23948sdkhjf

Bilforhandler får forhøjet bøde i sag om kontante betalinger

OPDATERET: Kontante betalinger på 50.000 kroner og derover er forbudt. Østjysk forhandler overtrådte loven 28 gange. Afgørelsen fra Højesteret afdækker ifølge AutoBranchen Danmark en ny vinkel på hvidvaskloven.

DOM En østjysk bilforhandler straffes onsdag af Højesteret med en bøde på 280.000 kroner. Dermed har landets øverste domstol lagt 90.000 kroner oveni den bøde, som Vestre Landsret tidligere havde fastsat.

Sagen drejer sig om en bestemmelse i loven, der skal hindre hvidvask. Den siger, at en erhvervsdrivende ikke må modtage kontantbetalinger på 50.000 kroner og derover.

Firmaet beskæftiger sig med køb og salg af brugte biler i stor stil. Typisk købes bilerne på auktioner på nettet. I 2017 solgte firmaet i alt 2200 biler.

Bagmandspolitiet greb imidlertid ind, fordi man mente, at forbuddet om kontantbetalinger blev overtrådt i en stribe tilfælde.

I den oprindelige sag ved Retten i Aarhus blev firmaet idømt en bøde på 3,5 millioner kroner. Men vurderingen af handlerne var helt anderledes, da Vestre Landsret senere tog fat.

Her blev bøden sat ned til 190.000 kroner, hvilket altså som nævnt onsdag er justeret noget af Højesteret. Konklusionen er, at forbuddet er blevet overtrådt i 28 tilfælde.

De fem dommere noterer, at de ikke kan ændre på den bevisbedømmelse, som landsretten tidligere kom frem til.

AutoBranchen Danmark: Ny vinkel

Afgørelsen fra Højesteret afdækker ifølge Ida Nynne Daarbak Jensen, jurist hos AutoBranchen Danmark, en ny vinkel på hvidvaskloven, for de virksomheder i autobranchen, der oplever lignende scenarier med flere bilkøb kontant med samme kunde på samme dag.

- Sagen belyser en nye side af hvidvaskloven i forhold til det med at modtage kontantbeløb ved handler ved flere salg til samme kunde. Højesteret mener i denne sag, at betalingen for salget af de enkelte biler er foregået uden en egentlig sammenhæng. Og dermed undgår forhandleren straf på et principielt område, siger Ida Nynne Daarbak Jensen til Motor-magasinet.

Afgørelse har vekslet flere gange

Sagen startede i Aarhus Byret, hvor brugtvognsforhandleren, der årligt eksporterer over 2000 biler, tidligere er blevet anklaget for i 189 tilfælde at have brudt den del af hvidvaskloven, som handler om flere betalinger, og om hvorvidt de kan anses som værende indbyrdes forbundne, og dermed overtræde kontantforbuddet.

Ifølge Bagmandspolitiet var der 170 tilfælde, hvor forhandleren ved eksport solgte mellem tre og fem biler på samme dag til samme udenlandske kunde. Selv om købssummen pr. bil var under de 49.999 kroner, som man må modtage i kontanter, var den samlede sum større. Ergo mente Bagmandspolitiet, at forhandleren overtrådte hvidvaskloven. Vestre Landsret gik dog imod den beslutning og omstødte dommen, så bødestørrelsen faldt til 190.000 kr, oplyser hun.

- Nyeste afgørelsen i Højesteret er på linje med Vestre Landsret, hvilket kan siges at være godt nyt for bilforhandleren i sagen. Samtidig viser det også, at andre firmaer i autobranchen, som måtte komme ud fra den samme handelssituation, med Højesterets dom ikke behøver frygte at bryde hvidvaskloven. Dog skal det understreges, at man skal kunne dokumentere tilbundsgående, at handler er sket uafhængigt af hinanden, udtaler Ida Nynne Daarbak Jensen fra AutoBranchen Danmark.

Kilde: Ritzau

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141