23948sdkhjf

Midt i coronakrisen - brugtsalget boomer

Det samlede antal solgte brugtbiler i maj i år blev ikke alene større end måneden før - maj i år blev endog større end maj sidste år. Samtidig blev det dyrere at handle biler ind til udstillingsvinduet. Tendensen fortsætter i juni.

BRUGTVOGNSSALG Det blev solgt flere brugte biler i coronamåneden maj i år end sidste år - helt præcist 50.655 solgte brugte biler i maj 2020 mod 49.050 solgte biler i samme måned 2019 - det svarer til en fremgang på 3,3 procent.

Større salg - faktisk så stort, der er ved at være mangel på nyere bruge biler. Så stor er manglen, at det nu er blevet dyrere at handle brugte biler ind til at stå klar til salg i rækken af salgsbiler.

Større salg - rekordsstort salg - mangel på biler - stigende priser på biler, der skal købes ind. Det er brugtvogns-danmark lige her og nu.

Sådan forklarer flere kilder uafhængigt af hinanden. De tre er Jan Lang, markedsanalytiker på Bilbasen, Karl-Ove Pedersen, direktør i Dansk Bilforhandler Union og Bjarne Nielsen, direktør i Bjarne Nielsen med bl.a. Bilernes Hus i Silkeborg - udtalelser af Nielsen i seperat artikel. 

Jan Lang, der som markedsanalytiker på brugtvogns-sitet Bilbasen følger salget tæt til dørs, er næsten stakåndet i sin beskrivelse af det netop offentliggjorte tal for salget af brugte biler i den sidste forårsmåned

- Ja, det fantastiske bilmarked! siger han. Brugtbilmarkedet steg i maj 2020 sammenlignet med maj 2019 og selvfølgelig april 2020. Fra 49.000 til godt og vel 50.600. Sagt i rene ord kan man sige, at brugtmarkedet er vokset massivt - målt i reelle tal er det en voldsom stigning.

- Jeg er virkelig positivt overrasket. Og ikke nok med det, udviklingen fra maj fortsætter ind i juni. De nyeste tal viser, at vi har større trafik, faldende antal liggedage og færre prisrettelser.

Det samme, men konstateret fra en anden vinkel, oplever Karl-Ove Pedersen, direktør i brancheorganisationen Dansk Bilforhandler Union. Han siger:

- Det fleste af vores medlemmer er kommet igennem de første måneder af corona-krisen med skinnet på næsen. Ja, nogle taler endog om et salg, der ikke lader noget tilbage at ønske i forhold til sidste år. Maj måned har slet ikke været så ringe endda, sagt på jysk ... en meget stor brugtvognsforhandler udtalte forleden, at han aldrig nogensinde tidligere har solgt så mange biler på én måned som maj måned i år. Og samtidig var april den bedste april måned nogensinde. Når det er sagt, findes der da også forhandlere hvor det ikke går helt så stærkt; men overall så vi skal nok ikke klage.

Jan Lang fra Bilbasen giver følgende forklaring:

- Først og fremmest er det den klassiske forskydning mellem salget af nye og brugte biler, når der er krise i landet. Det er forklaring nummer et.

- Men det er andre årsager, f.eks. at forhandlerne begynder at få brug for at få deres demobiler skiftet ud, og demobiler tæller jo også med som brugte.

- Det kan også høre med til historien, at mange danskere skal holde sommerferie i Danmark i år. Dels er der sparet nogle penge på en udlandsrejse; dels skal vi have en ny bil at køre på ferie i.

- Så alt i alt er der medvind for brugtbilmarkedet som helhed.

Stigende priser

- Men, påpeger Jan Lang, der begynder også at være behov for at få nye forsyninger af nyere brugte biler.

Hvor skal de komme fra?

- Der er så stor efterspørgsel, at der er behov for andre kanaler end de sædvanlige. Det kan være f.eks. brugte biler fra Sverige og individuelle aftaler med flådeejere.

- Men efterspørgslen er så stor, at jeg ikke har hele det gyldne svar.

Men er vi der, hvor brugtvognsforhandlerne er parate til at betale mere for en brugt bil end de plejer?

- Ja, det kan jeg sige JA til. Det sker allerede; det ser vi allerede på f.eks. bilauktionerne.

Samme udvikling konstaterer Karl-Ove Pedersen, Dansk Bilforhandler Union.

- Jeg har været en del rundt hos vores medlemmer på det seneste og tendensen er ret klar. Der bliver solgt rigtig mange brugte biler; men samtidig klages der over, at det er svært at købe bilerne til de rigtige penge. Bruttoavancen er derfor under pres, så der skal volumen til for at tjene de samme penge som tidligere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.207