærkningsbekendtgørelsen skal annoncering over for en forbruger indeholde oplysning om den endelige pris inklusive moms og alle øvrige afgifter.

Forbrugerombudsmanden vurderede, at hvis en bil annonceret til salg står uden nummerplader, vil den samlede pris skulle oplyses inklusive nummerpladegebyr.

Dette fordi der ikke er andre muligheder i den givne situation for forbrugeren for at få nummerplade på deres bil.

Så er der lige undtagelsen

Hvis man har annonceret en bil til salg, som ikke med sikkerhed skal have nye nummerplader på, fordi den allerede har nummerplader, og en omregistrering til den nye ejer dermed vil være en mulighed, så er det efter Forbrugerombudsmandens vurdering lovligt, at annonceringsprisen sker kun med omregistreringsgebyret på max 380 kr. indregnet i den oplyste salgspris.

Man behøver i disse tilfælde altså ikke at annoncere salgsprisen inklusive nummerpladegebyr på 1.180 kr., men kun omregistreringsgebyret på 380 kr. i den samlede købesum.

Bilens pris er et konkurrenceparameter

For mange brugtbilsforhandlere er bilens annonceringspris et stærkt konkurrenceparameter og afgørende for om kunden klikker ind på deres annonce eller konkurrentens, der har sat bilen til salg lidt billigere. Det er derfor fuldt forståeligt, at bilforhandlerne er meget opmærksomme på hvilke gebyrer og afgifter, der er lovpligtige at annoncere med i den samlede pris og hvilke, der ikke er pligt til. Men virksomheder i Danmark og resten af EU, har en høj grad af oplysningspligt og krav om gennemsigtighed i deres kommunikation over for forbrugere.

Det skal være let og simpelt for en forbruger, at se hvad den samlede pris for et produkt er, og det er også formålet med reglerne bag.

Reglerne blev ændret i 2018

Man besluttede i 2018 med ændringen af prismærkebekendtgørelsen, at det skulle være endnu nemmere for en forbruger at gennemskue en bils fulde pris. Der blev derfor indført regler om, at bilforhandlere har pligt til at oplyse den samlede pris på bilen inklusive de obligatoriske leveringsomkostninger. Indtil da var det muligt at angive leveringsomkostninger separat.

Ændringen blev igen lavet af hensyn til forbrugersikkerheden, så det blev nemmere at gennemskue de samlede omkostninger i forbindelse med et bilkøb og hvilken betydning det vil have for dennes økonomi.

Det blev i samme forbindelse gjort til et krav, at en brugtbilsforhandler oplyste om et bils produktionsår, hvis de kender eller burde kende det.

Med ovenstående gennemgang af reglerne, håber jeg vi kan få slået fast hvordan reglerne hænger sammen, så alle bilforhandlere arbejder efter de samme spilleregler.

Den fair konkurrence blandt virksomheder er en central grundsten i vores retssamfund, og efter min opfattelse meget godt at blive mindet om dem en gang i mellem eller lære dem at kende. Og så må vi ikke glemme, hvorfor reglerne om krav til prisoplysninger er reguleret i lovgivningen: For at forbrugerne trygt og gennemsigtigt kan handle uden ubehagelige overraskelser.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141