23948sdkhjf

Sikkerhed i top med rette dækvalg

Måske 2019 bliver året med lovgivning på dækområdet, opfordrer dækimportørerne, der ser helårsdæk som en kompromisløsning.

DÆKIMPORTØRFORENINGEN Vinteren 2017/2018 blev en grå og langstrakt affære med spredt snefald, selv meget sent i sæsonen. Påsken kunne nogle steder markeres med en snemand, men blot få uger efter kunne vi sige goddag til en sommer, som skulle vise sig at få nærmest historisk karakter målt på antal soltimer og plusgrader. Samtidig blev det en sommer, som nærmest ikke ville slippe sit tag i os igen. Mens dette skrives, har vi stadig ikke mærket meget til vintervejret fra den sæson som, ifølge kalenderen, nu har taget sin begyndelse.

For en meget sæsonafhængig branche som dækbranchen er det noget, som sætter sine spor. Det sædvanligvis travle forår blev en kompakt og travl periode, som hurtigt klingede af. Til gengæld har omskiftningen til vinterdæk op til denne sæson ikke været præget af den panik, som vi så ofte har set før. Der har været tid til at yde god service og omskifte hjulene i et fornuftigt tempo.

Igen i år har der været stor bevågenhed fra pressen omkring skift til vinterdæk, og selvom vi stadig ikke har nogen lovgivning på området, kan vi i branchen glæde os over, at danskerne fortsat udviser rettidig omhu og skifter til rette dæk til årstiden. Ved Dækimportørforeningens store dæktælling i uge 4/2018 kunne vi konstatere, at hele 89% af de optalte biler var monteret med det rigtige dæk til årstiden. Og det helt ad frivillighedens vej, hvilket vi kan være rigtigt stolte af. Når det er sagt, vil vi i branchen rigtig gerne have de sidste 11% med på vognen, og det får vi næppe uden hjælp fra en lovgivning på området.

Helårsdæk er et alternativ til sommer- og vinterdæk, som er kommet for at blive. I dækbranchen ser vi dette, som et muligt alternativ til at køre med sommerdæk hele året rundt. Men et helårsdæk er fortsat en kompromisløsning, som ikke kan matche hverken sommer- eller vinterdækkenes præstationer, når tingene virkelig sættes på spidsen. Går turen til udlandet i vinterhalvåret, skal man også være på vagt. Sommerdæk går slet ikke i vores nabolande, når vintervejret raser, og har man ældre vinterdæk på bilen eller måske helårsdæk, skal man sikre sig, at mærkningen er i orden. Et dæk egnet til vinterkørsel skal i dag være mærket med både M+S og det såkaldte "snefnugsymbol".

Hos Dækimportørerne arbejder vi tæt sammen med branchens øvrige organisationer under Dækbranchen Danmark for at vedligeholde og højne dæksikkerheden i Danmark. Det kommer blandt andet til udtryk ved den årlige Temadag, som også i år blev et tilløbsstykke for folk med faglig interesse for dæk. Temadagen bliver afviklet igen d. 25. september 2019, vanen tro på Teknologisk Institut i Tåstrup, som velvilligt stiller lokaler til rådighed.

De danske dækimportører ønsker branchen et rigtigt godt nytår.


Kenneth Saust,

formand for Dækimportørforeningen

Artiklen er en del af temaet NYTÅRSUDTALELSER.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11