23948sdkhjf

Synsfirma vil forhindre salg af klonede biler

Organiseret kriminalitet står bag svindel med klonede leasingbiler, vurderer Rigspolitiet. En Kloningsattest kan løse problemet, mener Applus

STELNUMRE Rigspolitiet oplever, at organiserede kriminelle leder svindel med leasingbiler i luksusklassen. Samtidig har Fleggaard Leasing konstateret en mangedobling af disse sager og har hyret Applus Bilsyn til at sætte en stopper for svindlen.

Antallet af sager hvor organiserede kriminelle svindler med dyre leasingbiler stiger. Det oplyser Rigspolitiet, som er i gang med at kortlægge omfanget.

- Vi vurderer, at det over de seneste år har været stigende, uden vi kan sætte egentlig antal på. Denne form for svindel har relation til organiseret kriminalitet, herunder med adgang til specialister på området til at udføre de konstruktive ændringer af køretøjets stelnumre, siger pressechef hos Rigspolitiet, Thomas Rudbeck. Han fortsætter:

- Rigspolitiet er i dialog med Forsikring og Pension, Leasing og Finans samt Skattestyrelsen og Motorstyrelsen om at få kortlagt området og finde fælles løsninger på den pågældende udfordring.

Tyske premiumleasingbiler

Fleggaard Leasing har igennem det seneste år oplevet en mangedobling i antallet af svindelforsøg med især tyske premiumleasingbiler af mærker som Mercedes, Audi og BMW.

Bilerne er typisk er stjålet i Tyskland og herfra videresolgt til danske autoforhandlere. Undervejs i forløbet får bilerne udskiftet stelnummer med et nummer til en anden bil og fået danske papirer.

- Lige nu oplever vi flere sager end nogensinde før med biler, som på ulovlige vis skifter identitet. Udover at det, der foregår, er særdeles kriminelt, så er problemet for os, at en bil med falsk identitet ikke har nogen værdi for os, siger fortæller CFO hos Fleggaard Leasing, Stig Vendelboe Jensen og fortsætter:

- I de konkrete sager står vi med et åbenlyst forretningsproblem, da vi som leasingoperatør er forpligtet til, at vores biler har den værdi, som vi oplyser til kunderne. Forsøger vi at levere bilerne tilbage til forhandlerne, har de ofte ikke økonomi til at refundere pengene. Og så står vi med tabet.

Udvikler Kloningsattest

For at komme problemet til livs kontaktede Fleggaard Leasing i foråret Applus Bilsyn. Synsfirmaet, som er en uafhængig tredjepart, skal kontrollere nye biler med en påfaldende historik eller uklare salgspapirer, før leasingfirmaet underskriver en købsaftale.

Applus Bilsyn har udviklet en Kloningsattest, der sikrer mod snyd med stjålne biler fra udlandet. Ved at tjekke om stel-, motor- og gearkassenumrene er korrekte og ved at dykke ned i bilens servicebog, COC-oplysninger (data fra fabrikanten) og servicehistorik hos bilimportøren, kan Applus Bilsyn med stor sandsynlighed fastslå bilens identitet.

- Kloningsattesten er det tætteste, vi kan komme på at fastslå, om leasingfirmaet køber en ‘rigtig’, legal bil eller katten i sækken. Og måske er kontrollen faktisk lige så relevant for autoforhandleren, fordi en pletfri Kloningsattest øger troværdigheden omkring bilen, når den skal sælges, fortæller Helle Söderhamn, kommerciel og off-leasingansvarlig hos Applus Bilsyn.

Falske lønsedler

Fup med leasingkøretøjer er ikke nyt. Leasingfirmaer støder ofte på leasingkunder, som dukker op med falske lønsedler og falske årsopgørelser for at dokumentere, at de er i stand til at lease dyre biler. Men det er de ikke, og bilerne kan ende med at blive solgt af kunden, der siden går under jorden.

- Vi opfordrer andre leasingfirmaer med tilsvarende oplevelser til at anvende en Kloningsattest. På den måde kan vi sammen sætte en stopper for svindlen, siger Stig Vendelboe Jensen, Fleggaard Leasing. bauer

Læs mere om klonede biler i juraklummen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081