23948sdkhjf

BMW får trecifret millionbøde for oppustede salgstal

I årene 2015 til 2019 har BMW givet sine salgstal på det amerikanske marked kunstigt åndedræt ved at blæse tallene kunstigt op, hvilket "hjalp BMW med at lukke kløften mellem dets faktiske detailsalgsmængde og interne mål og offentligt opretholde en førende detailsalgsposition i forhold til andre førende bilfirmaer." 

Det oplyser det amerikanske finanstilsyn, SEC, som har udstukket en bøde til BMW på 18 mio. dollar, svarende til 115 mio. kr. 

Ifølge kendelsen havde BMW i Nordamerika "en reserve for ikke-rapporteret salg af detailbiler - internt benævnt "banken" - som selskabet brugte til at nå interne månedlige salgsmål uanset, hvornår det reelle salg fandt sted".

Kendelsen fastslår også, at BMW NA betalte forhandlere for unøjagtigt at udpege køretøjer som demoer eller lånebiler, så BMW ville betragte dem som solgt til kunder, selv om dette ikke var tilfældet. BMW skal også have slet og ret rapporteret forkerte salgstal i kalenderen i både 2015 og 2017 for at opfylde interne salgsmål eller gemme overskydende detailsalg til fremtidig brug i "banken".

Uden at erkende sin skyld har BMW accepteret bøden og oplyser i en skriftlig udtalelse:

"Meget af den adfærd, der var tale om i SEC-forliget, fandt sted for over tre år siden. BMW-koncernen lægger stor vægt på rigtigheden af ​​sine salgstal og vil fortsat fokusere på grundig og konsekvent salgsrapportering."

Sidste år var det Fiat Chrysler, som blev undersøgt for lignende forhold og endte med at måtte betale en bøde på 40 mio. dollar, svarende til omkring en kvart milliard kroner.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094