23948sdkhjf

Sara stræber efter succes med bilerne

20-årige Sara Brabrand Karlsgaard pjekkede fra en matematikeksamen for at se Formel 1. Siden har hun været bidt af en gal racerbil.

"Mor og far, jeg vil gerne være mekaniker".

Det var ikke lige de otte ord, Saras forældre havde ventet at høre fra deres teenager. Og faktisk var det heller ikke ord, Sara havde ventet at høre fra sig selv. Født ind i en boglig familie og ingen nogensinde havde fattet speciel interesse for biler, var faget som personvognsmekaniker nok det sidste sted, Sara forældre havde set hende gøre karriere.Ikke desto mindre er det præcis, hvor Sara er landet. Og hun elsker det!

- Det var faktisk på en tilfældig tur til et Formel 1-løb i Monaco, hvor jeg fik åbenbaringen: Det er bare det her, jeg skal!, fortæller Sara en helt almindelig mandag formiddag på en gokartbane i Albertslund.

- Der er så meget ved Formel 1, der taler til mig. Det er frontløberne i bilbranchen. Der, hvor man udvikler, så bilerne bare kan blive hurtigere og mere effektive. Det fascinerer mig.

Landet i Roskilde
Sara hjælper Dansk Automobil Sports Union som tidtager og foredragsholder for en række folkeskole-unge, der deltager i projektet "Hestekræfter på skoleskemaet". Og i dagens anledning har hun fået fri fra sin læreplads.

Læs også: Dygtige unge drog til Rusland


Roskilde er også byen, hvor Sara bor. Og hun går på Roskilde Tekniske Skole. Sara er ellers opvokset i Lyngby, men da hun blev optaget på teknisk skole i Roskilde, valgte hun samtidig at flytte hjemmefra for ikke at have langt på hverken arbejde eller i skole.

Men tilbage til Formel 1-løbet dengang i Monaco, hvor motorsportens gyldne lys kastede sine stråler over en ung pige fra Danmark.

Sara havde aldrig fattet kæmpe stor interesse for skolen. Efter et års skolegang i Californien, USA - hvor hun blandt andet tog faget "small engines" og reparerede sin første firetaktsmotor - begyndte Sara i almindeligt gymnasium. Men det var ikke lykken.

- Jeg kunne godt li’ både matematik og fysik, men ikke på den traditionelle måde. Nu skal jeg bruge fagene under min uddannelse, og det, synes jeg, er langt sjovere, siger Sara, der har valgt at tage en EUX. Altså en personvognsmekaniker-uddannelse kombineret med en studentereksamen.

Læs også: Anders ringede sin læreplads hjem fra Læsø


Søgte læreplads
Men først skulle forældrene overbevises om det geniale ved en mekanikeruddannelse for en ung pige.

- Jeg arbejdede faktisk et halvt år som dæk-skifter hos FDM, griner Sara, mens hun tænker på de tilfældigheder, der førte til en spirende karriere i autobranchen.

- Det var lidt for at bevise for mine forældre, at det kunne jeg godt! Det var hårdt arbejde, siger hun.

Da Sara søgte læreplads, gik hun utraditionelt til værks: Til en Red Bull-event skiftede hun hjul på tid, og lod en kammerat optaget sekvensen på video. Den video blev siden lagt på LinkedIn og fik 137.000 visninger!

Læs også: Tun ikke knallerten - men din fremtid


Læreplads i Roskilde
I dag har Sara læreplads hos Svanholt Automobiler, der specialiserer sig i Volkswagen, Audi, Seat og Porsche.

- Det er ideelt for mig, for jeg vil gerne have flere muligheder, når jeg er færdig. Jeg vil måske gerne læse til autoteknolog, siger hun.

Målet - drømmen - er at blive Formel 1-mekaniker. At stå klar, når verdens bedste motorsportskørere kører i pit og lade adrenalinen suse i den benzinfyldte blod. Det er her, Sara føler sig hjemme. På værkstedet. På gokartbanen i Roskilde, hvor hun har fået fritidsjob. På racerteamet Friislund Racing, hvor hun skruer på en danskproduceret, mindre racerbil med en tre-cylindret Toyota Aygo-motor med 90 hk. Og når hun arbejder frivilligt og holder foredrag for de unge folkeskoleelever.

Så alt er bare motorsport lige nu?
- Ja, hvem skulle have troet det! Men jeg elsker altså bare at skrue på en bil, griner hun og vifter med det sort-hvidternede flag, alt imens folkeskoleeleverne kører karts over målstregen.

Artiklen er en del af temaet Min Fremtid 2019.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.157