23948sdkhjf

Bilforhandler får medhold i principsag

En bilforhandler hæfter ikke for fejl og mangler, når årsagen hertil kan henføres til ændringer, som bilkøberen selv har foretaget på bilen. Dansk Bilforhandler Union glæder sig over dommen i den seks år lange BMW-sag.

DOM En bilforhandler hæfter ikke for fejl og mangler, når årsagen hertil kan henføres til ændringer, som bilkøberen selv har foretaget på bilen. Det ligger nu helt fast efter en dom i Vestre Landsret den 3. juli. Landsretten har dermed stadfæstet byrettens dom fra 2018, hvor den pågældende bilforhandler, der er medlem af brancheforeningen DBFU, blev frifundet for at skulle betale for afhjælpning af fejl, der ifølge en syn- og skønsmæssig vurdering kunne henføres til bilkøberens egne ændringer af udstyret på sin BMW.

- Vi glæder os naturligvis meget over landsrettens dom. Ikke mindst fordi den samtidig viser, at købelovens formodningsregel ikke per definition blot kan tolkes som en blankocheck til omkostningsfri afhjælpning af alle fejl og mangler inden for de første seks måneder efter bilkøbet - uden hensyntagen til hvorfra de måtte stamme, siger direktør Karl-Ove Pedersen, DBFU.Langt sejt træk
Lidt over seks år har det taget at nå til en endelig afgørelse på sagen, der startede i foråret 2013.

- Det er lang tid, men dommen viser på den anden side, at vi som brancheforening for brugtbilforhandlere i Danmark skal gøre alt, hvad vi kan for at understøtte vores medlemmers retssikkerhed, fastslår Karl-Ove Pedersen.

DBFU er generelt af den opfattelse, at afgørelser i Ankenævn for biler skal efterleves så længe de ikke strider mod retssikkerheden for begge parter. Dette var efter DBFU’s opfattelse dog langt fra tilfældet i denne sag.

Resumé af sagsforløbet
Sagen handler om en BMW 320 fra 2005, som blev leveret nysynet til forbrugeren i april 2013. I maj samme år reklamerer bilkøberen til forhandleren over flere mangler, hvilket fører til en længere korrespondance mellem parterne om både omfang og berettigelse. Herunder særligt det forhold, at bilkøberen efter leveringen monterede nye støddæmpere, fjedre og tårnlejer, nye ventilerede skiver for og bag, nye lygter samt ny navigation og intertainmentcenter.

Læs også: DBFU ønsker seriøsitet!

Bilkøberen lader efterfølgende bilen teste hos FDM. Testen angiver i alt 19 forhold, der bør udbedres. Forhandleren tilbyder at afhjælpe ni af forholdene, der efter hans opfattelse ikke kan henføres til de forandringer, som bilkøberen selv har udført forud for testens udførelse. Alternativt at ophæve handlen.

Bilkøberen kræver imidlertid samtlige forhold afhjulpet og ønsker ikke at ophæve handlen. Ankenævnet giver i maj 2014 bilkøberen medhold i kravet om afhjælpning af samtlige forhold, eller alternativt et afslag i købesummen på 50.000 kroner.

En afgørelse som både forhandleren og DBFU, på trods af, at reklamationen var sket inden for de første seks måneder efter leveringen, var dybt uenige i.

Efter DBFU’s opfattelse var afgørelsen i nævnet truffet på et alt for spinkelt teknisk/fagligt grundlag, idet der mod sædvane i mere komplicerede sager ikke var indhentet nogen som helst form for sagkyndig bistand.

Læs også: DBFU: Godt at også import af nye biler undersøges

Derfor anmodede DBFU ad to omgange Ankenævn for Biler om en genoptagelse af sagen, men fik afslag, hvorfor DBFU på vegne af forhandleren afslog at følge afgørelsen, som derfor blev videreført til afgørelse i byretten.

Byrettens dom
Ved sagens behandling i byretten havde FDM på vegne af bilkøberen krævet forhandleren dømt til at betale 50.000 kroner.

Forhandleren havde modsat påstået frifindelse, subsidiært frifindelse mod betaling af et mindre beløb.

Det sidste gav byretten forhandleren medhold i, idet der af byrettens dom fremgår, at forhandleren alene skal betale 15.000 kroner, svarende til omkostningerne til afhjælpning af de ni forhold, som forhandleren fra starten havde tilbudt af afhjælpe.

Læs også: Billigere biler kostede branchen dyrt

Under behandling af sagen i byretten blev der, modsat behandlingen i Ankenævn for Biler, indhentet en syns- og skønsmæssig vurdering. Af skønsmandens erklæring fremgår det, at 10 ud af de 19 udbedringspunkter i brugtbiltesten kan være forårsaget af de arbejder på bilen, som bilkøberen har udført eller ladet udføre.

Af byrettens begrundelse for sin afgørelse fremgår det blandt andet at formodningsreglen i købelovens § 77a stk. 3 må have sine grænser.

Det er med skønsmandens erklæring godtgjort, at manglerne kan skyldes sagsøgerens egne fysiske indgreb i bilen. I en sådan situation kan formodningsreglen ikke finde anvendelse, og bevisbyrden må derfor vende, sådan at sagsøgeren har bevisbyrden for, at manglerne var til stede da han fik bilen udleveret.

Denne bevisbyrde er ikke løftet fastslås det i byrettens dom af 26. juni 2018.

Læs også: Prissyn skal stoppe eksportsvindel

FDM var imidlertid uenig i byretsdommen og valgte derfor at anke dommen til landsretten med krav om at forhandleren skulle betale yderligere 35.000 kroner til bilkøberen.

Landsrettens dom
I sin dom af 3. juli har Vestre Landsret nu frifundet forhandleren.

Af landsrettens begrundelse lyder det, som byretten har fremhævet, at bilkøberen efter købet foretog en række ændringer af bilen, herunder udskiftning af dele. Bilen blev synet umiddelbart før leveringen. Skønsmanden har udtalt, at de 10 omtvistede forhold kan være forårsaget af de arbejder på bilen, som bilkøberen har udført eller ladet udføre.

Under disse omstændigheder har forhandleren afkræftet formodningen om, at bilen havde mangler på leveringstidspunktet, fastslår landsrettens dom.

Også FDM er godt tilfreds med udfald

KOMMENTAR Motor-magasinet har forelagt FDM udlægningen af sagen fra DBFU, og her siger afdelingschef i juridisk rådgivning hos FDM, Lennart Fogh, at man godt tilfreds med sagens udfald:
- FDM er godt tilfredse med afgørelsen. Både Ankenævn for biler og domstolene slår fast, at vores medlem fik leveret en bil med mangler. Selv om vi gik efter et højere beløb, fik vores medlem også et større beløb. Nok så væsentligt fik vi medhold i sagens principielle del, som omhandler formodningsregelen. Derfor er landsretsafgørelsen vigtig for forståelsen af formodningsreglen, og det er vi meget tilfredse med, udtaler Lennart Fogh.
- Ud over at give vores medlem medhold i, at der var mangler for mindst 15.000 kroner, udtalte byretten også, at formodningsreglen slet ikke finder anvendelse, når der er sket reparation, der kan have forårsaget tekniske problemer. Det er sagens principielle del, siger han og tilføjer:
- Når formodningsreglen gælder, er det forhandler, der skal bevise (med lovens ord afkræfte formodningen for), at defekterne eller disses årsag ikke var på bilen ved leveringen. Når formodningsreglen ikke gælder, er det derimod forbrugeren, der skal løfte bevisbyrden for, at defekten eller dens årsag var på bilen ved leveringen. Det er derfor vigtigt, at domstolene fastlægger grænserne for denne betydningsfulde regel.
- FDM mente, at byrettens fortolkning på dette punkt var forkert, og at det vil være til skade for forbrugerne, hvis formodningsreglen slet ikke finder anvendelse i disse situationer. Landsretten var enig med FDM i den del af sagen, og derfor gælder formodningsreglen fortsat også i disse situationer, påpeger Lennart Fogh.
- Ud fra skønsmandens erklæring vurderede landsretten helt konkret, at formodningen var afkræftet for de øvrige mangler. Dette gælder i sagens natur kun for den konkrete sag. Som sagt havde vi håbet, at landsretten havde tilkendt vores medlem flere penge, men FDM er på sagens principielle plan meget tilfredse med, at landsretten har langt vægt på, at også i sådanne situationer skal formodningsreglen anvendes, bemærker FDM-juristen.

Mere om: DBFU | dom
Hold dig opdateret med Motor-magasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Red Bull gør Albon til permanent Verstappen-makker

Børnefamilier køber mindre biler

En mindre mellemklassebil er den mest populære biltype hos børnefamilierne, viser ugens analyse fra Voxmeter.

Plus

Få styr på reglerne for sygedagpenge

Årets GTI kåres

Plus

Prisfald på elbiler - helråsdæk hitter - Grøn kommune

Nyhedsbrev

8.296 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Plus

Tesla planlægger at bygge fabrik i Tyskland

Tesla-stifteren Elon Musk Tesla sagde tirsdag, at Tesla planlægger at bygge sin næste fabrik i nærheden af ​​Berlin.

Online Avis Arkiv
Plus

Tre nye direktører, der skal have gang i salget

Nye direktører hos Ford, Nissan og Renault; alle tre har ét og samme mål; der skal sælges flere biler, mange flere biler. Analyse plus fem spørgsmål til dem alle tre.

Fart på de brugte biler

Plus

5 spørgsmål - 5 svar Renaults Yana Minenko

Det er et must, at vi skal øge salget af Renault, og når det kommer til Dacia er opgaven først og fremmest af øge kendskabet. Og så skal vi sælge langt flere varebiler.

Plus

5 spørgsmål - 5 svar Fords Frank Skjærbæk

Den nye Ford-direktør fortsætter sin forgængers overordnede strategi - et af de steder, der skal skrues op, er på salget af varebiler.

Danske robotter hjælper Ford

De ældre kører Toyota - de yngre VW

Ugens analyse fra Voxmeter viser sammenhængen mellem alder og bilmærke.

Plus

Fra 2021 kører Formel 1 på lavprofil

Skiftet fra 13- til 18-tommerdæk kan føre dækfabrikker ind i Formel 1

Plus

Luksus bilmærke igen til Danmark

Efter seks års fravær vil Toyota igen sælge biler af sit premiummærke Lexus i Danmark. Ny direktør for firmaet er udpeget.

Plus

Autoværksted med racerfart på

Copenhagen Sports Garage, med bl.a. Jørgen Agergaard, har lavet vinderbiler til motorsport, og leverer specialarbejde til andre værksteder.

Plus

PSA fusionerer med FCA

Franske PSA og italiensk/amerikanske Fiat Chrysler er enige om en fusionsaftale og opretter nyt selskab i et 50-50 aktiebytte.

Plus

Analyse: Hvad vil PSA med FCA?

Giver det mening, hvis Interdan også skal sælge Fiat 500, og er det en fordel for for Semler, at Volkswagen nedjusterer sine forventninger? Motor-magasinet vurderer situationen efter fusionen.

Plus

Nyt leasingværktøj skaber dialog og tryghed

Hos Sand Jensen i Silkeborg har en ny og interaktiv måde at sende leasingtilbud på gjort dialogen med kunderne meget nemmere og øget forståelse og tryghed.

Plus

Sådan får du flere biler på dit værksted

Autobutler har fulgt debatten om faldende markedsandele hos de frie værksteder, fordi bilejere i større grad vælger mærkeværkstederne, skriver Christian Legêne fra værkstedsportalen i denne kommentar.

Plus

Fuld fart på pc-skærmen igen

Tesla og Crashpoint rykker ind i My Garage

Suveræn Hamilton genvinder Formel 1-verdensmesterskab

1

Dæk og bremser ødelagde løbet for Kevin

Kevin Magnussen udgik i årets 3. sidste Formel 1-grandprix – men var undervejs oppe at snuse til pointene.

Formel 1 præsenterer store ændringer og deler vandene

Ferraris Sebastian Vettel er kritisk over for nye biler, mens Lewis Hamilton ser ændringer som en udfordring.

Plus

Konkurser i autobranchen i september

Plus

Byttebilen blev dyr for bilforhandler

Plus

Pop up: Sælg bilen i storcentret

Plus

Skorstensgaard udvider direktionen

Nissan udpeger ny chef

Plus

Sådan tolkes reglen om beskatning af firmabiler

Plus

Ny i bestyrelsen hos Andersen Biler

Plus

Overraskende bytte i dansk motorsport

Plus

Stort opbrud: Bilmærker dør, kapitalfondene går mod bilverdenen

Plus

Søren D. Madsen ud af direktionen hos Stenhøj

Plus

Leasingselskaber i søgelyset

Plus

Ny formand for Als Motor

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vores guide til FALCON by DENIOS

Ny Faymonville Multimax !

Drømmer du om at samle al din logistik ét sted?

Mere rummelig og smart – Octavia tilbage i fjerde generation

Sådan fungerer vores parkeringssensortester

Ny kompakt arbejdslampe med unikt SMART GRIP 4-in-1 system

Find os på Productronica 2019

Video af montage af det nye T60 system

Dyser/injektorer og pumper fra NAP.

Biltorvet slår et sving mod at blive et mediebureau

Mercedes-Benz A-Klasse Sedan (type W177) 09/’18

Kan du gætte alle 13 mærker fra den nye bilgigant?

Mangler du en destrueringstank til din kones farlige fælder?

Sådan undgår du Dødens Gab

Den hidsigste hidsigprop – BMW M2 CS

Trolley 3 delt

Toyota Corolla Touring Sports skjult aftageligt anhængertræk

Ergonomi på arbejdspladsen

Skiven der skærer og affaser plastrør i èt og samme snit.

Nye, renoverede og brugte motorer.

Kan vi gøre hverdagen lettere for dig?

Er automatisering og autonome logistikrobotter for alle?

Plej de personlige relationer

Nyhed - Zimmermann Sport bremseskive

Garanterer bæredygtige batterier med ny computerteknologi

Send til en kollega

0.468