23948sdkhjf

JURA: Bilens olieforbrug giver en del reklamationer

Det er vigtigt, at du som forhandler er opmærksom på, at bilens olieforbrug ikke ligger ud over, hvad man med rimelighed kan forvente.

Flere bilforhandlere modtager reklamationer, der drejer sig om bilens olieforbrug. AutoBranchen Danmark har alene i løbet af i år modtaget flere end 10 henvendelser fra bilforhandlere vedrørende dette helt specifikke forhold. Behandlingen af den slags reklamationer er lidt besværlig, og det er derfor vigtigt at gribe det rigtigt an fra begyndelsen.

Hvis du ikke helt har styr på, hvordan disse sager skal håndteres, så læs med i nedenstående.

Flere sager af lige præcis denne type er også endt i Ankenævn for Biler. Ankenævnet har ved tidligere afgørelser slået fast, at et stort oliforbrug på en bil udgør en væsentlig mangel, der berettiger forbrugeren til at få handlen ophævet. Altså en særdeles afgørende betydning.

Af de fleste afgørelser optræder de samme spørgsmål til den sagkyndige som skal besigtige bilen.

Sagkyndig i sagen skal i de fleste tilfælde besvare spørgsmålet om, hvorvidt bilens forbrug af motorolie er for højt i forhold til fabrikkens forskrifter. Den sagkyndige bliver samtidig bedt om at foretage en olieafvejning efter gældende forskrifter.

Hvis sagkyndig skulle komme frem til, at bilens forbrug af olie er for højt, bliver sagkyndig bedt om at svare på, hvad årsagen er samt, hvad merudgiften af olieforbruget vil løbe op i pr. år til køb af motorolie.

Erklæringen fra den sagkyndige har i sidste ende afgørende betydning for bedømmelsen af ankenævnssagen. Dette ses tydeligt i ankenævnets begrundelse, hvor følgende tekst ofte fremgår:

’’På baggrund af sagkyndigerklæringen og sagens øvrige oplysninger finder ankenævnet det godtgjort, at olieforbruget er for stort. Ankenævnet finder, at dette udgør en mangel i købelovens forstand…’’

På den baggrund er det uhyre vigtigt, at du som forhandler er opmærksom på, at bilens olieforbrug ikke ligger ud over, hvad man med rimelighed kan forvente – og det man kan forvente er, at olieforbrug ikke ligger højere end fabrikkens forskrifter. Hvis dette skulle være tilfældet, kan forbrugeren, altså din kunde, kræve at få handlen ophævet.

Et stort olieforbrug kan også have andre følgeskader på bilen. Disse skader kan blive meget omkostningsfulde for forhandleren at skulle udbedre. Også af den grund er det vigtigt at understrege – skal du sælge en bil eller modtager du en reklamation over bilens høje olieforbrug, så kan det være temmelig afgørende at undersøge bilen.

Undersøg bilens olieforbrug

For at konstatere, om bilens olieforbrug udgør en køberetlig mangel eller ej, er det vigtigt, at du som forhandler foretager en olieafvejning af bilen.

For at konstatere, om bilens olieforbrug udgør en køberetlig mangel eller ej, er det vigtigt, at du som forhandler foretager en olieafvejning af bilen.

Du bør selvfølgelig også undersøge servicehæftet hvoraf fabrikken foreskriver normen for bilens olieforbrug. Som beskrevet i teksten herover, er fabrikkens forskrifter nemlig afgørende for, hvorvidt der er tale om køberetlig mangel eller ej.

Såfremt resultatet af olieafvejningen viser, at olieforbruget ligger ud over fabrikkens forskrifter, vil dette udgøre en køberetlig mangel. Det kan betyde, at køberen har ret til at ophæve handlen. Skulle olieafvejningen derimod vise det modsatte, vil det naturligvis ikke udgøre en køberetlig mangel.

Vi vil derfor altid anbefale, at man noterer og gemmer dokumentationen for olieafvejning. Kommer der en reel sag, kan dette vise sig at være en ret nødvendig dokumentation.

Hvis du skulle være i tvivl om noget, vil vi selvfølgelig anbefale, at du som forhandler kontakter din brancheorganisation.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.142