23948sdkhjf

Top 100: Der er gode penge i autobranchen

| Af Allan Bauer, Anders Svensmark og Stefan Buur Hansen | Tip redaktionen om en historie

Motor-magasinets Top 100 magasin udkommer 4. oktober.

ANALYSE Stigende omsætning og rekordhøjt plus på bundlinjen Det er den overordnede konklusion i Autobranchens Top 100, hvor Motor-magasinet sætter den samlede autobranche under lup ved at analysere godt 250 årsregnskaber fra virksomheder fordelt på 10 underbrancher. Top 100 magasinet er i år på hele 88 sider og udkommer med avisen 4. oktober.

Læs hele udgivelsen her: Autobranchens Top 2019

Det er også store tal, der jongleres med i den danske autobranche. Den samlede omsætning for de godt 250 analyserede virksomheder er på næsten 100 mia. kr. (97,2). Til sammenligning omsætter modebranchen for under halvdelen (47 mia. kr.) og mediebranchen kun for 30 mia. kr.

Indtjeningen ligger også i den solide ende: Det samlede resultat før skal er på 4,5 milliarder kroner samlet - en stigning på 6,7 procent i forhold til 2017.Knap halvdelen af branchens virksomheder øger indtjeningen i 2018. Branchens samlede bundlinjestigning på 11 procent sikrer dog et rekordhøjt indtjeningsniveau, som kompenserer for faldet i det foregående år.

Afgiftsændring spøger stadig
Branchens livscyklus starter populært sagt med importørerne og slutter med autogenbrugerne.

I 2018 faldt antallet af nyregistrerede personbiler med 3.000 enheder, svarende til 1,4 procent. Alligevel løfter den samlede autobranche omsætningen med 5 procent, hvilket er fordelt på fremgang hos to af tre virksomheder.

En bærende årsag til autobranchens indtjeningsmæssige splittelse er nedsættelsen af registreringsafgifterne i efteråret 2017, som har påvirket autovirksomhederne forskelligt.

Læs også: Topscorer har pengetanken klar til opkøb

Ændringerne gjorde kort fortalt bilerne billigere, hvormed det er blevet muligt at rykke en bilklasse op for stort set de samme penge. Mikrobilerne måtte derfor populært sagt vige til fordel for minibiler, mens bilforhandlere i premium-segmentet også melder om voksende bundlinjer.

Samtidig er den økonomiske fordel ved at lease blevet mindre med ændringerne.

Lagerværdien falder
Konsekvensen er et fald i leasede biler på 7 procent, hvilket især påvirker indtjeningen hos de leasingselskaber, som kun beskæftiger sig med leasing af biler.

Omvendt er salget af biler til privatpersoner steget med 3 procent, mens der sidste år blev indregistreret 5.950 færre biler til erhvervsmæssigt brug, da erhvervsbilerne blev snydt for afgiftsnedsættelserne i 2017.

Læs også: Positiv stemning i autobranchen

Med til historien hører også, at flere virksomheder har tabt penge som følge af lagernedskrivninger, da bilerne på lagrene med et blev mindre værd, da afgifterne blev omlagt. Samtidig kæmper flere med højere omkostninger i forbindelse med den øgede administrative byrde, registreringsændringerne har medført.

Fremgang for eftermarkedet
Den stadigt voksende bilpark, flere kørte kilometer på vejene og et stigende antal bilskader, tyder på, at eftermarkedet ikke vil stagnere på kort sigt.

Bilparken vokser. Og i år er den samlede person- og varebilpark på mere end tre millioner biler, hvilket er det højeste nogensinde. I slutningen af tredje kvartal i år var der i alt ca. 1,7 millioner personbiler og ca. 240.000 varebiler, der var op til ti år gamle. Dette er en stigning på henholdsvis 5,1 pct. og 5,4 pct. i forhold til ultimo tredje kvartal i 2018.

Det giver noget at rive i for værkstederne. Både aktivitet og indtjeningen er da også steget blandt landets største værksteder. To af tre virksomheder i segmentet øger omsætningen, mens fem af otte forbedrer bundlinjen, der samlet bliver fordoblet. Det skal bemærkes, at en analyse som Top 100 kun omhandler de allerstørste virksomheder, så lokale værksteder og mindre kæder indgår derfor ikke i analysen.

Læs også: Se listen: Her er autobranchens største skatteydere

Fremgangen illustreres tydeligst af Skorstensgaard Danmark, som leverer den højeste omsætningsfremgang af alle virksomheder i dette års udgave af Autobranchens Top med en vækst på 53 procent.

Autogrossisterne er tilbage på indtjeningssporet efter et barsk 2017, hvor de fleste af branchens virksomheder gik tilbage på bundlinjen.

Fire af seks virksomheder øger indtjeningen i løbet af det seneste regnskabsår, så branchens samlede indtjening mere end fordobles i sammenligning med det foregående regnskabsår. Ironisk nok trækkes fremgangen primært af en virksomhed med røde tal på bundlinjen. Opkomlingen AD Danmark barberer nemlig mere end 20 mio. kroner af sidste års underskud, hvilket er stærkt medvirkende til, at autogrossisterne som helhed løfter indtjeningen fra 21 til 47 mio. kroner.

FTZ, der er branchens suverænt største spiller, omlægger regnskabsperioden, så det seneste regnskab kun indeholder syv måneder. FTZ udgår derfor fra de kvalitative konklusioner.

Autogenbrugere er et nyt kapitel i Top 100, og desværre et negativt et af slagsen. Indtjeningsevnen faldt hos landets største autogenbrugere. Kun hver tredje virksomhed forbedrede bundlinjen i et segment, hvor det samlede resultat før skat faldt med 21 procent.

Top 100 følger med Motor-magasinet fredag 4. okrober.

Mere om: autobranchen | top 100
Hold dig opdateret med Motor-magasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Kan elbilerne blive en god forretning for værkstederne?

Elbiler giver mere skadesarbejde og det åbner for nye muligheder for de frie værksteder.

Bilhus satser kun på elbiler

Green Garage i Birkerød vil satse på rådgivning, salg og leasing af biler, der medvirker til den grønne omstilling.

Plus

Bilejere forsikrer sig mod dyre rudeskift

Mere avancerede ruder med kalibrering giver et øget antal kaskoforsikringsdækninger af ruder. Carglass advarer mod brug af alternative ruder ved rudeskift og efterlyser regler imod, hvad firmaet betragter som livsfarlige bilruder.

Plus

Christian Lundgaard sigter mod Formel 1-sæde allerede i 2021

Toyota: Her er vores udfordringer

Toyota Danmark har fået ny, adm. direktør, estiske Alar Mettson. Motor-magasinet spørger ham, hvordan han ser det danske marked og de udfordringer, det japanske mærke står over for.

Nyhedsbrev

8.331 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Elbiler kommer oftere til skade

Tal fra danske forsikringsselskaber viser, at især Tesla-biler er involveret i flere uheld end andre biler.

Online Avis Arkiv
Plus

BorgWarner køber Delphi for 23 milliarder kroner

De to selskaber vil i fællesskab styrke og udvikle deres kompetencer inden for el-køretøjer.

Plus

Kurser i Autotaks giver kroner

Plus

Ny guide viser farerne ved at lakere el- og hybridbiler

SKAD har udgivet en vejledning til autolakerere i korrekt håndtering af el- og hybridbiler. Uddannelsesudvalget på College 360 skal drøfte lakuddannelse for elbiler.

Plus

Danmark vil være vært for Euroskills

Som et led i strategien for at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse søger Danmark om værtsskab for Euroskills 2024.

Plus

Ny EU-lov kan sætte bildanmark i stå

Plus

Stor forskel på krav til malerprodukter

Nogle lakerere kan nøjes med to lag til kant mens andre må bruge tre-lags lakopbygning og udsprøjtning - det afhænger af materialerne.

Plus

Håb om mere fair skadesbetaling

Udskydelse af ændringer i Autotaks skyldes politisk fokus på autolak-branchen, mener AutoBranchen Danmark.

Plus

Renault: Autouncles leadhåndtering betyder alt

Plus

Transformationen af Bilinfo fortsætter

I 2020 bliver den direkte kobling mellem bilkøbernes behov og bilforhandlernes dialog med dem forstærket. Nyt partnerskab i støbeskeen.

Plus

Grossist solgt til finsk selskab

Lavere priser og bredere sortiment bliver konsekvensen af, at SEC Scandinavia A/S har solgt 70 procent af selskabet til finske Relais Group.

Plus

Topmoderne ny Silkeborg-skole klar

College 360 er blevet Europas største og mest moderne skole til autolakere, karrosseriteknikere og personvognsmekanikere. Åbent hus 25. januar.

Audi er årets bilmærke - ifølge ejerne selv

Få styr på afgifterne i salgskontrakten

Plus

Nye direktører- bl.a. hos British MotorGroup, Arne Poulsen og Autogenbrug Svendborg

Plus

Danske firmaer angriber det svenske eftermarked

Nordens største firehjulede fagmesse har netop kørt i Göteborg; en række danske firmaer var med på jagten på en større forretning på den anden side af sundet.

Elbilerne er kommet på museum

Plus

Sjælden anerkendelse til klassisk race

Plus

Ny klasse i dansk motorsport - seneste facts og rygter

TCR-klassen med racerombyggede GTI’er har ikke kørt en meter på dansk asfalt - alligevel står nyheden stærkt allerede her i midtvinteren. Hvad siger sponsorer, og kører klassen i de to byløb?

Plus

Aftaler om digitale servicebøger strømmer ind

UGENS LEDER - ...om de dygtige Skills-drenge og -piger

FTZ tilbyder bedre bilteknisk support

VW-koncernchef: Den klassiske bilfabriks tid er slut

Luft-leverandør godkendt til TecDoc

Plus

Hvornår må man bortvise en medarbejder?

Plus

Ford-forhandler overtages af Bin2Bil

Plus

Bilsalg i ti år: Vindere og tabere i 2010’erne

Plus

TCR i motorsporten - nu med Sylvest og Magnussen

Plus

Lad os lære af norske elbil-udfordringer

UGENS LEDER - ... om de frie værksteders udfordringer

Nu starter DM i Skills

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny Opel Corsa skinner med dieselpower

Teknicar i strategisk samarbejde med digital-servicebook.com

Jaguar E-Pace Anhængertræk nyhed

En DENSORB caddy fuld af overraskelser

No more dust! - ATE Keramiske bremseklodser.

AutoPartner & Digital-servicebook.com indgår samarbejde.

Tillykke til Autohallens Autolak - ny ejer af Nexa MoonWalk!

Nye EU-regler bremser salget af Suzukis charmetrold

Am-Pro ,møtrikspænder 1/2" fra AJ-Engros A/S

Autoplus udvider samarbejdet med Digital-Servicebook.com

Anhængertræk nyhed BMW 1 F40

Den franske familiefest - brugttest af Renault Grand Scénic

Slut med Windows 7! Januarudsalget fortsætter hos Datamarked

Rudeværktøj

Vil du spare penge – så snup en elbil

Har din udkårne også en stemme som en skærebrænder?

Ventilationsmontør – til ventilationsvirksomhed i vækst

Sikkerhedssko i god kvalitet

Servicetekniker – til ventilationsvirksomhed i vækst

Anhængertræk nyhed BMW X4

Dakar 2020 – tyrefægteren vinder igen

8 nye referencer i programmet af ekstra vandpumper

Værktøj-/Topnøglesæt til lave priser.

Kia Niro PHEV MY20 10/19 fast og aftageligt anhængertræk

Supra med fire cylindre – blasfemi eller vejen til køreglæde

Send til en kollega

0.172