23948sdkhjf

UGENS LEDER - ...om skiftet fra mærke til fri

Det er en stadigt stærkere tendens, at mærkeforhandlere og -værksteder går fra mærke til frie, konstaterer chefredaktør Flemming Haslund. En ny mulighed, siger han i ugens leder.

LEDER

I VORES BRANCHE ved vi jo godt, hvad ordet "mobilitet" betyder. Men senest har ordet fået en udvidet betydning: At flytte sig fra mærke til fri.

DET ER EN stadigt stærkere tendens, at mærkeforhandlere og -værksteder går over til at være en fri forhandler/værksted. Forklaringerne kan være mange, men er især to:

IMPORTØREN MENER IKKE, at en forhandler sælger biler nok og opsiger samarbejdet. Eller har et strategisk sigte med færre forhandlere.

MEN BRUDDET PÅ samarbejde kan også gå den anden vej: Forhandleren vurderer, at der er stadigt stigende krav fra importøren til investeringer, hvilket ofte sker i takt med faldende avance på nye biler. De helt aktuelle krav til yderligere investeringer som følge af den grønne omstilling forstærker kun dette. Herefter er det så forhandleren, der siger farvel og tak.

I BEGGE TILFÆLDE ender det samme sted - at forhandleren pludseligt befinder sig midt i en ny verden uden det sædvanlige samarbejde. Og hvad så? Konsolidering - eller salg - er én vej at gå. En anden er at melde sig under fanerne i et nyt kædesamarbejde.

DE TO GROSSISTER FTZ og au2parts har hver især tilbud om at gøre sig til en del af en kæde. Den ene, CarPeople, er som skabt til at tage over efter samarbejdet med en importør.

DE TO ANDRE er begge kæder, hvor man kan fortsætte - eller for den sags skyld starte - i eget navn. Ingen har det præcise tal på antallet af firmaer, der går fra mærke til fri - men alle er enige om, at det er det, der sker lige nu i væsentligt antal og med en lang højere hastighed end tidligere.

GODT ELLER SKIDT? For mange slet ikke et valg, men et vilkår. Men nye samarbejdspartnere åbner nye muligheder - og nye muligheder kan nogle gange veksles til en bedre forretning - hvis man altså tør.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187