23948sdkhjf

Silkeborg Bilerne By undsiger brancheforening

- Nej, det er IKKE for hårdt og uretfærdigt, siger formanden for Silkeborg Bilerne By, Henrik Thomsen, til Gitte Seeberg om selvanmelderordningen for eksport af brugte biler.

EKSPORTBILERJeg har med stor undren læst Gitte Seebergs/Autobranchen Danmarks pressemeddelelse, hvori hun angriber lukningen af selvanmelderordningen for eksport af brugte biler.

- Gitte Seeberg anfører i sin pressemeddelelse, at branchen i årevis har påpeget over for politikerne, at det er for let at svindle i systemet. Jeg mindes ikke, at have læst eller set Gitte Seeberg eller Autobranchen Danmark på noget tidspunkt har råbt vagt til gevær, siger Henrik Thomsen, formand for Silkeborg Bilernes By.

- Jeg har derimod læst indlæg og nyhedsbreve fra Gitte Seeberg, hvori hun tager afstand fra omgåelse af eksportgodtgørelserne, vel og mærke efter at medierne har dokumenteret denne svindel. Senest bragte DR Kontant i september 2018 en udsendelse hvor omgåelsen og svindlen med eksportgodtgørelsen blev dokumenteret, et program som blev til på grund af oplysninger fra foreningen Silkeborg Bilernes By, og et program Autobranchen Danmark trods flere henvendelser ikke ønskede at deltage i, tilføjer han.

- Det kan også undre, at andre brancheforeninger ikke har deltaget i den seneste tids debat, og ej heller har anfægtet den omgåelse, der åbenlyst har foregået, bemærker Henrik Thomsen.

Omfattende svindel

- Silkeborg Bilernes By har derimod flere gange, sammen med blandt andet Jyllands Posten og DR Kontant medvirket til at sætte fokus på den omfattende svindel, der beviseligt foregår i forbindelse med eksporten af brugte biler fra Danmark. En omgåelse der er til skade for os alle, og derfor skal bremses. Nu, udtaler formanden fra Silkeborg.

- Omfanget dækker desværre ikke blot over ”nogle få brodne kar” i branchen, hvilket rigsrevisionen seneste rapport dokumenterer, og som også  burde være Gitte Seeberg/Autobranchen Danmark bekendt. I rapporten vurderes det, at der i perioden marts 2017 til februar 2018 udgjorde problemet i perioden mindst 283 millioner kroner.

- Alene de seneste fem år er der udbetalt over fire milliarder kroner i eksportgodtgørelse til selvanmeldere for eksporterede, brugte biler. Skats medarbejdere undersøgte i 2016 og 2017 cirka ti procent af de eksporterede, brugte biler og fandt i disse stikprøver svindel for omkring 60 millioner kroner, påpeger Henrik Thomsen og fortsætter:

- Lidt hurtig hovedregning vil dermed vise, at en fuld kontrol af samtlige eksportgodtgørelser vil bidrage væsentligt i den danske statskasse.

- Denne form for svindel frarøver statskassen, og dermed os alle, for mange millioner årligt, og har fundet sted uden konsekvenser i alt for lang tid, og skal naturligvis standses, siger han.

Stort tag-selv bord

- Det nuværende system er som Gitte Seeberg anfører det i artiklen: ”fleksibelt”. Dette er korrekt – desværre er selvanmelderordningen så fleksibelt, at det reelt er et fantastisk tag-selv bord, hvor kun svindlernes kreativitet og samvittighed sætter grænserne for, hvor meget statskassen skal snydes for (ironi kan forekomme), udtaler Henrik Thomsen.  

- Skatteminister Karsten Lauritzen har vist handlekraft, og har nu med et enigt folketing i ryggen sat hårdt ind, og vi afventer alle de nærmere direktiver for, hvorledes eksportgodtgørelsen skal håndteres fremover. Efter min seneste dialog med ministeren tror jeg dog på, at med de nye digitale systemer, som branchen ikke havde før selvanmelderordningen blev indført, så vil dette blive en langt enklere proces end Gitte Seeberg hentyder til, og fordelene er klare: Al eksport sker efter faste, klare regler, som nu bliver ens for alle, og fremover varetages af den nye Motorstyrelse i Ålborg, siger han.

Ordning er fortid

- Vi, Silkeborg Bilernes By,  bakker op omkring alle tiltag, der eliminerer svindel, og giver os alle mulighed for at drive bilhandel på lige vilkår, hvilket jeg er sikker på at størstedelen af den danske autobranche også gør, siger Henrik Thomsen og tilføjer:

- Så, kære Gitte Seeberg, stop med at kigge indad, lyt til dine medlemmer, de ærlige af dem, og fokuser i stedet på, hvor glædeligt og retfærdigt det bliver at få rettet op på reglerne, således at du, dine medlemmer og branchen ikke fremover kan eller skal drive forretning på ulige vilkår. 

- Selvanmelderordningen for eksport af brugte biler er fortid, og dine opstillede stramninger og forslag er lidt sent ude. Skatteministeren har nu også iværksat en undersøgelse af selvanmelderordningen på import og afgiftsfrie biler, en undersøgelse jeg deltager i, og over for skatteministeren har fremlagt dokumenteret omgåelse og svindel af. Vi imødeser resultatet af undersøgelsen, siger han.

Artiklen fra 18. december om Gitte Seebergs kommentarer til indgreb imod selvanmelder-ordningen kan læses HER

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172